Niebezpieczne wyłączniki różnicowo-prądowe

Witam!

Ostrzeżenie dla instalatorów sprzętu ABB - http://www.przewody.pl/news/news.asp?ID=1589

Witam,
VW i Volvo też miały wady fabryczne.
Ciekaw jestem, które RCD Koledzy, na bazie swojego doświadczenia, uważają za najmniej awaryjne (pomijając “legendarną” już awaryjność tych aparatów) bo akurat osprzęt ABB uważałem za mało awaryjny.
pozdrawiam

Wśród wyłaczników różnicowo-prądowych polecam do dziś tylko jednego producenta - Hager. Przeszedłem na nie 3 lata temu do dziś nie zdemontowałem nawet jednego. Wcześniej były Fael - dziś Legrand, ABB, Schrack, Moeller - i zdjąłem ich kilkadziesiąt. Powodem była zmiana parametrów w wyniku niskich temperatur, bo montaż był na zewnątrz.
Możliwe że dziś produkowane aparaty lepiej trzymają parametry ale nie chcę testowac tego na sobie, zwłaszca gdy prowadzi się ciągły serwis tego co sie wykona. Z tym producentem wszystkie parametry w normie i nie ma zbędnych wyłaczeń.
PS. nie jestem dystrybutorem lecz instalatorem

Witam Wszystkich, Koleżanki i Kolegów na FORUM.

Odpowiedź wstępną napisałem na podanej stronie.

Jestem tego samego zdania.
Cytat z w/w publikacji:

Usterka dotyczy wyrobów serii F362, F364, F370 i F372 wyprodukowanych w Niemczech od stycznia 2003 r. do maja 2005 r. i wprowadzonych na polski rynek między styczniem 2003 r. a lutym 2005 r.

oraz cytat:

To jest prawda. Błędów nie robi ten, co nic nie robi lub na przykład na forum nic nie pisze.
Jednak porównanie RCD z samochodami, to jest tak jak porównanie mrówki z słoniem.
Każdy RCD powinien być przez producenta sprawdzony odnośnie czasu i prądu jego zadziałania.

Jest wielu użytkowników na forum, którzy piszą że najlepsze są normy i produkty niemieckie.
Jeśli jest to prawda, co w w/w artykule jest napisane, to niech każdy sobie sam odpowie na temat produktów niemieckich.

Cytat z w/w publikacji:

Spółka powiadomiła listownie hurtownie elektrotechniczne oraz firmy instalujące w domach tego rodzaju wyłączniki o konieczności ich przetestowania.

Jeśli chodzi o powiadomienie hurtowni to jest to możliwe ale pisanie o powiadomieniu firm instalujących RCD w domach, to chyba dobry żart i fikcja.
Cytat z w/w publikacji:

Wymiana wadliwych produktów może być dokonana tylko przez instalatorów z uprawnieniami

To, że wymianę taką ma wykonać instalator z uprawnieniami, to chyba jest dla wszystkich jasne. Ale kto zapłaci temu instalatorowi za czas pracy przy ponownych kontrolach RCD, za wymianę RCD, za koszty dojazdu, za koszty wymiary (robocizny), ponowne pomiary, sporządzenie nowego protokołu z pomiarów itd.?

Dobra hurtownia wymieni taki RCD na inny, dobry, i po problemie.
Ale gdy do opłat za w/w czynności, to możemy sobie napisać do Pana Boga, gdyż napisanie do producenta z Niemiec wiecie co jest warte.

Spółka listy śle … a na stronie ABB cicho. UOKiK też nie ostrzega na swych stronach. Oj dziwna owa akcja. Teorie spiskowe, a może marketing? Spokojnie koledzy poczekajmy ze stworzeniem list gdzie zamontowaliśmy owe RCD.
“Postoję, popatrzę - zrozumiem więcej”

Chyba jednak trzeba pomierzyć różnicówki -http://www.uokik.gov.pl/pl/ogolne_bezpieczenstwo_produktow/ogloszenia/powiadomienia_przedsiebiorcow_o_/art78.html