Witam
Jaka jest Obciążalność długotrwała kabla ułożonego bezpośredno w ziemi typu YAKY 4x70mm^2 i YAKY 4x95mm^2 ?
pozdrawiam
Witam
Jaka jest Obciążalność długotrwała kabla ułożonego bezpośredno w ziemi typu YAKY 4x70mm^2 i YAKY 4x95mm^2 ?
pozdrawiam
katalogowa
Witam,
j.zap jesteś mega bystrzakiem… zamknij się najlepiej w domu i nie wychodź bo jeszcze niechcący w życiu komuś pomożesz…
YAKY 4x70 - 205 A
YAKY 4x95 - 240 A
Według normy PN-IEC 60364-5-523 to:
YAKY 4x70 mm2 Iz = 138 A
YAKY 4x95 mm2 to Iz = 162 A
przy założeniach: (D) Jednożyłowe albo wielożyłowe kable bezpośrednio w ziemi bez dodatkowej ochrony mechanicznej (1.0K.m/W), To=20°C
Pozdrawiam Piotr P.
Witam…
Zawsze mi się podobało jak ze zmianą normy kable zmieniają swoje mechaniczne właściwości ![]()
Odpowiedź Kolegi j.zap wcale nie jest złośliwa. Znalezienie komuś danych z tabeli, którą każdy szanujący się elektryk powinien mieć to nie jest pomoc tylko wyręczenie leniwego.
Ale z ciekawości przejrzałem swoją literaturę, bo na co dzień nie spotykam się z takimi dużymi przekrojami.
Oto co znalazłem dla kabli YAKY ułożonych w ziemi:
Według normy PN-IEC 60364-5-523 to:
YAKY 4x70 mm2 Iz = 138 A
YAKY 4x95 mm2 to Iz = 162 A
W zakresie przekrojów z którymi ja pracuję sprawa jest dużo prostsza.
Domsat
Jeszcze dodam ciekawostkę z książki “Projektowanie instalacji energoelektrycznych” WNT 1966r.
Kabel AKFtA, bo wtedy nie było jeszcze YAKY:
4x70 - 210A 4x95 - 250A
I to wszystko dotyczy tych samych przekrojów z tego samego materiału ułożonych w ziemi. No cóż - Ziemia się ociepla.
Domsat
Problem zaintrygował mnie do tego stopnia, że przejrzałem całą moją bibliotekę i znalazłem jeszcze skrypt PW “Instalacje elektryczne. Budowa…” 2001r. Skrypt ten w/g normy PN-IEC 60364-5-523 Instalacje elektryczne…Obciążąlność prądowa długotrwała przewodów. podaje YAKY w ziemi dla 4x70-117A, a dla 4x95-138A. Jest to b.mało, w/g mnie tak obciążony kabel jest niewykorzystany ekonomicznie. Więcej się nie wypowiadam, bo z takimi przekrojami nie stykam się w mojej pracy. Może ktoś obyty w temacie skomentuje problem.
Domsat
Kluczem jest przewodnośc cieplna gruntu i temp obliczeniowa. W nowych normach przyjęto chyba sychy piasek, a on jest kiepskim otoczeniem dla kabla. Po części to prawda, ale dlaczego suchy o bardzo słabym przewodnictwie cieplnym. Sęk w tym, że wiekszośc projektantów nie sprawdza rzeczywistej przewodności gruntu i kable bywaja przewymiarowane, za to nie ma wiekszych problemów za spadkami napięć.
Witam
Wszystko możliwe że nic się nie pokrywa, ale wszystko zależy od ziemi oraz ile kabli mamy obok siebie. A co koledzy na taki obrazek
kabel 120 mm2 i zabezpieczenie 250A według niektórych powinno być ok. a jednak coś nie tak gdyż izolacja płynie i kto wie czy by niedługo nie doszło do pożaru ?
Pozdrawiam Piotr P.
witam Kolegów ![]()
Izolacja płynie bo jak widać na zdjęciu występują duże straty na stykach. Widać wygrzaną podstawę. Wraca sprawa przeglądów i smarowania śrub, gdzie ów smar jest pierwszym czujnikiem temperatury.
Witam
Dokładnie… Prawodopodobnie słabo przykęcony kabel… w tym przypadku z obciążalnością ma to niewiele wspólnego…
Witam Kolegów
Przepraszam, że nie odpowiedziałem, ale pora urlopów zwiążanych z feriami dzieci i wszystko mi wyleciało.
Dziękuje z odpowiedzi
Pozdrawiam Art
ma gdzie płynac nic mu nie będzie a można by śruby dociągnąć ?
[Czy już tak trudno po polsku napisać ?] [elpapiotr]