NZM 10-400N

Panowie elektrycy , mam pytanie odnośnie takiej kwestii.
Mam w rozdzielnii nn zainstalowany wyłącznik gł. firmy “MOELLER”
,typ: NZM 10-400N z modułem : ZM-400-NZM10 . Moduł ten ma nastawy : Pierwsza przeciążeniową- Ir która ma zakres (200-400A) i jest ustawiona na 200A. Druga nastawa jest zwarciowa -Irm/n x Ir, zakres tej nastawy wynosi (2-12) i jest ustawiony na 2, czyli prąd zwarciowy jest ustawiony na 400A. Nie znam czasu zadziałania wyłącznika zwarciowego . Układ sieci jest TT.
Interesuje mnie , jaki prąd mam przyjąć do wyliczeń przy wykonywaniu pomiarów ochrony przeciwporażeniowej.
Z poważaniem, Maciek.

Jeżeli człon zwarciowy nie ma nastawialnego opóźnienia czasowego, to dla członów bezzwłocznych przyjmuje się t<=100ms. W praktyce, dla wyłączników nn czas ten wynosi 30-40 ms, przy czym dla prądu większego od nastawienia o co najmniej 50%. Dla wartości granicznych to może być nawet nieco ponad 100 ms. W ogóle, to powinien Pan zbadać prąd rzeczywistego zadziałania członu bezzwłocznego jeżeli nie został zmierzony przez nastawiającego (co powinno być udokumentowane odrębnym protokołem). Jeżeli nie ma Pan takowego protokołu, to jako prąd Ia (powodujący bezzwłoczne wyłączenie) sugerowałbym przyjęcie prądu 1,3 do 1,5 razy większego od nastawienia. Wyłączniki nastawialne, nawet nowe, mają pewien błąd nastawienia, dla przekaźników i wyłączników o nastawianiu analogowym (pokrętło ze skalą) jest to na ogół 10-20% wartości nastawionej - stąd te 1,3-1,5. Najlepiej niech Pan znajdzie DTR wyłącznika i zobaczy jakie są dopuszczalne tolerancje. Od tego musi Pan jeszcze “uciec” 20% w górę i ma Pan prąd Ia.