Obliczanie przekroju przewodu i zabezpieczeń

Cześć!
Muszę podłączyć klimatyzację o mocy 18kw.Jaki dobrać przewód i jakie zastosować zabezpieczenie?O klimatyzacji wiem tylko tyle ,że jest 3-fazowa.Proszę opisać jak to się oblicza!
Dzięki za pomoc!

Zapomniałem dodać:długość przewodu ok.30m ;przewód ma być położony w rurce “peszel”
Posiadam książkę “instalace elektryczne” Markiewicza ,ale nie umiem z niej skorzystać:-)

Witam!

Dam tylko przykład:
prąd 50A - 10mm2
85A - 25mm2
Reszta jest w “Obciążalność długotrwała przewodów…”
Zabezpieczenia w instalacjach elektrycznych Dział 5, rozdział 4 podrozdział 1, str 13.

OK,tylko jak wyliczyć wartość prądu?

witam Kolegów:)

O matko!! Kolega jest elektrykiem?? Kto kazał podłączyć nie elektrykowi klimę??
Moja córka w 1 klasie gimnazjum przerabiała prawo Ohma i wie jak policzyć prąd mając moc i napięcie.

Witam :slight_smile:

+/- 2xP, czyli 18kW x 2 = 36A (+/-).
A tabliczki znamianowej nie ma?

Witam

Trzeba się dowiedzieć co się składa na te 18 KW. Jeżeli to silnik - to z jego danych katalogowych można odczytac prąd znamionowy oraz prąd rozruchowy, No i jeszcze trzeba wiedzieć czy rozruch jest lekki, średni czy ciężki.

Ale po zdobyciu tych danych sprawdziłbym od początku, czy w miejscu z którego zamierza Kolega zasilać jest odpowiedni zapas mocy, jaki jest bezpiecznik na zasilaniu i czy wytrzyma on rozruchy silnika, czy rozruchy nie spowodują nadmiernych spadków napięcia, które będą odczuwane przez inne odbiorniki podłączone w tym punkcie

Pozdrawiam
Teodor

Dzięki,ale ja ciągle proszę o wzór na obliczenie prądu!,a ponadto o dobranie przekroju przewodu i zabezpiecczeń tej klimy!!!(bez uwzględnienia spadku napięcia,temperatury otoczenia,rodzaju rozruchu,wartości" zabezpieczeń "nadrzędnych i podobnych czynników ; chodzi o podanie wartości przybliżonych)

Witam !
**Dobry człowieku. Nie masz o tym “zielonego pojęcia”.**Wszystko powie ci elektryk,którego zatrudnisz.
Mam propozycję, może byś zęba wyrwał sąsiadowi, jeżeli posiadasz
dobre kombinerki ?
Pytanie, czy obciążenie jest symetryczne ?
I tak tego tekstu nie zrozumiesz.
Koledzy, dajecie rady kompletnym ignorantom, a później skarżycie się,
ze ceny spadają i spotykacie się z partactwem.
Trochę konsekwencji. Mnie to akurat mało dotyczy bo nie żyję z elektryki.
CYRUS.

Witam!
“Dobry człowieku” nie oceniaj pochopnie kogoś kogo nie znasz i nie wiesz kim jest!..Tak się składa że wiem co to jest obciążenie symetryczne.A ,jeżeli chodzi o moj problem to sprawa jest taka,że trzeba położyć kabel zasilający klimę,dobrać przybliżone zabezpieczenia ZANAJĄC TYLKO MOC KLIMY ,KTÓREJ JESZCZE NIE MA! Kabel będzie w "peszlu"który będzie zabetonowany.Wg mnie dla odbioru 18kw (odbiornik 3-faz) w takich warunkach w jakich będzie kabel i biorąc pod uwagę że parametry odbiornika są właściwie nieznane bezpieczie będzie położyć kabel 10mm2 a zabezpieczenie wyłącznik instalacyjny trójbiegunowy C 40A
Pozdrawiam!

Prąd <30A.Wystarczy więc 4mm

Dziękuję!
Kolega jest jedynym,który bez zbędnych złośliwych komentarzy ,konkretnie i rzeczowo odpowiedział na moje pytanie.
POZDRAWIAM!!!

Mimo wszystko jestem zszokowany !!
Jeśli kolega “egipt” jest elektrykiem, jak sugeruje - to nie moge pojąć, że nie wie jak oblicza się wartość prądu.
Poza tym, na początku wspomniał, że jest w posiadaniu książki Pana Markiewicza “Instalacje elektryczne” i nie potrafi z niej skorzystać . …
To jest tragedia. Czyżby był wtórnym analfabetą ?

Proszę Państwa - może powiem za dużo - nikt nie jest wszechwiedzący, każdy ma prawo zadawać pytania i uczyć się całe życie, ale jeśli taki jest poziom wiedzy fachowców w naszym kraju, to nie dziwię się, że pozycja Polski jest tak kiepska.

no, nie przesadzajmy, bo:
nawet egipt nie powiedział, że jest elektrykiem,
a pozycja Polski jest kiepska z innych przyczyn, byłoby dobrze, żeby pozycję kraju ustalać fachowością elektryków.
pozdrawiam

Oczywiście nie należy traktować tego dosłownie. To jest moja opinia o fachowości naszych “fachowców” - ogólnie.
A swoją drogą, elektrycy są jednym z “elementów” naszej naszej rzeczywistości … i niechciałbym żeby ten “element” był aż tak mizerny.

witam.
abstrahując od wypowiedzi kol. egipt’a, proszę jednak zauważyć, że pytania nie świadczą o fachowości, a odpowiedzi. i nawet one nie wskazują na poziom wiedzy, bo nie zawsze fachowcom chce się pisać.
pozdrawiam

Witam !
Nie zgadzam się do końca z opinią kolegi Profusa.
Niemcy, nasi sąsiedzi przodują we wszystkich dziedzinach.
Nie znam dziedziny, w której nie byliby w czołówce światowej.
Dlatego swojego bogactwa nie zawdzięczają planowi Marshala,
jak to niektórzy pochopnie oceniają. Bez 3 planów Marshala ze swoją fachowścią spaliby na złocie.
Dla mnie miarą pozycji w różnych dziedzinach jest literatura fachowa.
Jeżeli czegoś nie wiemy, to nie wyważa się otwartych drzwi, ale sięga się
po książkę, aby szybko iść do przodu. Każdy z nas nie będzie
od początku opracowyał Worda, czy Excela. W Polsce jednak musi.

Niestety, w każdej dziedzinie u nas literatury jest dużo, ale niestety
niewiele można się dowiedzieć z wielu stron tekstu.
Podobnie juest też w dziedzinie wiary, na którą krytykowany ustrój nie miał wpływu.
To jest bolączka która mi najbardziej przeszkadza - przecież nie wiem wszystkiego, a jak chcę się czegoś dowiedzieć to nie mam skąd.
Nieraz żartuję,że w dziedzinie wiary wiele można się dowiedzieć od ateistów. U źródła gorzej. To nawet nie jest żart.
Na koniec kilka słów do twórcy tematu. Klima 18kW to kilka urządzeń, a nie jedno urządzenie. Pisał na ten temat kolega Teodor.
Nie ma wzoru na obliczenie prądu.
Ja , chociaż nie jestem zawodowym elektrykiem postawiłem pytanie czy obciążenie jest symetryczne ?
Jeżeli kolega nie zrozumiał mojego pytania, to oznacza, że nie rozmawiamy tym samym językiem, i żadne wskazówki koledze nie pomogą.
Kolega Elkas się trochę “rozpędził” w osądach, proszę porównać post z postem kolegi Teodora.
Na forum w kilu zdaniaach nie da rady przeprowadzić nauki elektryczności. Można tylko skonsultować wątpliwości.
CYRUS.

Witam!
Oceniać innych jest bardzo łatwo…
Natomiast rzeczowo i fachowo odpowiedzieć już nie tak bardzo.
Na jednym szkoleniu na egzamin SEP prowadzący mgr.inż omawiał działanie zabezpieczenia różnicowego przez 4 godziny i robił to bardzo dokładnie i fachowo.Jednak po wykładzie na pytanie z sali(poprosił o pytania) nie potrafił ,albo nie chciał odpowiedzieć na stosowanie w/w zabezpieczenia w układach prądu stałego i poprosił pytającego o skontaktowanie się z doktorem z politechniki gdańskiej (zapewniał że porozmawia o tym z doktorem i załatwi kontakt telefiniczny ,a może nawet spotkanie)!!!
Pozdrawiam!
P.s.Pytanie o prąd było trochę przewrotne,ale dopiero piąty(!!! ) kolega podał prawidłowy wzór!!! Czy to nie dziwne???

Witam !
Współczuje klientowi dla którego kolega to wykonuje.
A poziom odpowiedzi na forum był własciwy. Nikt nie chciał pochopnie strzelać.
Jaka jest logika pytania - policz kabel na klimę o której nic nie wiem tylko,że ma 18kW.
Niech kolega to rozważy - klima to nie grzejnik.
CYRUS.

Witam!
Kolego Cyrus,to wszystko nie jest takie proste w naszej rzeczywistości.Ja też nie żyję bezpośrednio z “elektryki”.ale moja praca jest ściśle z tą dziedziną powiązana i często zostaję proszony na konsultację aby rozwiązać różne problemy z tym związane .Czy spotkałeś się z prawdziwą prozą życia w branży elektrycznej?Z tego co piszesz to bardzo wątpię…
Czy spotkałeś się z dokumentacją , gdzie w tym samym miejscu ma byc rozdzielnia,hydrant,centralka telefoniczna,a na dodatek w tym miejscu umiejscowione są drzwi!!!Czy miałeś kiedykolwiek położyć kabele zasilające urządzenia ,których znasz tylko moc i to przybliżoną i musisz to zrobić właściwie nie znając parametrów urządzenia i nie ma innej możliwości???Czy kiedykolwiek musiałeś dobrać zabezpieczenia urządzeń,samemu zaprojektować rozdzielnię(zasilaną kablem np.120mm2) ,która zasila 40 obwodów(o różnej charakterystyce obciążenia),wiedząc że i tak przwdopodobnie zostaną zainstalowane inne odbiory niż w dokumentacji?Mógłbym mnożyć przykłady…A musisz to zrobić z PEŁNĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ FINANSOWĄ!!! A uwierz ,że nie są to małe sumy!!!
Takie są obecnie realia życia w branży elektrycznej w Polsce.
Pracowałem z Niemcami,Anglikami,Finami i Szwedami.Organizacja pracy-bezbłedna,narzędzia specjalistyczne najwyższej klasy,dokumentacja super i to co jest esencją każdej pracy:spokój i brak pośpiechu!A w Polsce?;organizacja pracy:nie ma!!!,narzędzia sprzed lat 20-u,dokumentacja nadaje się przeważnie do kosza i ciągły pośpiech,nerwy,prowizorka i bezmyślne decyzje prezesów i dyrektorów bojących się o swoje stołki ,bo najczęściej są tylko podwykonawcami firm zachodnich.
Dlatego proponuję Tobie innym Kolegom umiar w ocenie innych,którzy piszą o swoich problemach na forum!
Pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia w rozwiązywaniu problemów w branży elektrycznej!!!