Napęd do bramy dwuskrzydłowej - jaki?

Witam. Jak zły dział, to od razu przepraszam i proszę o przeniesienie.
Będę montował w niedługim czasie bramę dwuskrzydłową i będzie do niej napęd ( żeby się sama otwierała :slight_smile: ). I tu pytanie - jaki napęd wybrać, żeby był nie za drogi, ale dobry. Brama będzie miała dwa skrzydła o długości niecałe 2 metry każde. Ciężaru nie wiem, ale będzie to standardowa brama, jakich dużo w sklepach - nie kuta, tylko ta zwykła.
Słyszałem też, że lepiej wybrać napęd na 230V niż na 24V, bo ten oststni jest o wiele droższy. Prawda to?

a może w oparciu o silniki komutatorowe? polecam, mają dogodne charakterystyki Momentu obciążenia w funkcji prędkości obrotowej

Troszkę czasu upłynęło, ale że zbliża się lato, więc rozgladałem się za takimi siłownikami.
Okazało się, że jak muszę kupić całą bramę i furtkę, to są zestawy siłowników i sterowników razem z cała bramą, dobrane do wielkości i cieżaru bramy. Więc sprawa się rozjaśniła - kupie poprostu cały komplet, tym bardziej, że w “zestawie” wychodzi i tak taniej niż jakbym miał kupować osobno bramę a osobno siłowniki wraz ze sterowaniem.