pracuję w małej firmie, która zajmuje się nagłośnieniem na koncertach. zasilanie w przypadku imprez plenerowych mamy z agregatów prądotwórczych trójfazowych i taki też prąd dochodzi do naszych rozdzielni, gdzie dzielony jest na trzy fazy (na gniazda jednofazowe), ponieważ wszystkie nasze urządzenia są zasilane prądem jednofazowym.
często mam problem z obliczeniem mocy agregatu jaki powinien być użyty.
poprosiłbym o prześledzenie mojego toku rozumowania i o ewentualne uwagi.
załóżmy, że mam agregat 160 kVA. aby obliczyć moc czynną korzystamy ze wzoru P=Scos(fi), czyli P=1600,8=128 kW. agregat daje moc czynną 128 kW.
ze wzoru P=U*I liczymy I=P/U, czyli I=128000/230=556,5A - tyle prądu może dać agregat, a dzieląc to na trzy fazy mamy po 185,5A/fazę.
wyczytałem także, że “przy zasilaniu odbiorników jednofazowych z agregatu trójfazowego możesz odebrać moc nie większą niż 60% jego mocy znamionowej”
z tego wynika, że do dyspozycji mamy tylko 96 kW, czyli każdą fazę możemy obciążyć fizycznie tylko (I=96000/230=417/3=139) 139A na fazę.
Witam
Z agregatami mało mam do czynienia,ale z tego co jest mi wiadome,to można je obciążac do 80% mocy nominalnej. Jesli chodzi o odbiorniki jednofazowe,to mysle ze trzeba zwrócic najbardziej uwage na symetrycznosc obciążenia poszczególnych faz i charakter odbiorników,jesli pobór mocy jest duzy.
To trochę dużo do pisania jak na forum. Polecam ksiązki Juliana Wiatra (elektroinfo) i ostatni poradnik Eatona (było na forum).
Pamiętaj, że oswietlenie ma z reguły niższy współczynnik niz 0,8 i wprowadza zniekształcenia (wyższe harmoniczne) w pobieranym prądzie i z moca idziemy na dół. Jak można ociążać poszczególne fazy (asymetria) to trzeba by zajrzeć do charakterystk agregatu bo tu już bywa róznie.
Kolego marekzegarek.
Część wyliczeń jest nieprawidłowa.
Pierwszy wzór jest dobry. P = S x cos(fi)
Czyli dla S=160kVA i cos(fi)=0,8 P=128kW
Dalej już jest źle bo prąd znamionowy obciążenia I = P / (1,732 x U x cos(fi)) albo I = S / (1,732 x U) gdzie U=400V a 1,732 to pierwiastek z liczby 3.
Czyli że I=231A
Chcąc przejść z obliczeniami z układu trójfazowego na jednofazowy nie dzielimy żadnych prądów przez trzy.
Możemy moc układu trójfazowego podzielić przez trzy i zamiast napięcia 400V ująć 230V.
Innymi słowy S1f = S/3=53,3kVA i analogicznie P1f = P/3=42,6kW zaś I = P1f / (230 x cos(fi)) albo I = S1f / 230
czyli że I=232A
Wartość prądu powinna być identyczna a nie jest bo wynika z zaokrągleń wartości napięcia (zamiast 230V powinno być dokładnie 400/pierwiastek z 3).
Szczerze wątpię czy z książki P. Wiatra dowiesz się czegoś pożytecznego.
Odnośnie zasilania odbiorów jednofazowych to producenci podają żeby suma mocy nie przekraczała 50 do 60 procent mocy znamionowej zespołu a asymetria obciążenia faz nie była większa niż 30%. Bierze się to stąd że układy regulacji prądnic bardzo źle sobie radzą przy asymetrii i różnych charakterach obciążenia faz.
jakoś nadal nie bardo rozumiem. czy to oznacza, że agregat na każdej fazie daje prąd 231 A ? czyli obciążając go w 60 %, z każdej fazy mogę pobrać prąd 138,6 A ?
Tak, na każdej fazie.
bardzo dziękuję za odpowiedź