Obciążalność przewodów ułożonych w peszlach pod tynkiem

Witam,
Chciałbym sie dowiedzieć jakie jest maksymalne obciążenie przewodów:
5x4
5x6
5x2,5
Wszystkie te przewody ułożone są w peszlach pod tynkiem.
pozdrawiam

zalezy jeszcze czy chodzi tobie o polietyl czy polwinit

przyjmujac ,że chodzi tobie o PVc 3 zyły obciążone, miedz
2,5mm2 - Idd=20A
4mm2 - 27A
6mm2 - 34 A

Może skorzystam z okazji i podepnę się pod ten temat
Czy mógłby mi ktoś z kolegów podesłać tabele obciążalności przewodów?.

Jeżeli chodzi o obciążalność:
a)przewód 5x2,5-I=21A
b)przewód 5x4-I=28A
c)przewód 5x6-I=36A
Jeżeli chodzi o tabelkę to polecam książkę H.Markiewicza “Instalacje Elektryczne”
Od “biedy” mogę zrobić zdjęcia i przesłać koledze mailem…

nie lepiej wystawic na forum bedzie mniej tematow tego typu

Witam Wszystkich, Koleżanki i Kolegów na FORUM.
Nie wiem skąd Koledzy przytaczają w/w dane oraz skąd prof. H.Markiewicz wziął te dane.
Ja załączę część tabeli z książki „Wytyczne SEP - Pomiary w elektroenergetyce do 1 kV…” oparte na aktualnej normie PN-IEC 60364-5-523.

Szanowny Panie Krystynie tabelki podane przez prof.Markiewicza są oparte dokładnie na tą samą normę lecz może dlatego że dla temperatury obliczeniowej w tym wypadku 30

Witam Kolegę „tomaszek” oraz Koleżanki i Kolegów na FORUM.

Autor wątku wyraźnie napisał:

z czego jasno wynika, że odnosi się to do A1 lub A2 a nie do B1.

Ja mam dużo książek zeskanowanych oraz w/w wymienioną, z której załączę kawałek scanu. Jeśli chodzi o temperaturę otoczenia, to temat ten był już szeroko omawiany na forum i nie będę się powtarzał. Krótko mówiąc normy dotyczą całej Europy i w Polsce przyjmowanie 30^C jest zbyteczne w standardowych pomieszczeniach mieszkalnych czy produkcyjnych.

Tabele w książce prof. H. Markiewicza i naszej zawierają te same dane. Ja zastosowałem 25^C i tabele pisałem tak aby zajmowały jedną stronę w książce a nie np. dwie czy trzy.

Nie mam zamiaru polemizować z kolega Krystynem poniewaz ma on dużo większe doświadczenie w dziedzinie pomiarów ode mnie.Mam zresztą kolegi książki na których opieram swoja praktykę zawodową.Przyznaje koledze rację.

Witam Wszystkich, Koleżanki i Kolegów na FORUM.

Kolego “tomaszek”, może w dziedzinie pomiarów coś tam wiem ale w wątku tym dotyczącym Idd, zarówno prof. H. Markiewicz, jak i ja, opieramy się na obowiązujących normach.
Ja tylko w książce zastosowałem przeliczania dla Idd przy 25^C.
Jednak należy pamiętać że inne Idd będą w standardowych mieszkaniach w Polsce czy Włoszech.
Inne będą w kotłowniach CO, hydroforniach, stołówkach gastronomicznych itd.

Od tego jest projektant z doświadczeniem i uprawnieniami budowlanymi aby wg własnej wiedzy technicznej określił odpowiednie przewody i ich przekroje.