Na początku chciałbym serdecznie przywitać wszystkich forumowiczów oraz gości.
A teraz do meritum.
Chodzi mi o obliczanie spadków napięć, mamy linie jak na rysunku.
Przekrój przewodu to 10mm^2 i wykonany jest z miedzi, za wartość jej konduktywności przyjmiemy 58
Wzór z jakiego korzystam to:
dleta U=(2 x P x L)/(konduktywność x przekrój x U)
I teraz żeby prawidłowo obliczyć spadki napięć to rozumiem że powinienem obliczać poszczególne spadki przy odbiornikach ? (licząc od strony źródła oczywiście)
Czyli spadek nap. na odcinku a=50m (oczywiście do wzoru podstawiam wtedy moc wszystkich 3 odbiorów). Następnie licząc spadek na odcinku b=100m (wtedy daje już do wzoru moc odbiorników nr. 2 i 3) a wartość napięcia jaką ? Czy nadal nominalne 230V czy powinienem wstawić wartość pomniejszoną o spadek nap. przy odbiorniku 1 ?
Może ktoś wyjaśnić ?
Z góry dziękuje i mam nadzieje że jasno to opisałem.
PS. Czy tylko u mnie emoty a co za tym idzie inne symbole nie działają ? Wzory by przejrzyściej wtedy wyglądały.
Witam,
Do obliczenia tak jak w przypadku oświetlenia należy wykorzystać metodę momentów. Czyli suma Pxl. W praktyce iloczyn Pxl będzie sumą (Podb1xa+b+c)+(Podb1+Podb2xa+b)+(Podb1+Podb2+Podb3xa).
Kabel należy dobierać na najgorszy przypadek czyli na obciążenie wszystkich odbiorników a spadek napięcia musi być zachowany w odpowiednich granicach (standardowo +5/-10)
Chciałbym się dołączyc do tematu, tylko z pewnymi zmianami:
Mam problem z obliczeniem spadku napięcia gdy mamy zasilanie 3-fazowe powiedzmy YKY 5x4mm2 a poszczególne fazy są rozbite na odbiorniki 1-fazowe (np. jak w załączniku). Zasilanie za S303 lub 3xS301 a dodatkowo przed np. oprawami oświetleniowymi dodatkowo zabezpieczenie każdej oprawy S301 i dalej YKY 3x1,5mm2. Obciązenie jest “trochę” niesymetryczne, więc nie wiem, czy mogę to traktować wzorem na spadek 3-fazowy dla YKY 5x4 i wrzucić moc całkowitą zainstalowaną nie ważne czy na bliższym czy dalszym słupie a dalej juz do poszczególnych opraw jako spadek 1-fazowy?? Bo liczenie dla żdej fazy osobnego spadku napiecia tylko dla opraw zasilonych z danej fazy przy dodatkowo ujęciu czy dana oprawa jest bliżej czy dalej to chyba zbytnie zaglębianie sie??