Napięcie ~90V na żyrandolu przy wyłączonym łączniku..

Witam!

Jak w opisie, jest zjawisko, które nie do końca rozumiem.
Robię mały remont u rodziców w sypialni i przyszedł czas lampę sufitową wymienić, więc wykręcam przy wyłączonym przełączniku oczywiście, nic się nie pali, więc nie ma się czym przejmować, prawda?

Przed rozkręceniem kostki rozdzielającej jednak pokusiłem się sprawdzić czy aby napewno nie ma fazy, i cholera, zapalił się miernik!
Więc wyciągam Multimetr Fluke i w pozycji “wyłączonej” czyta mi ok. 90V. Włączony łącznik zapala się na 230V.

Czy to taka przerywana instalacja, czy coś się pokrzyżowało?

Sprawdź dwa najbardziej realne scenariusze:

1. Wyłącznik przerywa przewód neutralny zamiast fazowego, w tej sytuacji na wyprowadzeniu do żyrandola, na jednym przewodzie będzie cały czas faza, niezależnie od położenia wyłącznika. W tej sytuacji każdy elektryk powinien Ci to naprawić
  2. Wyłącznik ma podświetlenie - wtedy to naturalny objaw. Aby pozbyć się tych 90V na wyprowadzeniu przewodów, wystarczy, że zdemontujesz na czas remontu wyłącznik i zastąpisz go jakimś prostym bez podświetlenia (prace w stanie beznapięciowym!)

Prawidłowa jest natomiast odpowiedź nr 3:
Pomiar miernikiem o wysokiej impedancji. No i pojemność przewodów zasilających. Można sobie rozrysować schemat równoważny (dzielnik napięcia i te sprawy)

[quote=“unhinged_DIYer, post:1, topic:15164, full:true, full:true”] Jak w opisie, jest zjawisko, które nie do końca rozumiem.[/quote]
Też głosuję na odpowiedź nr 3. Autorze odpowiedzi, czy uważasz, że Autor posta zrozumie o co Ci chodziło z jakąś impotencją jak nawet nie potrafi opisać zjawiska w sposób techniczny?

— koniec posta na temat—
[quote=“unhinged_DIYer, post:1, topic:15164, full:true, full:true”]
nic się nie pali, więc nie ma się czym przejmować, prawda?[/quote]
Tak. Tu się nic nie stanie.
i cholera, zapalił się miernik![/quote]
O, stało się.
Multimetr Fluke i w pozycji “wyłączonej” czyta mi ok. 90V.[/quote]
A czy jak go włączyłeś, to zaczął mówić?
Czy to taka przerywana instalacja, czy coś się pokrzyżowało?[/quote]
Tak. Pokrzyżowało się brak wiedzy z umiejętnościami przykręcenia kilku śrubek.

Bo przecież kto by wzywał elektryka do założenia żyrandola, i jeszcze zapłacić 200 zł?

Napięcie ~90V na żyrandolu przy wyłączonym łączniku.

[quote=“KonradOW, post:4, topic:15164, full:true, full:true”]
[quote=“KonradOW, post:4, topic:15164, full:true, full:true”] Jak w opisie, jest zjawisko, które nie do końca rozumiem.[/quote]
Też głosuję na odpowiedź nr 3. Autorze odpowiedzi, czy uważasz, że Autor posta zrozumie o co Ci chodziło z jakąś impotencją jak nawet nie potrafi opisać zjawiska w sposób techniczny, mimo że posiada multimetr Fluke?

— koniec posta na temat—
nic się nie pali, więc nie ma się czym przejmować, prawda?[/quote]
Tak. Tu się nic nie stanie.
i cholera, zapalił się miernik![/quote]
O, stało się.
Multimetr Fluke i w pozycji “wyłączonej” czyta mi ok. 90V.[/quote]
A czy jak go włączyłeś, to zaczął mówić?
Czy to taka przerywana instalacja, czy coś się pokrzyżowało?[/quote]
Tak. Pokrzyżowało się brak wiedzy z umiejętnościami przykręcenia kilku śrubek.

Bo przecież kto by wzywał elektryka do założenia żyrandola, i jeszcze zapłacić 200 zł?
[/quote]
Zawsze piszesz z taką szyderą i ironią? Poważnie, daj sobie spokój (i nam) bo z twoich wiadomości nie wynika nic wartościowego.

[quote=“elmontjs, post:2, topic:15164, full:true, full:true”]
Sprawdź dwa najbardziej realne scenariusze:

1. Wyłącznik przerywa przewód neutralny zamiast fazowego, w tej sytuacji na wyprowadzeniu do żyrandola, na jednym przewodzie będzie cały czas faza, niezależnie od położenia wyłącznika. W tej sytuacji każdy elektryk powinien Ci to naprawić
  2. Wyłącznik ma podświetlenie - wtedy to naturalny objaw. Aby pozbyć się tych 90V na wyprowadzeniu przewodów, wystarczy, że zdemontujesz na czas remontu wyłącznik i zastąpisz go jakimś prostym bez podświetlenia (prace w stanie beznapięciowym!)
    [/quote]

Dzięki za podpowiedzi.

Zdecydowanie nie ma podświetlenia na włączniku, dom z lat wczesnych 90tych więc kto wie czy to montował prawdziwy elektryk czy murarz albo wujek Wiesiek. W kilku innych pomieszczeniach też występują “anomalie” z włącznikami.

Widzę, że bez elektryka się nie obejdzie. Jeszcze raz, dzięki.

[quote=“KonradOW, post:4, topic:15164, full:true, full:true”] Jak w opisie, jest zjawisko, które nie do końca rozumiem.[/quote]
Też głosuję na odpowiedź nr 3. Autorze odpowiedzi, czy uważasz, że Autor posta zrozumie o co Ci chodziło z jakąś impotencją jak nawet nie potrafi opisać zjawiska w sposób techniczny?
[/quote]

Nie wiem jakie to trzeba mieć tragiczne, bolesne istnienie żeby tak się do ludzi odnosić, ale życzę żeby to życie się Panu jakoś ułożyło lepiej.

O impedencji to chyba uczą każdego w liceum i zawodówce, więc nie wiem czemu Pan sądzi, że to jakaś czarna magia. Poza tym, wątpie żeby Pan rozumiał to zjawisko na poziomie głębszym niż co jest widoczne na miernku, bo tu działają procesy rozpraszania fermionowo-fononowego, które są dość skomplikowane. Ale zapraszam do przedstawienia tematu wyrażając te zjawiska matematycznie. Chętnie postudiuje.

[quote=“unhinged_DIYer, post:8, topic:15164, full:true, full:true”]
Chętnie postudiuje.[/quote]
Proszę:

<LINK_TEXT text=“https://www.ksiegarniatechniczna.com.pl … tomow.html”>Poradnik inżyniera elektryka. Komplet 3 tomów</LINK_TEXT>
[quote=“unhinged_DIYer, post:8, topic:15164, full:true, full:true”] prawdziwy elektryk czy murarz albo wujek Wiesiek[/quote]
Nie obrażaj murarza. Tym bardziej Pana Wujka Wieśka. Oni też mają podobne pojęcie jak Autor, a jednak robią.
O impedencji to chyba uczą każdego w liceum i zawodówce, więc nie wiem czemu Pan sądzi, że to jakaś czarna magia.[/quote]
Żadna czarnamagia. Podobnie jak VAT-y, podatki od akcyzy, w każdym zawodzie są pojęcia które zna osoba wykształcona w danym kierunku.
Poza tym, wątpie żeby Pan rozumiał to zjawisko na poziomie głębszym niż co jest widoczne na miernku,[/quote]
Na mierniku mam ledziki dwa: czerwony jak jest nieOK i zielony jest jak OK. Jak sam napisałeś, że na Multimetr Fluke i w pozycji “wyłączonej” czyta mi ok. 90V.

— koniec posta na temat—
[quote=“unhinged_DIYer, post:8, topic:15164, full:true, full:true”] bo tu działają procesy rozpraszania fermionowo-fononowego, które są dość skomplikowane.[/quote]
Pragnę się nie zgodzić z Szanownym Panem Autorem, co nie ma bolesnego życia. To działa proces ujemnego skoncentrowania wiązki totakieproste z dodatnim spinem Trzyśrubki i rozproszeniu po fermentacji bezfotonowej.

W rezultacie zakrzywia się wiedza zgodnie z Efektem Dunninga-Krugera

Efekt Dunninga-Krugera – Wikipedia, wolna encyklopedia

[quote=“KonradOW, post:9, topic:15164, full:true, full:true”]
— koniec posta na temat—
[/quote] … a było w ogóle coś “na temat”? :lol:

[quote=“elmontjs, post:10, topic:15164, full:true, full:true”]
… a było w ogóle coś “na temat”? :lol:
[/quote]
Czyli jednak nie tylko mi dziwne wywody niektórych kolegów przeszkadzają…

[quote=“w3501yyyy, post:11, topic:15164, full:true, full:true”]
Czyli jednak nie tylko mi dziwne wywody niektórych kolegów przeszkadzają…
[/quote] Ha, ha , dlatego aż plusika dałem autorowi wątku w pewnym momencie …majstersztyk riposty;) i jakże trafny :slight_smile:

Pisz na temat albo wyślę Cię na urlop.