Obejście UPS

Witam

Czy można zrobić obejście UPS? Chodzi o to że nie można wyłączyć sterownika który pracuje na UPS. Sam UPS jest do wymiany. Padł pomysł aby zrobić bypass UPS w ten sposób że podłączymy się fazą z przed UPS na wyjście za UPS odłączymy stary po czym podłączymy nowy i zdejmiemy bypass.

Pozdrawiam

Czy można zrobić obejście UPS?

Oczywiście że można, tylko jestem zdziwiony tym, że obecny UPS nie posiada wbudowanego bądź oddzielnego by-passa. Tradycyjnie jest to wyposażenie montowane przez producenta do celów serwisowych.
Może kolega napisać co to za model i firma i czy jest serwisowany przez producenta bądź autoryzowany zakład.

Dobre (najlepsze) UPS mogą nie mieć bypassa wewnętrznego, ale powinien być dla celów serwisowych bypass zewnętrzny (wydawało mi się, że to jest podstawowe rozwiązanie). Nie wiemy do jakich celów był zastosowany UPS, to może wiązać się z brakiem bypassa.

Kolego Polo10. Musicie sprawdzić czy UPS (obydwa, ten do wymiany i ten nowy) mają wejścia dla podłączenia styku blokady przetwornicy przy włączeniu łącznika obejściowego. Jeśli mają to należy użyć łącznika wyposażonego w taki dodatkowy styk. Po dokładnym zaplanowaniu kolejności czynności powinno się wszystko udać bez problemu. Jeśli którykolwiek z UPS takiego wejścia blokady nie ma, lepiej nie ekperymentować.

POzdrawiam

Witam

W tej chwili nie znam producenta UPS i nie jest już serwisowany(dość stary). Jeśli chodzi o bypassy w samym UPS to chyba nic nie da. Powiem jak to jest zrobione. Otóż na szafie sterownika zamontowane są gniazda 220 V, jedno jest gniazdem sieciowym z którego jest zasilony UPS, z UPS jest wyjście na drugie gniazdo (nie wiem kto to wymyślił) które zasila sterownik. I teraz żeby wstawić nowego UPS musimy odłączyć te gniazda (UPS+ zasilanie) Te nasze obejście to taka prowizorka, zwykły mostek z gniazda sieciowego na listwę w samym sterowniku, już za UPS. Pytanie generalnie dotyczy tego czy takie obejście , podanie fazy od tyłu na UPS nie uszkodzi samego UPS.

u mnie w firmie wszystkie UPS-y mają bypass-y elektroniczne w sobie jak i zewnętrzne w szafce, więc można spokojnie i bezproblemowo wyjac ups bez utrudnień w pracy urzadzeń, jednak sa to urzadzenia w miare nowe kiedyś moze nie był to standard, lub zalezy od producenta

u mnie w firmie wszystkie UPS-y mają bypass-y elektroniczne w sobie jak i zewnętrzne w szafce

Właśnie, duże centralne jednostki wyposażone w statistic swich to nie zabawki i masówka tylko typowe zasilacze przemysłowe.
Nie wyobrażam sobie odłączania sieci dedykowanej ( przynajmniej zasilania serwerowni ) aby przeprowadzić przegląd lub wymianę elementów w jednej jednostce.

Najpierw podaj info co to jest za UPS? 1-fazowy czy 3-fazowy? On-line, Off-line…?Najlepiej dokładnie:producent, model, a jak znajdziesz to typ.
Jak zaryzykujesz np. połączenie wejścia z wyjściem na jakimś on-line’owym z pracujacym falownikiem to będą wielkie kule ognia!!!

Generalnie numer raczej do wykonania po bardzo dokładnym przemyśleniu i jak napisał kolega mar_cik “Po dokładnym zaplanowaniu kolejności czynności powinno się wszystko udać bez problemu.”. (zwracam uwagę na słowo “powinno” :slight_smile: )
Sposób postępowania będzie ściśle uzależniony od typu UPS’a

Pozdrawiam