Szukam programu za free! do obliczeń linii napwietrznych(dobór słupa, obliczenia przęseł).
Linie napowietrzne to dość szerokie pojęcie.
Kiedys przymierzałem się i robiłem mały prototyp programu podobnie jak innego do obliczeń zwarciowych ale tylko dla linii niskiego napięcia. Progam działał pod OpenOffice albo StarOffice ale napewno nie będzie za free. Bo nie uśmiecha mi się praca przez kilka miesięcy za free.
Ogólnie rzecz biorąc projekt zarzuciłem z braku zainteresowania tym problemem.
Do obliczeń zwarć, spadków napięć i doboru aparatury zabezpieczającej n.n. spokojnie wystarczy Ecodial 3.2 firmy Schneider-Electric. Zrobisz “duże niebieskie oczy” gdy sprawdzisz jak małe zasięgi poprawnych linii n.n. wg IEC/CENELEC (tak liczy Ecodial) wychodzą np. przy bezpieczniku gG-100A (częsty przypadek w słupowych stacjach trafo). Średnie napięcia liczę arkuszem kalkulacyjnym opracowanym samodzielnie na podstawie starych solidnych tabel obliczeniowych z poradników Elektroprojektu.
Obliczenia mechaniczno-konstrukcyjne linii nn i SN, a chyba tego dotyczy pytanie Marina, nie są wykonywane. Istnieją gotowe albumy Energoprojektu dla linii napowietrznych ze standardowymi słupami i wyposażeniem. Ich autorzy odpowiadają
za konstrukcyjną część roboty. Pilnujesz by nie przekroczyć max rozpiętości przęseł i dopuszczalnych kątów załomu i masz gwarancję że nie przeciążysz mechanicznie słupa i konstrukcji. Czasem liczysz dodatkowe siły od odgałęzień i dodatkowy nacisk lub wyrywanie w szczytach i dolinach linii, ale to czysta trygonometria - nie trzeba oprogramowania, chyba że ktoś lubi liczyć arkuszem Fp=F*cos(a) i.t.p.
Inna sprawa to geometryczne obliczenia przęsła dla ustalenia odległości od ziemi i przeszkód terenowych. Kupujesz “Tabele zwisów i naprężeń przewodów np. AFL” (znów Energoprojektu). Robisz samodzielnie arkusz kalkulacyjny do obliczeń krzywej łańcuchowej wg podanych tam wzorków i masz program za free. Ceny tabel i albumów typizacyjnych - www.ptpiree.com.pl
Kiedyś Firma ENSTO miała taki katalog dla lini niskiego napięcia, były tam słupy, i przewody oraz wzory na obliczenia.
pytanie do “markcc”.
Kiedy będziesz miał ten program o obliczeń zwisów przewodów ??.
Jeżeli posiadasz to jestem zainteresowany takim programem.
POzdrawiam.
Ja też - i to bardzo.
Proszę o kontakt.
Dobry darmowy program używany do obliczania zwisów przewodów wg PN-E-05100:1998 to KWPLE firmy Generik
Pozdrawiam!
Hehe “dobry program” hehe.
Ten program liczy takie bzdury, że szok.
Proszę mi pokazać przęsło pochyłe, swobodnie zawieszone, o rozpiętości np.400m, gdzie najniżej położonym punktem jest mocowanie na niższym słupie?? I przy takiej rozpiętości długość liny wynosi 401m. Toż to ta lina jest napięta jak…
Proszę spojrzeć, w jaki sposób liczone są przęsła pochyłe. Niby punkty zamocowania są na różnych wysokościach, ale pomiędzy nimi jest zwykłe przęsło proste, jedynie przechylone ![]()
Dodzwonić się nie mogę do autora programu, żeby się dopytać jak to możliwe, że takie wychodzą wyniki obliczeń.
może więcej danych.
podaj: typ przewodu, rozpiętość, naprężenie, wysokości i rzędne słupów, rozpiętość przęsła w Twoim przypadku, zweryfikujemy, gdzie popełniasz błąd.
dlaczego 400m i co to jest “lina”?
czy na pewno wiesz, co wstawiasz w program?
Nie sprawdzałem obliczeń dot. długości przewodu dla przęsła pochyłego, gdyż w praktyce nie ma na to nigdy czasu (chyba że nie wychodzi jakaś odległość).
Dane:
a = 400 m, napr. podst. PR = 88,29 MPa, PR AFL-8 525 (l. 400 kV, seria Y52)
Wyniki dla +40 st. C
- Generik: L = 401,08 m;
- Mechanika Przewodów (aut. Krzysztof Markiel): L = 401,05 m;
- obl. ręczne L=a(1+akwgkw/(24sigmakw)) = 401,09 m.
Jak widać, Generik liczy dobrze i nie ma co wyciągać pochopnych wniosków. Zresztą zbyt wiele biur go używa i dziwne byłoby, gdyby nikt nie zauważył błędów.
Pozdrawiam!
Odświeżam kotleta…
Czy ktoś ma aktualny link do KWP/LE lub może zrobić wystawkę?
niestety strona nie istnieje…
ok, program znalazłem na chomiku ale nie mam numerka aktywacyjnego..
czy ktoś mógłby mi jakiś zapodać zważywszy na to, że przez stronę ge chyba już własnego nie wygeneruje…
Do obliczeń zwisu linii napowietrznej i nie tylko można wykorzystać komercyjny program NapLin dokładny i prosty w obsłudze
lub NapLin DXF program do obliczania zwisów, odległości i naprężeń przewodów napowietrznych linii dla projektantów PN-E-05100 DWG.
NapLin wspomaga obliczanie zwisów, naprężeń i odległości przewodów napowietrznych linii elektroenergetycznych (niskich, średnich oraz wysokich napięć) z zawansowanym modelowaniem i wizualizacją przeszkód terenowych w szerokim zakresie temperatur do 80C.
Służy do szybkiego opracowywania dokumentacji projektowej bezpośrednio wWordzie.