Nawijanie trafa jedno i trójfazowego

Niby to wszystko proste. Do tej pory obliczałem i nawijałem trafo jednofazowe na rdzeniu EI. Mam jednak pytanie i na waszą konkretną odpowiedź liczę. Chodzi mi o rdzeń . Oczywiście ten symbol nie odpowiada temu o co chodzi a chodzi mi o rdzeń kwadratowy z jednym oknem - środkowym. Spotkałem się z takimi trafami które uzwojenie pierwotne mają na jednej kolumnie a wtórne na drugiej. Są i takie które obydwa uzwojenia są na jednej kolumnie obok siebie i są też takie gdzie połowa uzwojenia pierwotnego i połowa uzwojenia wtórnego nawinięte są na jednej i na drugiej stronie i są połączone. Który układ jest najkorzystniejszy i czy liczenie zwojów i mocy trafa wszędzie jest takie samo. Następny problem to trafo trójfazowe z trzema kolumnami i dwoma oknami jak mi radzicie nawinąć to trafo i jak połączyć uzwojenia bo jest kilka możliwości np. wtórne na każdej kolumnie na 48V i połączyć równolegle lub 3 *16V i połączyć szeregowo. Może znacie jakąś literature z praktycznymi rozwiązaniami gdzie są przykłady różnych rdzeni i obliczeń a mniej typowej teorii z wykresami , histerezami itd.

Pana problem to umiejetność zadania pytania. Do czego te trafa mają służyć? …W zależnosci od tego obiera się koncepcję.

Załóżmy że do spawarki.

Do kolegi Bodziek.
Jeżeli chodzi o rdzeń - uzwojenia można połączyć szeregowo ->na kżdym z uzwojeń będzie połowa u, można połaczyć równolegle → przez każdy będzie płynęła połowa prądu. Może wybrać kolega rozwiązanie korzystniejsze dla niego np. połączenie szeregowe = mniej zwojów grunszu drut. Należy pamiętać o prawidłowym połączeniu cewek, przy odwrutnym będzie dużo dymu → połączenie bifilarne nie mareaktancji.
Jeżeli chodzi o trafo 3f - nie można połączyć ani szeregowo, ani rónolegle → można połączyć albo w gwiazdę albo w trójkąt i wyposażyć w prostownik. trudniejszą sprawą jest regulacja prądu spawania np tyrystory ale to odrębny temat.
Jeżeli chodzi o wykresy-> spawarka nie pracuje na ogół w sposób ciągły. Jeżeli regulacja spawarki 1f jest na odczepach po stronie pierwotnej to można dopuścić dla maksymalnego prądu spawania (cięcia) indukcję na pozimie 1,3 T