Nie jestem elektrykiem, proszę o poradę - opis kategorii

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.

Witam. Nazywam się Zbyszek. Nie jestem elektrykiem.Mam następujące pytanie.W czerwcu 2025 r nagle zniknęło nam napięcie w dwóch gniazdkach w kuchni oraz w rozecie, do której są one podłączone.Był elektryk,ale nic nie zdziałał, ponieważ uznał,że najprawdopodobniej uszkodzony jest kabel, którym ta rozeta jest połączona z inną.Postanowiliśmy więc zrobić remont w kuchni. Gdy przyszedł majster i skuł stara glazurę ze ściany i zdjął część płyt gipsowo-kartonowych okazało się ,że wróciło napięcie w obydwóch gniazdkach. I tu moje pytanie. Cóż takiego mogło się stać,że prąd nagle zniknął, pomimo,że nie doszło do żadnego zwarcia i wrócił po skuciu glazury i zdjęciu kilku płyt.Obawiam się bowiem,że jeśli majster założy nowe płyty i naklei nowa glazurę, to może się okazać,że znów jest brak napięcia w rozecie i gniazdkach. Czy można jakoś sprawdzić ten kabel,czy nie jest uszkodzony, bez wykuwania go spod płyt ? .Bardzo proszę o odpowiedź i z gór bardzo dziękuję.