Poszukuje normy opisujące zabezpieczenia silników WN, znalazłem norme PN-89/E-05012.
Tytuł: Urządzenia elektroenergetyczne – Dobór silników elektrycznych i ich instalowanie – Ogólne wymagania i odbiór techniczny.
Moje pytanie jest takie czy są jeszcze jakieś inne normy opisujące to zagadnienie ? Wymieniona norma jest z 1989r lecz nadal aktualna.
Z tego co wiem energetyka ogólnie dzieli silniki na niskiego napięcia i wysokiego. Wysokiego napięcia to te powyżej 1000V.
Np. silniki EMIT S.A. Cantoni Group.
Interesują mnie zabezpieczenia silników o mocy ok 1MW i napięciu 6kV.
Czyli silnik WN do pracy w sieci SN. No niech będzie .
Zaprojektowałem już kilkadziesiąt układów z różnymi zabezpieczeniami ale dopiero kolega zasiał mi wątpliwość…
Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak recepta na zabezpieczenie silnika SN. Są pewne zasady ogólne, wskazania technologii, uzgodnienia z utrzymaniem ruchu stacji i sieci elektroenergetycznej, uzgodnienia z użytkownikiem (inwestorem).
Był zeszyt w dawnych PBUE - Hale maszyn.
Podsumowując:
Rodzaj zabezpieczenia oraz jego nastawy zawsze stosuję do konkretnego przypadku.
Są jak najbardziej normy przekaźnikowe, zabezpieczeniowe i tp.
Z głowy nic nie napiszę ale napewno kol. Teodor poda cały zestaw.
Teraz w dobie EAZ cyfrowych sprawa się upraszcza gdyż stosyjąc pierwsze lepsze zabezpieczenie cyfrowe dla silników WN mamy i tak cały zestaw czasem tylko brakuje różnicówki.
Interesuje mnie na jakiej podstawie dobrać zabezpieczenia i nastawy. Znam teorie z książek o zabezpieczeniach elektroenergetycznych, ale tam nikt nie powołuje się na żadne normy i przepisy. Jak to jest w praktyce i wg przepisów, np. przy projektach sieci SN.
Witam!
Proponuję aby kilka pierwszych projektów wykonał kolega pod kierunkiem kogoś z doświadczeniem.
Nie muszę chyba tłumaczyć, że przy silnikach SN nie można sobie pozwalać na częste rozruchy i dostrajanie parametrów.
Pamiętam przypadek pompy wysokiego ciśnienia. Kolejny rozruch był możliwy po kilku godzinach. Po prostu gotowała się woda. Pamiętam też wentylator, który miał bardzo długi wybieg. Załączenie ponowne w trakcie wybiegu groziło szukaniem maszyny “na orbicie”.
Proszę spojrzeć w DTR silników i napędzanych urządzeń. Tam znajdzie kolega wskazówki dla KONKRETNYCH przypadków.
Proszę zapoznać się z kodami ANSI zabezpieczeń. Przeczytać dokumentację danego Zespołu Zabezpieczeń. Zainstalować program do konfiguracji.
A swoją drogą nie rozumiem: gdyby nie było norm i przepisów to należałoby zamknąć wszystkie fabryki?..
Myśleć, myśleć i jeszcze raz myśleć.
Proszę mi wybaczyć ton, lecz tam gdzie mamy bardzo duże energie, po prostu nie ma żartów.
Posiadam 2 DTRki do silników i nie ma tam mowy o zabezpieczeniach, jedynie informacje konstrukcyjne i eksploatacyjne. Zasade nastawiania zabezpieczeń w obecnie stosowanych zabezpieczeniach znam.
Chodzi mi o normy, przepisy, którymi można poprzeć obliczenia i nastawione zabezpieczenia ( np. przyjęte współczynniki ).
Czy nikt nie zna takich norm ??? Może jest jakaś zbiorcza norma ogólnie opisująca zabezpieczenia w sieciach SN ???