Normy dla ochrony odgromowej

Witam,

czy może ktoś powiedzieć mi czy normy wychodziły w takiej kolejności i czy niczego nie pominąłem. Chodzi mi o normy do projektowania instalacji odgromowych od lat 90. Od niedawna zacząłem działać w tej dziedzinie i chciałbym usystematyzować swoje informacje.

1. PN-89/E - 05003/03 - Ochrona odgromowa obiektów budowlanych - Ochrona obostrzona.

2. PN-92/E - 05003/04 - Ochrona odgromowa obiektów budowlanych - Ochrona specjalna.

3. PN-IEC 61024:2001 - Ochrona odgromowa obiektów budowlanych - Zasady ogólne.

4. PN-EN 62305:2006 - Ochrona odgromowa zasady ogólne.

5. PN-EN 62305:2008 - Ochrona odgromowa zasady ogólne.

Pytam też między innymi dla tego, że trafiła mi się część 1 normy PN-EN 62305:2008. W porównaniu do PN-IEC 61024 nie ma informacji na temat zwodów, przekrojów, sposobu montażu, kątów osłonowych. Możliwe że przeglądając ją pierwszy raz umknęło mi to. Czy ktoś z kolegów czytał tą nową normę i może się wypowiedzieć ?

Witam

Tu sprawdzałeś:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=7720

Tu masz dużo wiadomości:

Instalacje piorunochronne – ochrona odgromowa i
przeciwprzepięciowa

mgr inż. Krzysztof Cedro
PKOO SEP
PPHU SPINPOL HT Kielce

STANCA

Dziękuje za informacje.

Teraz tak. Przejrzałem sobie to co jest dostępne w Integramie czyli PN-EN 62305-1 i -2. Z zamieszczonych w opracowaniu p.Cedro informacji wynika że zasady projektowani i planowania będą w arkuszu 3, który się jeszcze nie ukazał. Więc do tego czasu nadal obowiązuje stara norma 61024 ? Dobrze rozumuje ?

tak to wygląda:

PN-EN 62305-3:2006+AC:2008 (U) Ochrona odgromowa. Część 3: Uszkodzenia fizyczne obiektów budowlanych i zagrożenie życia Norma w jęz. obcym druk na żądanie

Tu masz tabelę:
http://www.galmar.pl/pdf/PL-Przewody.pdf
PN-EN 62305-3:2006 „Ochrona odgromowa – Część 3: Uszkodzenia fizyczne obiektów budowlanych
i zagrożenie życia”.
Materiał, konfiguracja i minimalne wymiary zwodów poziomych, zwodów pionowych i przewodów odprowadzających

jak się różni ta z roku 2006 do wydanej w 2008 nie wiem.

Zapraszam do POJMOWANIE PRZEPISÓW I NORM BEZPIECZEŃSTWA
http://www.redinpe.com/Pojmowanie.pdf
E. Musiał

CYTAT
…Wbrew obiegowym opiniom nie jest klarowny status Polskiej Normy powołanej w przepisie prawnym, bo ustawa o normalizacji [11] stanowi w art.5:
3. Stosowanie Polskich Norm jest dobrowolne.
4. Polskie Normy mogą być powoływane w przepisach prawnych po ich opublikowaniu w języku polskim.
Jest zatem oczywiste, że nie mogą być powoływane w przepisach Polskie Normy PNEN…(
U), wprowadzone do zbioru PN metodą okładkową (uznaniową) w języku oryginału (angielskim i ew. francuskim). Natomiast z żadnego postanowienia ustawy o normalizacji, aktu prawnego pierwszego rzędu, nie wynika, by powołanie normy w przepisie uchylało zasadę dobrowolności jej stosowania, sformułowaną w art. 5.3. Treść art. 5.4 jest tylko informacją, określeniem możliwości, ale nie jest żadnym postanowieniem określającym status normy powołanej. Od 1 stycznia 2003 roku, czyli od dnia wejścia w życie obecnej ustawy o normalizacji, ministrowie powoływali normy w przepisach sobie a muzom, żadnych skutków prawnych to nie rodziło, choćby adresaci rozporządzenia nie zdawali sobie z tego sprawy…

STANCA

POLSKI KOMITET OCHRONY ODGROMOWEJ
…normy IEC 61024-1 został już skorygowany w projekcie IEC 62305-3
http://www.ah.com.pl/informacje/normy.pdf

STANCA

Witam
siadłem i pozbierałem

W ostatnich latach były sobie takie normy do odgromówki:
PN-IEC 61024-1
PN-IEC 61024-1-1
PN-IEC 61024-1-2

PN-IEC 61312-1
PN-IEC 61312-2
PN-IEC 61312-3
PN-IEC 61312-4
PN-IEC 61312-5

IEC 61662+A1
IEC 61663
IEC 61819

Wsypano to do jednego worka i wyszło: IEC/EN 62305:2006

Z tej mieszanki wydzielono cztery nowe normy:
PN-EN 62305-1 Zasady ogólne
W skład jej weszła zawartość:
IEC 61024-1:
IEC 61024-1-1:
IEC 61312-1:
IEC 61663-2:
IEC 61662 TR+A1
IEC 61819 TR

PN-EN 62305-2 Zarządzanie ryzykiem
IEC 61662 TR:
IEC 61662 A1-C:

PN-EN 62305-3 Uszkodzenia fizyczne obiektów budowlanych i zagrożenie życia
IEC 61024-1-2:
IEC 61024-1:

PN-EN 62305-4 Urządzenia elektryczne i elektroniczne w obiektach budowlanych
PN-IEC 61312-1:
PN-IEC 61312-2 TS
PN-IEC 61312-3+A1:
PN-IEC 61312-4 TR
PN-IEC 61312-5 TS

To z materiałów http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=12294

Tu dyskusja na temat cen tych norm http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=12380
Nie wycofano normy PN-86…..92/E-05003 ze względu braku pokrycia w nowych normach.

Jest też taka wiadomość:
Zgodnie z prawem unijnym serie norm PN-IEC 61024, PN-IEC 61312, PN-E/05003 powinny być wycofane do stycznia 2009.
Zobaczymy, bo;

i ja pozdrawiam/szykujcie kasę

STANCA

Witam.Jestem studentem 4 roku i piszę pracę inżynierską na temat zabezpieczeń obiektów przed wyładowaniami atmosferycznymi na pods. aktualnych przepisów. Mam pytanie czy norma 62035-3 jest obowiązująca, skoro nie została jeszcze przetłumaczona na jeżyk polski.

Mam też prośbę czy któryś z Kolegów mógłby przesłać mi aktualne materiały temat związane z pracą. Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz.
Mariusz

Witam

Zgodnie z obowiązującą ustawą o normalizacji stosowanie PN jest dobrowolne.

Obecnie nie istnieje pojęcie “norma obowiązująca” . Pojęcie to było stosowane w normalizacji pod rządami ustaw do końca 1993 r. kiedy to w stopce każdej normy pojawiała się informacja o dacie jej obowiązywania.

Teraz ta informacja znajdująca się na egzemplarzach norm wydanych do kóńca 1993 r. nie ma żadnego znaczenia prawnego.

Teraz mamy normy “aktualne” - czyli najnowsze wydania - oraz " normy wycofane" - przy czym mogą być wycofane z zastąpieniem lub bez zastąpienia.

Fakt wydania normy w języku angielskim nie oznacza że ma ona inny statut niż norma wydana w języku polskim. I jedna i druga jest Polską Normą.

Publikowanie norm EN czy dokumentów HD w języku angieskim wynika z tego że jako członek europejskich organizacji normalizacyjnych (CEN i CENELEC) PKN ma obowiązek opublikowania normy EN czy HD jako normy PN w określonym terminie po przyjęciu tekstu normy przez te organizacje.

Termin ten w wielu przypadkach nie pozwala na dokonanie tłumaczenia normy, a więc nie ma innego wyjścia jak wydanie jej po angielsku.

Ponadto europejskie organizacje normalizacyjne same nie publikują i nie wydają tekstów norm EN i HD. Publikacja odbywa się poprzez komitety krajów członkowskich, więc gdyby PKN nie wydał tej normy w Polsce, to musielibyśmy kupować ją w innym kraju członkowskim.

Pozdrawiam
Teodor

Witam.Dzięki Kolego Teodor za informacje. Czyli jak mam w temacie pracy ,…na podstawie aktualnych przepisów’’ to mogę skorzystać z normy 61024:2002 czy tylko z normy 62305? Jeżeli jest to dowolne to wolałbym korzystać z 61024:2002, ponieważ jest w niej lepiej wyjaśnione.Pozdrawiam

Pozwoliłem sobie wykolorować, a co to za norma?

Zwróć uwagę na interpretacje i poprawki zawarte na stronie PKOO dotyczące wymienionych norm:
http://www.ah.com.pl/informacje/normy.pdf

STANCA

Kolego Stanca chodzi o tą normę PN-EN 62305-3:2006, Ochrona odgromowa -
Część 3: Uszkodzenia fizyczne obiektów budowlanych i zagrożenie życia(wer.ang.)
Te interpelacje i poprawki do których jest link nie dotyczą PN:EN 62035 tylko wcześniejszych norm.Pozdrawiam

wolałbym korzystać z 61024:2002, ponieważ jest w niej lepiej wyjaśnione.

Niestety, została wycofana i zastąpiona PN-EN 62305. Także korzystanie z niej nie jest wskazane. Zawsze należy korzystać z najnowszych zaleceń i wiedzy technicznej. A że arkusz nr.3 nie jest jeszcze przetłumaczony to już reklamacje do PKN.

Witam

Co prawda korzystanie z norm wycofanych nie jest zabronione, to w całej rozciągłości popieram zdanie Kolegi Melon, tym bardziej że jest to praca dyplomowa magistra elektryki a nie magistra historii.
To, że norma nie jest przetlumaczona, to nie powinno sprawiać żadnych klopotów dyplomantowi bo języki trzeba znać a szczególnie teraz.

Życzę oceny celującej z pracy i na egzaminie.

Pozdrawiam
Teodor

Panowie jeszcze jedna rzecz co do norm. Z tego co wyszukałem to wychodzi na to że wg Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 7 kwietnia 2004r normami na dzień dzisiejszy obowiązującymi są PN-86/E-05003 oraz PN-IEC 61024-1-1:2001. To że została zastąpiona przez 62305 nie oznacza że 61024 poszła do kosza. Wg
mgr in¿. Janusz Strzyżewskiego ,Normy ustanowione przez PKN stają się
aktami obowiązującymi z chwilą wprowadzenia ich do stosowania Zarządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji opublikowanym w Dzienniku Ustaw. Do tego czasu stanowią akt prawny,którego stosowanie jest dobrowolne.“” Projektując instalację ochrony odgromowej możemy dalej korzystać z 61024, gdyż ta norma jest bardziej przyswajalna i prostsza niż 62305-2 szacunek ryzyka. Wydaje mi się że w Polsce jest tylko parę osób które potrafią wyliczać ryzyko oraz projektować wg tej nowej normy.Mogę się mylić,jeśli tak to proszę o wyjaśnienie. Pozdrawiam

Kolego mario1983

Półtora roku temu musiałem spedzić trochę czasu w szpitalu. Miałem tam więc sporo czasu. Poprosiłem kolegę z Neapolu, aby podesłał mi 305 do przeczytania. Na szczęście była tam wersja angielska. Miałem więc możliwość przeczytania jej prawie całej. Obliczenie ryzyka wg 305 nie jest takie trudne jak niektórzy starają się malować. Nie powinno to koledze sprawić trudności - więc proszę się nie wykręcać brakiem odpowiedniego Rozporządzenia. Ta norma już powinna być stosowana.

pzdr
-DAREK-

Witam Szanownych Kolegów na Forum

W pełni popieram stanowisko Kolegi Darka.

Proszę zauważyć że normy 62305 zostały opublikowane na terenie UE w 2006 roku.
W tym też roku normy te zostały opublikowane jako PN bez tłumaczenia.

Wykaz norm w Rozporządzeniu zaktualizowano nieco po czterech latach od poprzedniego.

Jeżeli będzie się to odbywało w takim tempie to kolejna nowelizacja może być w 2012 roku - czyli upłynie sześć lat od daty opublikowania normy.

Tym sposobem to zawsze będziemy w tyle za postępem i nie mówię tu tylko o ochronie odgromowej.

Osobiście uważam, że wykaz norm wymieniany w Rozporządzeniu jest szkodliwy z punktu widzenia wprowadzania nowych norm równocześnie z innymi krajami.

Proszę zauważyć, że producenci wyrobów stosują nowe normy na bieżąco i nie ma na ten temat żadnego Rozporządzenia, a sfera budownictwa bez rozporządzeń nie może działać.

Czas zmienić to podejście jak najprędzej.

Pozdrawiam
Teodor

A gdzie jest powiedziane, że każdy inżynier musi, na tyle biegle, znać języki obce żeby swobodnie korzystać z norm obcojęzycznych.
To jakaś bzdura to jest POLSKA i językiem obowiązującym w tym kraju jest język POLSKI, i dopóki coś nie jest przygotowane na tyle, żeby każdy mógł z tego korzystać to nie powinno być nawet mowy o powszechnym obowiązywaniu. W tłumaczeniu przepisów, wytycznych do projektowania nie ma mowy i miejsca na błędną ich interpretację.
A w całym systemie normalizacyjnym panuje taki chaos, że chylę czoła tym wszystkim, którzy nad tym “panują”. Przepisy powinny być jasne i czytelne, niestety tak nie jest a dowodem na to jest choćby te forum.

Witam!

Panowie bez dramatyzmów…

Nadal do obowiązkowego stosowania są normy powołane W ROZPORZĄDZENIU MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. ( z późniejszymi zmianami) w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Wszystkie są polskojęzyczne…

Jeśli chodzi o normę PN-EN 62305 to na dzień dzisiejszy wszystkie jej arkusze są już przetłumaczone na język polski za wyjątkiem poprawki: PN-EN 62305-3:2009/A11:2009

A jeśli chodzi o badanie ryzyka to do arkusza 2 niniejszej normy jest dołączony program do obliczeń, także w wersji polskiej, jego obsługa jest banalnie prosta.

pozdrawiam:
Grom

Obecnie obowiązuje: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 12 marca 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

W którym w WYKAZIE POLSKICH NORM POWOŁANO SIĘ W ROZPORZĄDZENIU na normy: PN-E-05003 i PN-IEC 61024

Czy ktoś kompetentny mógł by zebrać do kupy wszystkie te informacje na temat OCHRONY ODGROMOWEJ, wypowiedzieć się i jednoznacznie określić jaka jest sytuacja dotycząca tematyki tego zagadnienia.