Napięcia pomiarowe

Witam Wszystkich!

Po tych wyjaśnieniach zobaczyłem światełko w tunelu!
Dziękuję.

Witam
PN-91/E05009-02.Instalacje elektrczne w obiektach budowlanych. Terminologia.

może w tej coś jest jeszcze ciekawego?

tej też nie mam :cry:

Witam Kolegę “gruhaa” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Niestety w PN-91/E05009-02 nic nie ma na omawiany tutaj temat napięć pomiarowych czy prób jeśli chodzi o wyjaśnienie nazewnictwa.

Witam!
-W pewnym poście wspomniałem o analizie opracowania i wskazałem to opracowanie poprzez google, bo był to dzień świąteczny.
-Teraz naprawiam swój błąd:
www.sep.com.pl
-Wybrać: Opracowania
-Wykonywanie pomiarów odbiorczych i okresowych pomiarów ochronnych w instalacjach elektrycznych o napięciu znamionowym do 1 kV - mgr inż. Fryderyk Łasak, Członek Oddziału Nowohuckiego SEP (230KB)
-Proszę przeanalizować:
-Strona 11:“Rys. 3. Zależność rezystancji izolacji od temperatury, napięcia i czasu pomiaru.”
P.S.
-Dzisiaj wykonałem pomiary rezystancji izolacji silnika z kablem zasilającym 6 kV
miernikiem MIC-1 wybierając kolejno napięcia pomiarowe:
500V - R60/R15: 1,070GΩ /0,638GΩ
1000V - R60/R15: 1,064GΩ /0,613GΩ
2500V - R60/R15: 0,954GΩ /0,573GΩ
-Prosiłbym o ocenę wyników pomiarów w kontekście wykresu napięć pomiarowych rozpoczynającego ten temat.

Witam Kolegę Edwarda (EDI) i wszystkich Kolegów na FORUM.
Nie wiem o co tu chodzi.
Co ma pomiar absorpcji do wykresów temperatury.
Po za tym proszę napisać
jaką Kolega otrzymał rezystancję po czasie 15s a jaką po czasie 60s?

Witam!
-Wydawałoby się, że wyniki zapisane fachowo, a jednak budzą wątpliwości:
Ad1)
Napięcie pomiarowe 500V:
R60 = 1,070GΩ czyli 1070MΩ
R15 = 0,638GΩ czyli 638MΩ
R60/R15 = 1,67 (współczynnik absorbcji)
P.S.
-Te trzy wykresy poniżej wstawiłem dla uświadomienia na jakim odcinku w/w wykresów można umiejscowić wyniki pomiarów i kiedy, który wykres powinno brać się pod uwagę przy analizie omawianego zagadnienia.
-Pierwsze odwołanie jest do wykresu zaczynającego ten temat:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=6786&postdays=0&postorder=asc&start=0&

Witam

Załączony wykres zaczynający temat, pokazuje nam limit minimalnej rezystancji przy której napięcie pomiarowe utrzymuje jeszcze swoją wartość nominalną.
W tym przypadku prąd miernika jest ograniczony do 1mA, stąd wynika zależność napięcia od rezystancji mierzonej.
Jeżeli np. przy napięciu pomiarowym 500V, mierzona rezystancja będzie miała 0,35M, to Upom = 1mA* 0,35M = 350V. Miernik pokaże nam tą wartość mierzoną, ale musimy mieć świadomość, że napięcie pomiarowe jest niższe od 500V.

Ponieważ najwyższe napięcie pomiarowe miernika wynosi 2.5kV to mierząc rezystancję od 2.5 megaoma w górę, nie musimy się obawiać obniżenia napięcia pomiarowego na żadnym z wybranych napięć pomiarowych. Gdyby ograniczenie prądowe miernika wynosiło np. 2mA, to przy nap. pomiarowym 2.5kV dolna granica rezystancji wynosiłaby 5 megaomów.

Kolega EDI napisał:

„Prosiłbym o ocenę wyników pomiarów w kontekście wykresu napięć pomiarowych rozpoczynającego ten temat.”

Na tak sformułowane pytanie odpowiem: Wszystkie wyniki są prawidłowo wskazywane przez miernik, bo przy każdym napięciu pomiarowym rezystancja jest wyższa od minimalnej zaznaczonej na wykresie.

Przykład pomiarów które przedstawił kolega EDI, pokazuje nam, od jak wielu czynników zależy wynik pomiaru rezystancji. Dlatego aby zachować w miarę możliwości powtarzalność wyników, kolejne pomiary na tym samym urządzeniu, należy wykonywać przy możliwie tej samej temperaturze, miernikiem o tym samym napięciu i rezystancji wewnętrznej, a wynik odczytywać po tym samym czasie od chwili przyłożenia napięcia.

pozdrawiam

MAG

Witam Wszystkich!

Co prawda Kolega EDI nie napisał o rodzaju izolacji ale przy takich wynikach ja bym dopuścił kabel do eksploatacji.

Witam!
-Wykonywałem pomiary silnika 6kV wraz z kablem, a nie samego kabla.
P.S.
-A to jest drobna różnica, którą można poznać chociażby po sposobie zapisu wyników pomiarów.

Przedstawione wykresy przez Kol. EDI są bardzo poglądowe.
Narysowałem nieco bardziej precyzyjny wykres zależności rezystancji od temperatury
oparty na tabeli 25.5.1.3. z książki “WYTYCZNE - Pomiary w elektroenergetyce”.
Wykres pionowy można przeliczać w % lub w MΩ
I tak dla przykładu rezystancja kabla przy t = 20^C wynosi 100
Punkt 2 wykresu wskazuje że przy t = 20^C, R wyniesie ok. 30
Punkt 3 wykresu wskazuje że przy t = 12^C, R wyniesie ok. 300
Może teraz pewne osoby, które twierdzą że różnica temperatury przy pomiarach jest mało istotna zmienią zdanie!!!

Witam

Ja mam pytanie do kol. EDI, w jakiej literaturze, normie przepisach pisze że pomiary wykonuje się razem : kabel + silnik. Kto uczył tak kolegę wykonywać pomiary ?. A jeszcze do tego współczynnik R60/R30 - czy to nie jest jakaś paranoja ?

Witam!
-Wskazane wykresy rzeczywiście służą nam do wyrobienia sobie ogólnego poglądu na temat.
-Może ta lektura pozwoli nieco dokładniej spojrzeć:
http://www.tomtronix.com.pl/prasa/rez_izol.htm

-Rzeczy, o których wielokrotnie pisałem na Forum, nie są opisane w żadnej literaturze fachowej. [-Takim jaskrawym przykładem może być instalacja elektryczna w domku jednorodzinnych wykonana bez tradycyjnych puszek rozgałęźnych, przy zastosowaniu puszek głębokich pod osprzętem (wył. ośw. czy gniazdka).]
Ad. pytania: “Kto mnie uczył […]?”
-Nie podam konkretnych nazwisk moich nauczycieli, jak należy wykonywać pomiary eksploatacyjne napędów 6 kV, ponieważ moja wiedza w dużej mierze wynika z wieloletniej praktyki i własnych przemyśleń.
-W dużym zakładzie przemysłowym obowiązują różnego rodzaju instrukcje i Zarądzenia Dyrektorów czy Gł. Specjalistów.
-W moim przypadku, obowiązującym jest wymóg, wykonywania pomiarów stanu izolacji napędów 6kV, po postoju urządzenia ponad trzy doby, ( - dla niektórych - przed każdym uruchomieniem przez obsługę).
-Jak w takim przypadku wykonywać te pomiary, by stwierdzić stan izolacji?
-Jak wyobraża sobie Kolega Czesław, odpinanie silnika 6kV o mocy ponad 3MW do oddzielnych pomiarów silnika 6kV i kabli 6kV przed każdym planowanym załączeniem?
-Jeśli chodzi o “paranoje”, to podobnie wypowiadają się młodzi Specjaliści, ale sądzę, że z tym współczynnikiem absorbcji przy pomiarach silnika 6kV z kablem zasilającym wszystko musi być O.K.
-Oznacza to, że: k = R60/R15 musi wynosić co najmniej 1,3.
[-Niskie wyniki i przeskoki (jednosekundowych pomiarów) -świadczą o złym stanie izolacji silnika z kablem i zachodzi wówczas konieczność wykonania osobnych pomiarów.]
P.S.
-Mam własną Filozofię Wiedzy Technicznej, która m.in. polega na wyciąganiu wniosków z doświadczeń i praktyki zawodowej.

Witam

Kol EDI w życiu widziałem już wiele instrukcji, zarządzeń, zarówno w dużych (huty, elektrownie) jak i małych Zakładach, ale nigdy nie spotkałem się z zapisem łącznego pomiaru izolacji kabla + silnika, wątpię również żeby był taki zapis w kolegi Zakładzie.
Ja przypuszczam że kolega jako wielki indywidualista z własną filozofią wiedzy technicznej popularnie mówiąc olewa instrukcje i wykonuje takie pomiary na własne ryzyko.
Dla mnie tak wykonany pomiar nie przedstawia żadnych wartości.

Witam!
-Nieładnie pisać, że:
" kolega jako wielki indywidualista z własną filozofią wiedzy technicznej popularnie mówiąc olewa instrukcje i wykonuje takie pomiary na własne ryzyko."
-Kiedy takie pomiary są podstawą do stwierdzenia czy dane urządzenie można uruchomić.
Pisanie takich rzeczy:
“Dla mnie tak wykonany pomiar nie przedstawia żadnych wartości.”
-Może tylko świadczyć o braku pojęcia o prowadzenia eksploatacji od praktycznej strony.
P.S.
-Nie dajmy się ogłupiać, nie dajmy się zwariować.
-Piszmy o rzeczach sprawdzonych, by później czegoś nie żałować.
-Czasami trzeba olewać wypowiedzi ludzi “bardziej (prze)uczonych”.

Proponuję zakończyć temat uboczny i skupić się nad takim zasadniczym tematem:
-Wpływ wielkości napięcia pomiarowego na poprawność wyników pomiaru rezystancji izolacji.

Kolego EDI, utworzyłeś ten wątek pt. “Napięcia pomiarowe”.
Podajesz jakieś wykresy (bez dokładnych danych) z publikacji
oraz powołujesz się na jakieś strony producentów mierników.
Następnie, nic nie odpisujesz o co Ci chodziło.
Później przechodzisz w temat absorpcji.

Potwierdzam posty Kolegi Czesława, że takie pomiary absorpcji są do d…
Całkowicie inne wsp. absorpcji będą dla kabli a inne do silników.

Myślałem, że ten temat będzie ciekawy.
M.in. dlatego poświęciłem ponad godzinę na opracowanie wykresu:
“r_k20_02.jpg” na:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=6786&postdays=0&postorder=asc&start=29
I po co? Kolegę to wcale nie interesuje!!!

Z całym szacunkiem dla Kolegi wiedzy (jako indywidualisty z własną filozofią) nadal nie wiem o co w tym wątku chodzi.

A może parę oddzielnych wątków z konkretami?
A może Kolega objaśni nam swój pogląd na temat wstawionych wykresów, zamieszczonych przez Kolegę?

Witam!
-Znowu zaczyna się ocenianie mojej osoby, wiedzy, czy doświadczenia, a tym samym psucie atmosfery i całego tematu.
-Stwierdzenie:
“Myślałem, że ten temat będzie ciekawy.”
-Jest indywidualnym odczuciem kolegi Krystyna.
W tym samym dniu wykonałem podobne pomiary przewodu oponowego OP 4x25mmkwadrat. dł. ok. 20m wybierając kolejno napięcia pomiarowe 500V, 100V i 2500V.
(-Nie pisałem o tym na Forum, a jedynie rozmawiałem prywatnie z innymi Kolegami z Forum.)
-Jaki był wynik pomiarów?
Oto kolejne pytanie:
-Co oznacza taki zapis (w katalogu producenta) napięcia znamionowego kabla: 0,6/1kV?
P.S.
-Ja też utworzyłem kolejny wykresik:

witam Kolegów:)

EDI lecisz z nami w gumy, kolejny raz coś napiszesz, stawiasz jakieś dziwne pytania i oczekujesz, że my będziemy bawić się w “najsłabsze ogniwo”. Wybacz ale mnie taka zabawa nie bawi a sposób Twoich wypowiedzi przynajmniej mnie się nie podoba.
Pomyśl tylko o czytających to forum ludziach którzy chcą się czegoś nauczyć. Twoje pytania są irytujące.

Witam!
-Gdyby każdy z Was (tak ostro mnie krytykujących) na Forum, zadał sobie chociaż odrobinę trudu i sprawdził doświadczalnie (lub popytał ludzi, którzy mają takie możliwości) to podawane przeze mnie informacje i pytania okazałyby się proste, jasne i oczywiste.
P.S.
-Po tylu krytycznych postach pod moim adresem, chyba sobie zrobię jakieś przymusowe leczenie.
-I na koniec dobra rada:
-Nikt i nic nie zwalnia nikogo od myślenia, życie jest piękne, a świat się zmienia [..].
-Żegnaj […].

Witam

Myślę kolego Edwardzie (EDI), że całe te emocje w tematach z kolegi udziałem
wynikają z faktu, że kolega posiada dar zbaczania z głównego tematu wątku.
W rezultacie kolega pisze o czymś innym, a inni starają się pozostać w temacie.

I tak w tym wątku wystartowaliśmy od kabli, a kolega zszedł na silniki.

Jeśli chodzi o silniki to uważam, że kolega ma racje. Nie spotyka się w praktyce,
podczas pomiaru rezystancji izolacji silników przed ich uruchomieniem po postoju ,
odpinania kabli zasilających. Duża częstotliwość tych pomiarów w praktyce uniemożliwia
klasyczny pomiar. Warto jednak zwrócić uwagę, że wymagania izolacji silnika są dużo
łagodniejsze niż dla kabli zasilających. Konieczność tych pomiarów wynika z
narażeń izolacji silników, a nie kabli, które powinny mieć własne okresy badania.

Proponuje więcej dystansu do wypowiedzi innych kolegów i nie brania wszystkiego tak
dosłownie.

Kolego EDI, my wszyscy prywatnie rozmawiamy na priva inaczej niż na forum dlatego że forum to czytają osoby których nie można wprowadzać w błąd gdyż “ogłupieją”.
Pomimo że wiem iż Twoja fachowość jest zgodna z Twoją indywidualną wiedzą techniczną, to jednak moja kolejna prośba (jak również Kolegów którzy ostatnio o tym pisali) abyś Kolego EDI kontynuował do końca swoje wypowiedzi i je uzasadniał.

Na temat wstawionych przez Kolegę wykresów ani słowa czego one dotyczą.
Na temat mojego wstawionego wykresu też ani słowa.

No to teraz mam nadzieję, że Kolega EDI skomentuje swój wykresik, który dołączę ponownie do mojego postu.
Jeśli chodzi o moją słabą wiedzę techniczną to nic z tego nie rozumiem.
Wykres ten przedstawia zależność rezystancji od napięcia pomiarowego.
Jak wiemy pomiar rezystancji izolacji odczytywany jest po czasie gdy wartość wskazywana przez przyrząd pomiarowy się ustabilizuje. Związane jest to ładowaniem się kabla, podobnie jak kondensatora.
Wg mnie rezystancja izolacji jest constans bez względu na przyłożone napięcie pomiarowe, oczywiście do wystąpienia przeskoków lub przebicia izolacji napięciem wyższym od parametrów izolacji prób napięciowych.

Co m.in. wynika z Kolegi badań, że różnice są nie wielkie.

Bardzo proszę o uzasadnienie co z tego wykresiku Kolegi:

1. oznacza zakres U1?
  2. oznacza zakres U2?
    Zakres U3, moim zdaniem jest OK, jak również punkt przebicia.