Napięcie ma obuwie nowej zmywarki

Cześć. Temat wydaje mi się dość popularny, bo często się słyszy o napięciu na obudowach różnych urządzeń. Niestety nie znalazłem rozwiązania.

Teraz coś o moim przypadku:
Nowa zmywarka. Gniazdko z bolcem. Wziąłem swój miernik i posprawdzałem ‘brzęczykiem’ czy czasem nie ma zwarć. W gniazdku między przewodem N i PE nie ma zwarcia, więc nie ma tutaj mowy i żadnym mostkowaniu.

Zmywarka jest podłączona przez przedłużkę bez żadnych bolców (tak, wiem że tak nie wolno). Sprawdziłem sobie w przedłużce gdzie jest przewód N i sprawdziłem po prostu ze śrubami na obudowie bo tam występuje napięcie. Zmierzyłem, jest ok 2V które zaraz spada do znikomej ilości 0.1V

Sprawdziłem też wtyczkę od zmywarki, tutaj też nie ma zwarć z uziemieniem.

Według mnie zmywarka nadaje się do naprawy, bądź wymiany na nową.
Stawiam, że w sklepie będą wmawiać, że nie ma uziemienia itd. ale przecież uziemienie jest od sytuacji wyjątkowych, a nie do odprowadzania napięcia które znajduje się na obudowie.

Co o tym myślicie?

Pierwszy błąd . Techniczny.

Drugi błąd. Techniczny

Trzeci błąd . Myślowy

Czwarty błąd. Myślowy

Czyli jest dobrze .

Skoro wiesz, że tak nie wolno, to dlaczego tak robisz ?
Jeśli zmywarka jest w I klasie ochronności, musisz doprowadzić do niej sprawny przewód PE.
Kropka.

Więc nikogo to nie obchodzi, że nie wiadomo z jakiego powodu występuje napięcie na obudowie, tylko ważne żeby sobie go odprowadzić do ziemi?

A gdybym miał wyłącznik RCD to z pewnością by wyrzucała, i co w tedy? Dalej rozwiązaniem jest zastosowanie przewodu PE?

Do uparciucha!
Koledzy wszystko powiedzieli wywal przedłużacz bez bolca i po problemie.
Jeżeli. czegoś nie rozumiesz to przynajmniej słuchaj fachowców.

Przedłużacz bez bolca wywal z domu, nie nadaje się do urządzeń gdzie wtyczka posiada styk ochronny.

Najlepszym rozwiązaniem to zaproszenie elektryka by wykonał stałe gniazdo, przedłużacz nie jest dobrym rozwiązaniem do zmywarki, nawet z bolcem.

Pozdrawiam
STANCA

Więc czy to normalnie, że jest to napięcie na obudowie? czasami tak bywa czy coś, że to napięcie jest, czy jednak to po prostu usterka zmywarki?

I czy to normalne że cały czas będzie sobie odchodziło to napięcie do uziemienia i tyle?

Nie jest normalne, a wręcz niebezpieczne . A winna jest twoja instalacja w domu .
Wezwij elektryka i po sprawie bo sam tego nie ogarniesz. Chyba że chcesz być " bochaterem " w swoim domu . Tylko że rodziny i ciebie szkoda by tak młodo umierać.

Witam!

• widzę, że autor usilnie się dopytuje: ’ czy to normalne?’ :slight_smile:
    -normalne nie jest - jak kolega Simcode napisał - najlepiej elektryka wołać

• a nikt nie chce za bardzo się rozpisywać, bo jak zacznie pisać w ‘techniczny’ sposób to i tak nie zostanie to zrozumiane…

• ale aby zaspokoić pragnienie poznania- myślę, że możemy śmiało napisać:

• powodem pojawiania się napięcia na obudowie zmywarki mogą być zarówno problemy z instalacją elektryczną jak i z samą zmywarką… :slight_smile:

Jak złapię elektrody multimetru z bazaru, to pokazuje napięcie między moimi rękami, czy to jest normalne?*
Dajecie diagnozę na podstawie pomiarów wykonanych przez osobę, co do której nawet nie wiadomo, czy wie co mierzy. Że nie wspomnę o tym, czym mierzy.

Miernik z bazaru o wysokiej rezystancji wewnętrznej pokaże za równo napięcie wyindukowane (jak nikła ta indukcja by nie była), napięcie odłożone na okładkach kondensatora zastępczego (zmywarka, powietrze, ściana - jak .nikłe by to nie było), napięcie, które zawędrowało z filtra pojemnościowego, jak i napięcie pomiędzy uziemieniem, a przewodem neutralnym wynikające z niesymetryczności obciążenia.

A wszystkie problemy znikają po prawidłowym podłączeniu zmywarki.
Jak nie następuje wtedy wyzwolenie zabezpieczeń, to z dużą dozą pewności można napisać, że jest ok.

*napięcie wynosi 0,2V