Napięcie w przewodzie neutralnym - problem rozwiązany?

Mam napięcie na przewodzie neutralnym. W jednym pomieszczeniu (pomieszczenie nr.1) gospodarczym podłączyłem przewód w puszcze (w tej puszcze jest doprowadzone zasilanie, które jest rozprowadzone na 2 różne gniazdka i na inne pomieszczenie (pomieszczenie nr.2)), który idzie do kolejnego pomieszczenia (pomieszczenie nr. 2) i od tego się zaczęło. Od tej puszki, o której mowa aż do końca pomieszczenia nr.2 jest napięcie w przewodzie neutralnym. W owym pomieszczeniu aktualnie są 3 puszki, w których przewody są tylko połączone, a kończy się na gniazdku zewnętrznym IP55. Tylko, ponieważ dopiero w przyszłości od tych puszek będę odprowadzał przewód np. do lamp. Próbnik żarzy się troszkę słabiej na przewodzie neutralnym niż na przewodzie fazowym.
między L a PE = 239V
między L a N = 0V
między N a PE = 0V
Przecież gdyby L dotknął N doszłoby do zwarcia. W innych pomieszczeniach (w tych, które są bliżej rozdzielni) nie ma takiego problemu. Aktualnie jest tylko bezpiecznik nadprądowy. Napięcie może się indukować i nie można ufać próbnikowi na 100%.

Odłączyłem te przewody, które podłączyłem, włączyłem prąd, więc wszystko było po staremu. Po jakiś 2 godzinach podłączyłem wszystko tak samo jak wcześniej i teraz wszystko jest ok. Znacie takie przypadki?

Znamy. To jest tak jak amator bierze się do wykonywania instalacji. Zaproś elektryka.

Po ostatnich odwiedzinach elektryka, będę go wzywał tylko do bardzo poważnych spraw.
esit: zapewne “N” źle podłączyłem.