NOWE Prawo Energetyczne!!!

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Otrzymałem odpowiedź na list otwarty do Min. Gosp… (treść w publikacjach na ISE), z której wywnioskowałem, że świadectwa kwalifikacyjne będą wydawane na stałe. Było to do przewidzenia.
Ale nie o to tu chodzi.

======= ostatnie zdanie z ww. pisma ===

“Nadmieniam, iż problem ważności świadectw kwalifikacyjnych jako merytorycznie uzasadniony, będzie rozważony
przy opracowaniu nowej ustawy Prawo energetyczne,
nad którą rozpoczęto prace.”

Tak więc czekajmy na kolejne zmiany.
NOWE PRAWO ENERGETYCZNE!!!

Czy ktoś wydrukuje książkę, zgodną z przepisami? Zanim skończy ją opracować, to przed przystąpieniem do wydruku trzeba ją poprawiać.

Pozdrawiam Krystyn

Witam
Prawo Energetyczne musi zostać zaktualizowane, również poprzez zmiany wprowadzone w Prawie Budowlanym, które będzuie obowiązywać od 11,07,2003.
Co do książki to zgadzam sie, myślę jednak że po jakimś czasie od wejścia do UE prawo nasze dostosuje sie do unijnego i bedzie możliwa taka publikacja
Pozdrawiam

Problem świadectw kwalifikacyjnych nie dotyczy wyłacznie
elektryki ale odnosi się także do instalacji gazowych, ciepłowniczych.

Kolego Krystyn ! Gdzie można przeczytać odpowiedź Pana Ministra na list otwarty Kolegi ?

Osobiście jestem za zniesieniem egzaminów dot. świadectw
kwalifikacyjnych, bo w obecnym wydaniu te egzaminy to fikcja.

Komisja ma za duży luz, może egzaminowanemu zadac jedno pytanie a drugiego zagiąć przy setnym, bo umie więcej niż przedstawiciele komisji.

Poza tym wymagania odnośnie zespołów egzaminujących
winny być podwyższone /sklad - przewodniczący - min doktor
członkowie: inżynierowie/ , jeżeli już mają być jakiekolwiek
egzaminy.
Przepisy owszem zmieniają się. Czy np. doradcy podatkowi
zdają co roku czy co 5 lat jakieś egzaminy ? Zdają jeden egzamin i otrzymują licencję do końca życia.

Witam
Też jestem za zniesieniem świadectw kwalifikacyjnych . Dlatego , że może mieć je każdy bez względu na wykształcenie . To jest skandal , że dostają je ludzie nie posiadający ŻADNEGO PRZYGOTOWANIA ZAWODOWEGO . Jeśli może mieć je każdy to elektrykowi są niepotrzebne .Taki przykład . Firma wykonująca reklamy świetlne nie zatrudnia żadnego elektryka bo plastyk w firmie dostał uprawnienia i załatwia wszystko łącznie z pomiarami . Czy nie jest to żenujące , że nieraz na to samo zaświadczenie kwalifikacyjne obok inżyniera elektryka zdaje laik , który nie ma żadnego wykształcenia w tym kierunku .
Pozdrawiam

Minister zrobił swoje:

http://bap.lex.pl/serpra/pdf/d03828.pdf

Pozdrawiam

Teodor

Witam!
-Głosowałem za wprowadzeniem świadectw kwalifikacyjnych bez terminu ważności.
Nowe zmiany w Prawie Energetycznym ( - od roku 1997 i póżniejsze aż po wchodzące właśnie w życie) uważam za bardzo udane i trafione w istotę sprawy i sens tworzenia coraz to nowszych wersji Prawa Energetycznego.
Postaram się przedstawić własny punkt widzenia odnośnie istotnych treści. Ubolewam tylko,że tyle pracy Ustawodawców, a nie zostało to należycie wprowadzone w życie przez Pracodawców i Inne Osoby czy Instytucje odpowiedzialne na realizacje przedstawionego modelu czy wzorca postępowania.

1. Kierownik Zakładu ustala zakres potrzebnych uprawnień na dane stanowiska ; Realizacja tych zadań często jest kierowana prywatą i nieformalnymi układami zwalczania konkurencji na rynku pracy. Polega to na ustalaniu minimum zakresu uprawnień. -Resztę obowiązków wciska się w instrukcję bez posiadanych uprawnień na świadectwach kwalifikacyjnych.
  2. W starych zaświadczeniach wpisywało się Stanowisko na którym dana osoba była zatrudniona . Teraz należy wpisywać ;
    na stanowisku eksploatacji (-żółte papiery “E”) lub dozoru (-zielone papiery “D”,-jeśli chodzi o SEP ). -Jest to bardzo ważne ze względu na fakt, że każda Komisja Kwalifikacyjna jest Państwową Komisją i uprawnienia mają być ważne wszędzie , a nie tylko w jednym zakładzie pracy.
  3. Świadectwo Kwalifikacyjne to nie angaż , lecz dokument sprawdzający wiadomości nabyte w szkołach i po raktyce zawodowej w zakładzie pracy. -Niektórzy pracodawcy nadal traktują ten dokument jak swoją własność, a nie własność posiadacza świadectwa Kwalifikacyjnego. Komisje z kolei dają te uprawnienia nie elektrykom z wykształcenia np. Pracownikom Gazowni czy Hydraulikom (-kolejne nieporozumienie, czy zła realizacja.
  4. Jeden z punktów mówi , że każdy pracownik indywidualnie może rozszerzyć zakres uprawnień poprzez wystąpienie do komisji egzaminacyjnej z wnioskiem i osobiście zapłacenie za egzamin . Znowu nie powinno się wiązać z zatrudnieniem posiadanie większego zakresu niż wymagany w obowiązkach na danym stanowisku.-Chodzi o indywidualny rozwój i pogłębianie wiedzy.
    Ocena;-Jest to naprawdę dobre Prawo Energetyczne.
    Wystarczy, by wszyscy je przestrzegali czy wprowadzali w życie tak jak zostało napisane czarno na białym.
    -Wówczas żaden przedstawiciel innego w/w zawodu nie uzyska zaświadczenia kwalifikacyjnego dla Grupy 1.
    (-elektrycznej ) bez odpowiedniego wykształcenia i stażu pracy jako elektryk.
    -To tyle na dzisiaj.

Witam forumowiczow.

A kto bedzie utrzymywal SEP ?

pzdr
PK

Witam serdecznie kolegów na stronie forum
Nurtuje mnie kila pytań moż ktoś zechciałby się że mną podzielić moimi wątpliwościami.

1.Czy istnieje chociaż jedna komisja kwalifikacyjna w Polsce Która przeprowadzi egzamin na stwierdzenie kwalifikacji w Grupach G-1:G-2;G-3 po 21 czerwca 2003 roku?

2.Czy Swiadectwa kwalifikacyjne wystawione z datą np 20 marzec 2003rok Będą jeszce ważne np w lipcu 2003r?

3.Czy koledzy orientują się odnośnie jakiejkolwiek najnowszej nowelizcji Ustawy Prawo Energetyczne mam na myśli art. 54

4.Może ktoś z klegów ma dostęp do projektu Nowelizacji Ustawy

5.Kto w końcu będzie mógł wykonywać pomiary np instalacji piorunochronnej LPS po 11 lipca 2003r

Proszę o ewentualne wypowiedzi

Z wyrazami szacunku Mirek

Skąd te daty?

21 czerwca 2003 roku
11 lipca 2003r

Pozdrawiam Krystyn

Pozdrawiam wszyskich kolegow na stronie forum

Panie Krystyn daty o ktorych wspomiałem w swoich zapytaniach
to terminy wejścia w życie:

1 - 21 czerwca 2003 r wchodzi w życie Rozprządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej
w sprawie szczególowych zasad stwierdzania posiadania kwalifkacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń , instalacji i sieci (DZ.U. z dnia 21 maja 2003roku Nr 89 poz 828)

• 11 lipca 2003 wchodzi w życie nowelizacja ustawy Prawo Budowlane - miałem na myśli art 62 ust.5 tej daty nie jestem pewien . Datę tą uslyszałem podczas szkolenia komisji elektroenergetycznej w Bialymstoku w maju br.

z wyrazami szacunku Mirek

Witam Kolegę Mirka i wszystkich Kolegów na FORUM.

Wszystko się zgadza. Nie wiem czym się zasugerowałem zadając to pytanie.

Pozdrawiam Krystyn