Norma oświetleniowa (Łazienka)

witam kolegów jaka powinna być ilość luxów w łazience
jedni mówia ze 100 lx gdzie indziej 200 lx
a wiec juz sam nie wiem

Rób jak Ci pasuje,wolny kraj mamy.

We własnej? Ile kto chce!

W cudzej też.

Witam
Normy PN-84/E-02033 i PN-EN 12461-1 określają najmniejsze wymagane średnie natężenie oświetlenia typowych stanowisk pracy na poziomie 200-1000 lx.W stosunku do wymogów fizjologicznych , wartości te odpowiadają poziomowi minimalnemu natężenia oświetlenia 200 lx. Tyle normy.

Witam

Norma mówi o 200lx tylko że chodzi teraz zależy co masz na myłśli pisząc o łazience czy samo WC i przedsionek do niego czy typową łazienkę z prysznicami i umywalkami ? W WC i takim przedsionku ja rzadko stosuje 200lx a 100 lx, natomiast w typowej łaźni trzeba dawać 200 lx.

Piotrek

I zmuszasz ludzi do stosowania takich a nie innych opraw i źródeł światła???

A co jak ktoś lubi się kąpać przy świecach? Zakazać mu czy dzwonić po PIP?

Opraw oraz źródeł światła jest całe mnóstwo więc raczej każdy znajdzie coś dla siebie. Problem może być teraz tylko z żarówkami ale cóż UE każe no i nic nie poradzimy na te lobby.
Co do kąpania się przy świecach to nikt tego nie zakazuje. Norma jest dla pomieszczeń “publicznych” i nic nie ma wspólnego z mieszkaniami tam masz wolność “Tomku w swoim domku”.

Piotrek

No właśnie mi się zdaje, że ten wątek jest o łazienkach w domu. :slight_smile:

Witam
Kolego sparky temat jak zwykle zaczyna się “rozwijać” na forum. Odpowiedż na wszelkie wątpliwości w tym temacie uzyskasz w książce /konkretne/ BADANIE OŚWIETLENIA ELEKTRYCZNEGO WE WNĘTRZACH pod redakcją Stanisław Marzec. Można ją nabyć w DASL Systems w Krakowie ul.Rzemieślnicza 1. Konkretna publikacja. Adres:
http://www.Pomiary Elektryczne.pl
Serwis@dasl.pl
Zawiera na 69 stronach praktycznie wszystko co dotyczy tego tematu, wraz ze wskazaniem aktualnych norm oraz poprzednich.
Marek

PN-EN 12464-1
Tablica 5.1 Strefy komunkacyjne i obszary ogólnego przeznaczenia w budynkach
1.2 Pokoje do odpoczynku, sanitarne i pierwszej pomocy
Nr ref. 1.2.4 Szatnie, umywalnie, łazienki, toalety - Em 200lx; UGR 25; Ra 80

Tablica 5.7 Pomieszczenia opieki zdrowotnej
7.3 Oddziały i oddziały położnicze
Nr ref. 7.3.5 Łazienki i toalety dla pacjentów - Em 200lx; UGR 22; Ra 80.

W starej normie wycofanej jeszcze w ubiegłym wieku PN-84/E-02033 było 100lx.