Nakładka do automatyki i elektryki na ACAD2000

Kończę pracę nad nakładką na AutoCADa 2000 do projektowania automatyki i elektryki. Na razie wykorzystywałem ją do własnych potrzeb, ale zastanawiam się ilu z Was używa AutoCADa do projektów.
W aplikacji “widzą” się schematy, aktualizują atrybuty, jest generacja listew montażowych i zestawienia. Dzięki reaktorom można wykorzystywać normalne komendy ACADa, a program reaguje na elementy “elektryczne”.
Może znajdzie się jakaś chętna firma do rozwinięcia tej aplikacji w celach komercyjnych.

Zajmuję się projektowaniem na autocad, chętnie sprawdziłbym jak to jest przydatne w pracy.

Andrzej.

Zajmuję się projektowaniem automatyki
mam własną bazę elementów
ale nie rozwinąłem generacji listew i zestawień.
Chętnie sprubowałbym na ile pomocne byłoby to w pracy

Pracuję w AutoCadzie 2000 LT. Jeżeli mógłbyś podesłać jakąś wersję demonstracyjną, po wstępnym spróbowaniu mógłbym to jakoś od Ciebie odkupić.
Z pozdrowieniami Adam

Dziękuję za zainteresowanie. Pracujemy nad wersją końcową, przy okazji powstanie też demo. Jak przetestujemy, to umieszczę ją na cad.pl.
Na wersji LT nie będzie chodziło, bo nie obsługuje ona Lispu.
Można urzyć LT-Extendera, ale nie wiem czy on obsługuje pliki skompilowane do vlx.
Myślę, że to będzie ciekawa propozycja, zwłaszcza że jest tworzona przez człowieka z branży. Nie ma zbędnych wodotrysków, a robi to co jest potrzbne w projekcie.

Szanowny Panie Jarku. Bardzo proszę o kontakt z ise.pl, lub podanie adresu e-mail.

Panie Jacku 5 maja wysłałem do Pana e-mail z kontaktem. Dziękuję.

Pomysł sfajny, ciekawe jak wygląda to w praktyce ?
Jestem ciekaw czy nakładka mogła by pracować pod intelicadem ? Wtedy z pewnością miałbyś wielu chętnych na zakup.
Dla wielu osób w Polsce zakup pełnej wersji autocada to jednak astronomiczny wydatek.

Mam też jeden pomysł który może być bardzo przydatny dla elektryków rysujących schematy. Możemy kiedyś o tym porozmawiać na e-mailu.

Warto by pomyśleć o wersji demo, chętnie bym się z nią zapoznał.

Ten pomysł nie jest taki nowy. Ale dopiero Visual Lisp, a zwłaszcza reaktory umożliwiają napisanie rozsądnie działającej aplikacji.
Podam przykłady:
Reaktor wykrywa kasowanie elementu standardową komendą ERASE, funkcja do niego przypisana może sprawdzić czy jest on “elektryczny” i ewentualnie usunąc go z zewnętrznej bazy danych projektu. Jak nie było reaktorów (zwykły AutoLisp), to trzeba było pisać oddzielne komendy, a i tak mogło się zdarzyć że usunięcie takiego elementu nie byłoby odnotowane przez aplikację.
Albo przełączanie między oknami - dzięki reaktorom, można wykryć deaktywację okna i wcześniej zaktualizować bazę danych, połączenia, i w nowym oknie pracować już na aktualnych danych.
Także żeby napisać przynajmniej półprofesjonalną aplikację, to takie coś jak VL w dzisiejszej postaci musiało się urodzić.
InteliCAD - nie wiem dokładnie, ale nie słyszałem żeby obsługiwał skompilowane lispy (.vlx).
Co do ceny pełnego AutoCADa to się zgadza. Ale w większości biur on i tak już jest. Niech mi ktoś powie, że narysował profesjonalny schemat technologiczny np. w SEE.
Poza tym twórcy LT-Extendera chwalą się, że lada chwila będzie można wczytywać skompilowane lispy.
Myśle, że taka aplikacja nie powinna drogo kosztować, i to zawierała by wszystkie elementy potrzebne do projektowania, a nie że np. nie można dodawać swoich bloków, masz tylko 3 wzory listew i to bez kabli bo za kable to już trzeba płacić, albo szafy jeszcze oddzielnie.
Poza tym AutoCAD jest potężnym środowiskiem graficznym, które nie ma porównania z żadnym CAD-em elektrycznym.

Jednak bardzo wielu mi znanych elektryków rysuje schematy , w AUTO-CAD-zie LT 2000 lub 2002 , ze względu na niską cenę , oraz możliwość rysowania planów na podkładach architektonicznych , jak również rozdzielni elektrycznych .
Rysunki w pełni kompatybilne z pełną wersją AUTO CAD-a . Dla pełnej wersji istnieją nakładki do rysowania schematów.