Witam, kupilem mieszkanie, dokupilem nowy zyrandol na jedna zarowke, dziala jak trzeba. Na scianie mam podwojny wlacznik. W tej chwili jeden przycisk wlacza,zyrandol, wcisniecie drugiego nic nie powoduje. Wiem od poprzedniej wladcielki mieszkania ze ona miala zyrandol na dwie zarowki. Z sufitu wystaja 4 kable, czarny, brazowy, niebieski i zolto-zielony. Faza jest tylko w czarnym. Istniejacy zyrandol mial oryginalna kostke 3 polową, wpiete sa kable czarny, niebieski i zolto-niebieski. Brazowy jest nie uzywany. Chce zrobic bruzde w suficie, polozyc kabel i zainstalowac nowy zyrandol 4 metry dalej dla lepszego oswietlenia salonu. Chce aby nowy zyrandol wlaczal sie gdy przycisne drugi przycisk, niezaleznie od tego czy pierwszy zyrandol swieci. Prosze o porade jak mam skonfigurowac kable aby pierwszy i drugi mowy zyrandol dzialaly niezaleznie na osobne wlaczniki. Z gory bardzo dziekuje za rade.
Z opisu wnioskuję, że mieszkanie jest w miarę nowe, ewentualnie wymieniono w nim instalację elektryczną. Zakładając, że zachowano kolorystykę żył, faza powinna pojawiać się na żyłach brązowej oraz czarnej, zależnie od tego, który klawisz łącznika wciśnięto (jeżeli żyła brązowa jest nieczynna, prawdopodobnie nie jest wpięta pod zacisk łącznika). Przewody niebieski i żółto-zielony to odpowiednio neutralny i ochronny.
Może Pan wykuć bruzdę od istniejącego żyrandola do miejsca planowanej nowej oprawy i ułożyć w niej mostek z przewodu YDYp 4x1,5 mm2. Wtedy w miejscu wypustu istniejącego już żyrandola łączy Pan żyły niebieską, żółto-zieloną i brązową obu przewodów, czarną zostawia niepodłączoną (do łączenia można użyć zwykłej kostki, ale najwygodniej zastosować do tego specjalne złączki do opraw oświetleniowych, z jednej strony wciskamy druty, z drugiej mamy odejście na linkę, można kupić coś takiego w marketach budowlanych na dziale elektrycznym).
W ten sposób żyła czarna zasila żyrandol pierwszy, a brązowa ten nowo zamontowany (trzeba tylko sprawdzić, czy żyła brązowa jest wpięta w łącznik, obowiązkowo przy wyłączonym zasilaniu!). Użycie przewodu czterożyłowego umożliwia zamontowanie w przyszłości żyrandoli z dwoma grupami żarówek.
Mam nadzieję, że pomogłem, w razie czego mogę doprecyzować moją wypowiedź ![]()
Dziekuje, zgadza sie, jak sprawdzam na wlaczonym drugim przycisku to zgodnie z tym co Pan napisal jest faza na brazowym. Nie do konca rozumiem co mam dalej zrobic. Przepraszam , jesli jest mozlowosc prosze o instrukcje w slowach bardziej przystepnych dla amatora ![]()
"Wtedy w miejscu wypustu istniejącego już żyrandola łączy Pan żyły niebieską, żółto-zieloną i brązową obu przewodów, czarną zostawia niepodłączoną " -tego nie do konca rozumiem. Czy chodzi o to abym w nowej kostce podlaczyl przewod brazowy z sufitu i brazowy z mowego kabla, analogicznie kabel dwa przewody niebieskie oraz dwa przewody zolto-zielone ? Czarny kabel ma byc wpiety bezposrednio do kostki od zyrandola ? A skad zero do istniejacego zyrandola ?
Zgadza się, dokładnie o to chodzi. Trzeba to zrobić w taki sposób:
Przepraszam za słabą jakość, mam nadzieję że widać o co chodzi. Dwie żyły to te wystające z sufitu, jedna to odchodząca na żyrandol, pozostałe kolory analogicznie. Tylko proszę nie brać ze mnie przykładu i nie obierać w ten sposób izolacji, miedź nie powinna być na wierzchu ![]()
Juz rozumiem doskonale. Dziekuje. Pisal Pan wczesniej ze jesli zastosuje nowy kabel w bruzdzie w suficie 4x1,5 mm kw to w przyszlosci bede mogl zamienic zyrandol na dwuzarowkowy ? Tylko ten nowy czy oba ?Dobrze to rozumiem ?
Oba. Żyrandol z dwiema grupami żarówek ma cztery żyły, tak samo jak przewód wystający z sufitu - dwie żyły to przewody fazowe, jedna neutralna i jedna ochronna.
Skrótowo można to opisać w ten sposób, że przewód fazowy (przeważnie czarny, brązowy lub szary) dostarcza zasilanie, przewód neutralny (niebieski) zamyka obwód prądu, a przewód ochronny (żółto-zielony) nadaje metalowym częściom obudowy potencjał ziemi, aby zapobiec porażeniu prądem.
A przewod czarny z nowego kabla w bruzdzie z obu stron zaizolowac i pozostawic nigdzie nie wpiety tak ?
Zgadza się, po prostu tymczasowo nie będzie on używany.
Bardzo dziekuje,
Cierpliwie i rzeczowo jak dla amatora ,
Pozdrawiam
Proszę uprzejmie, cieszę się że pomogłem.