[quote=“elmontjs, post:9, topic:15105, full:true, full:true”]
Zaznaczę tylko że załącznik jest “informacyjny” a nie normatywny. [/quote]
Wszystkie załączniki w tej normie mają status “informacyjny” - także dotyczące metod pomiarów. Podejrzewam, że oznacza to tyle, że zakres rekomendowanych czynności należy dostosować do konkretnej sytuacji, ale w mojej ocenie nie oznacza to, że można rezygnować z części czynności tylko dla tego, że komuś czegoś wykonywać się nie chce albo nie ma czasu. Jeśli się mylę, to chętnie przeczytam sprostowanie ww.
(…) a część które Cię dziwią dotyczą pomiarów odbiorczych a nie okresowych (bo na tym skupia się cała norma).[/quote]
Nie, czynności, które przytoczyłem pochodzą z F2 czyli sprawdzania istniejącej instalacji elektrycznej. Sprawdzenia odbiorcze opisane są w F1.
Te dylematy:
- stan techniczny kabli [domyślam się, że w tym punkcie chodzi też o przewody - czy ktoś otwiera wszystkie gniazda, łączniki i puszki, żeby ocenić stan tych przewodów i ich połączeń?]
- prawidłowość doboru kabli pod względem obciążalności prądowej długotrwałej z uwzględnieniem rodzaju i charakteru instalacji
- prawidłowość zastosowanych urządzeń ochronnych : typ i prąd zwarciowy (…)
- Koordynacja pomiędzy przewodami a urządzeniami ochronnymi przetężeniowymi
[/quote] … opisałem Ci już wyżej , więc nie będę się powtarzał (przeczytaj ze zrozumieniem mój pierwszy wpis w tym wątku).[/quote]
Słuchaj, wiem co mi napisałeś w pierwszym poście, ale właśnie z tym polemizuję. Z Twoich odpowiedzi wynikało, że w zasadzie nie ma obligatoryjnego obowiązku wykonywania tych czynności, które podałem w kilku przykładach tydzień temu: oto cytaty z samego Ciebie:
“nikt nie powiedział, że masz rozbebeszać każdą puszkę”
“To tak naprawdę rola projektanta na etapie obliczeń”
Podczas gdy przytoczone przeze mnie cytaty z normy (F2) czyli te 4 myślniki powyżej, wskazują, że te czynności należałoby jednak przeprowadzać w ramach sprawdzeń okresowych.
A zatem stawiam tezę, że pomiarowcy zwykle ograniczają się do rzutu okiem na rozdzielnicę i zrobienia jakiegoś szybkiego pomiaru w gniazdku kuchennym i w łazience
[/quote] Teza jest błędna, tak nie robi elektryk pomiarowiec a jak takiego spotkasz na swojej drodze, to wygoń z mieszkania - to jest niebezpieczny człowiek.[/quote]
Skoro moja teza jest błędna, to czemu w pierwszym poście napisałeś tak:
… i dokładnie tak jest ! Szanujący się pomiarowcy nawet nie próbują wchodzić w przeglądy w spółdzielniach, gdzie stawka 25-35zł za mieszkanie - co to może oznaczać ? wszyscy wiedzą, ale jest papier = jest dobrze. Tacy pomiarowcy w razie nieszczęścia są “na widelcu” , fajnie bo szybka kasa, ale chyba nie koniecznie zdają sobie sprawę z odpowiedzialności. Żeby tą szybką kasę wyciągnąć “przegląd” w mieszkaniu trwa 10-15 min
- cóż …kultura zawodowa na poziomie bruku. Dziwię się też komórkom odpowiedzialnym za organizację przetargów, że tolerują taki proceder udając, że wszystko jest ok bo “cena czyni cuda” i choć spełiają sój obowiązek, uważam, że powinni być wsółodpowiedzialni za przyczynienie się do zaniedbania obowiązków administratora stawiając ekonomię ponad bezpieczeństwo.[/quote]
co z listy czynności opisanych w normie (F2) sprawdzać, a co odpuszczać,
[/quote] to ogólna lista pokazująca na co zwrócić uwagę a dopiero do konkretnego obiektu i rodzaju przeglądu należy dopasować odpowiednie wymagania (nie bedę się wdawał w szczegóły, skoro nie jesteś elektrykiem i wiedza ta nie stanowi dla Ciebie pomocy) [/quote]
Nie. Wiedza ta stanowi dla mnie pomoc, chociaż nie jestem elektrykiem. Nie drążyłbym tematu i nie zawracałbym ani sobie ani Tobie głowy, gdyby było inaczej.
z drugiej strony robić je w racjonalnym czasie i za pieniądze, które ktoś jest w ogóle gotowy zapłacić.
[/quote] … czy uważasz że to pytanie powinno mieć miejsce ??? Jeżeli ktoś podejmuje temat przeglądu to ma go wykonać w wymaganym zakresie a jak zgodził się to wykonać za przysłowiową “czapkę gruszek”, to jego sprawa. Jeżeli zawęzi zakres , powinien go pociągnoąć do uzupełnienia inspektor nadzoru i tyle (albo poniesie konekwencje finansowe). [/quote]
Słuchaj, może nie zrozumiałeś pytania, więc spróbuję zadać je inaczej. Stawiam tezę, że elektryk pomiarowiec, który chciałby zajmować się badaniami okresowymi obiektów istniejących jest skazany na niepowodzenie jak orzeszek w imadle. Z jednej strony każe mu się własnymi uprawnieniami zaświadczać, że sprawdził wszystko zgodnie z PN-HD-60364-6, a z drugiej strony, żeby sprawdzić to wszystko musiałby poświęcić tyle czasu, że jest to praktycznie nie wykonalne w oczekiwanym czasie i rynkowej cenie. Idąc dalej, wydaje mi się, że rynek jest tak zepsuty przez elektryków robiących “szybko i tanio”, że ktoś, kto chciałby robić “po bożemu” nie ma szansy zaistnieć na tym rynku. Taka jest moja teza i chociaż bardzo liczyłem, że ktoś przekona mnie, że się mylę, to niestety jak na razie tylko utwierdzam się w tym przekonaniu.