Mam problem z doborem przekroju przewodów zasilających przewody grzewcze rynien i gzymsów.
Do podłączenia będę miał 3 obwody o łącznej mocy 22,5 kW.
5,9 kW. długość przewodu potrzebnego do zasilania ok 60mb
8 kW długość przewodu potrzebnego do zasilania ok 80
8,5 kW długość przewodu potrzebnego do zasilania ok 110mb
Przewody będą w rurkach na tynku/dachu.
Patrząc na tabelki ciężko dobrać ponieważ wszystkie podane dane są mierzone przy temp. otoczenia 20 lub 25 st Celsujsza.
A przewody te będą pod obciążeniem tylko i wyłącznie po wykryciu przez czujniki i spełnieniu dwóch warunków - niska temp. i padający śnieg
Witam. Obliczenia wydajności to prosta sprawa, ale jak je skorygować jeśli kolega tak mało precyzyjnie podaje lokalizację medium grzewczego względem odbioru?
Ano waśnie walka rysunkami trwa… nie mam projektu na to i sam muszę liczyć.
generalnie ma to być dla grzałek w rynnach i korycie deszczowym jak i opierzeniu gzymsów,
przypuszczalne odległości i moce od stycznika to będzie:
obw 1 - 3grzałki - ok. 50mb
a. 2,7 kW
b. 1,2 kW
c. 2,1 kW
obw. 2 - 4 grzałki - w zależności jak dekarz ułoży przewody grzewcze - 50 -65mb
a. 3 kW
b. 3 kW
c. 2,4 kW
d. 2,7 kW
obw. 3 - 4 grzałki - ok. 90mb
a. 2,4 kW
b. 2,4 kW
c. 2,7 kW
d. 1,4 kW
obw. 4 - 1 grzałka - 120mb
a. 2,7 kW
załączam skan rysunku takiego od ręki.
może ktoś to ogarnie… mnie aż dziw bierze że ta robota bez projektu na takie coś.
Do poniedziałku muszę zrobić wycene a nie mam pojęcia jakie przekroje wybrać.
Może ktoś ma zmysł projektanta przy takich mocach i mi pomoże rozplanować okablowanie
do sterownika wg mnie będzie trzeba podpiąć stycznik 63A
bo wychodzi : {faza/moc/A}
faza 1 / 9,5 kW / 41,3
faza 2 / 9 kW / 39,13
faza 3 / 10,2 kW / 44,35
wydaje mi się że taki podział mocy będzie okej…
pozostaje kwestia doboru zabezpieczenia przeciwporażeniowego
trzy różnicówki trójfazowe 63A oczywiście 30mA były by idealnym rozwiązaniem ale koszty… jest jakaś alternatywa ?
no i zabezpieczenie zwarciowe… B 50 ? ogólnie duży strasznie się wydaje być …
chyba że gdzieś popełniłem błąd…
Zastanawiam się głośno w/g jakiej normy kolega to usiłuje liczyć i czy kolega bierze pod uwagę spadki napięcia na długości przewodów?
Bierzesz robotę bez projektu, czyli wykonujesz jakąś część roboty za darmo.
Chyba nie tędy droga koledzy. Uczymy kolejnego inwestora, że projekt to zbędny wydatek.Teraz każdy będzie wyceniał do swojego projektu, a powinni wszyscy startujący mieć te same warunki.
Panie! nie biorę niczego z palca. Nie po to siedzę nocami przy takich obliczeniach żeby mi sie kable paliły potem.
Nikt nic nie będzie wyceniał ponieważ mój znajomy dekarz dostał zlecenie położenie takiej instalacji jednak najpierw trzeba zrobić im wycenę jak zaakceptują - robimy, jak będzie za drogo to robimy połowę albo w ogóle.
Oczywiście klient poniesie koszty za to że musiałem siedzieć i tego wszystkiego szukać. Nie należę do frajerów co robią coś za darmo bo za to chleba nie kupię.
Podpierałem się normą PN-IEC 60364-5-523:2001
wartości pozwoliłem sobie skorygować wg tabeli współczynników poprawkowych dla temperatury powietrza innej niż 30’C
przyjąłem 10’C
Jeśli chodzi o spadki napięć - z jakiegoś kalkulatora online
dla obw1 = ok 10 V
dla obw2 = ok 20 V
dla obw3 = ok 19 V
więc wydaje mi się że na tak dużą ilość grzałek to jest całkiem dobrze.
Gwoli wyjaśnienia - 1 metr kabla grzewczego ma moc 20W tak więc jak nie trudno obliczyć metrów całkiem sporo będzie.
,dekarz dostał zlecenie położenie takiej instalacji jednak najpierw trzeba zrobić im wycenę jak zaakceptują - robimy, jak będzie za drogo to robimy połowę albo w ogóle.,
Witam.Ciekawy inwestor daje zlecenie na instalację elektryczną j/w ,a tak przy okazji ,robimy połowę ,to znaczy 1 żyłę czy 2.
Nie wiem co ma wnieść twój komentarz oprócz nie potrzebnego zaśmiecania, ale wytłumacze.
Razem są 2 krawędzie dachu uwzględnione.
Jeśli zamawiający będzie miał odpowiednią sumę - robimy całość,
jeśli zaś nie będzie tyle pieniędzy robimy tylko jedną krawędź - obw1 + połowa obw2 lub połowa obw2 + obw3 + obw4.
analizując temat nie trudno było się chyba domyśleć…
Czy ktoś z ekspertów mógłby sprawdzić moje obliczenia i ewentualnie wyprowadzić z błędu?
Instalacja wymaga projektu.Projekt może wykonać osoba mająca uprawnienia do projektowania.Przy pierwszej prowidłowo dokonanej kontroli stanu instalacji ,pomiarowiec, zakwestionuje wykonaną pracę-brak dokumentacji technicznej.
Zobacz jakie zabezpieczenia dla danej dlugości kabli grzewczych i konkretnego typu zaleca np TYCO na swojej stronie. (str 2 DTR przykładowej karty jakiegoś przewodu)
i sprawdź jakie są dopuszczalne spadki napięcia zgodnie z normami.
Mając wielkość zabezpieczenia dobierz przewod zasilający ze względu na obciazalność i spadek napiecia. Poszukaj w materiałach dostarczanych przez producenta przewodu grzejnego.
Ale zaprojektowac powinna to osoba ze stosownymi uprawnieniami.
Zgodnie z powyższymi wypowiedziami i moim rozumem powiedziałem inwestorowi że bez projektu tego nie dotknę. wszystko rozchodziło się o to że dekarz przy pierwszych rozmowach przyjął na początku dużo mniejsze zapotrzebowanie na moc. ponad dwukrotną. Teraz inwestor sam stwierdził że faktycznie musiałby być projekt. Temat będzie podjęty na jesień przyszłego roku.