Witam,
Poszukuję naprężenia i naciągu dla przewodu AsXSn 2x16mm2 dla przęsła 35-50m. W żadnych katalogu nie mogę znaleźć.
Dobielam słup krańcowy do którego dochodzi taki przewód i nie wiem jaki zrobić naciąg.
Nie znajdziesz bo przewód ten nie jest przewodem do budowy linii.
Jedyna wzmianka w Katalog do projektowania linii nn z przewodami izolowanymi samonośnymi
na żerdziach wirowanych wyd. 2016 - tablica 2 i tablica 3.
http://www.izolowane.pl/index.php/item/ … wietrznych..
A do czego ?
Do przyłączy? ![]()
A przyłącz napowietrzny nie jest linią ? A do sieci oświetlenia ulicznego już nie? np. do odgałęzień ?
Przyłącz jest elementem linii. ![]()
Nie. Do oświetlenia minimum 2x35.
Też nie. Dla odgałęzień minimum 4x50. Tak przynajmniej jest w Tauronie na sieciach OSD.
Nigdy nie widziałem i nigdy nie zaprojektowałem przęsła w linii przewodami 2x16. A Ty Kolego?
Pomijam jakieś tam “domowe” pomysły. Nie mniej albumy i katalogi milczą na ten temat.
dla odgałęzienia sieci oświetlenia ulicznego.
Ja pomijam standardy przyjęte przez właściciela sieci. Tu chodzi o merytorykę zagadnienia. Bo oczywiście 16mm2 AL nie uciągnie np. 4 lamp ( średni odcinek 160-200m). Panowie użyjcie trochę pomyślunku
Dzisiejszy inż. operuje tylko przepisy i normy a wiedza techniczna leży i kwiczy. Bo w katalogu nie mam i nie można. Skoro jest przewodem samonośnym to w czym problem ? gdybym operował katalogami to 95% projektów bym nie wykonał. Po to macie te uprawnienia żeby projektować - > myśleć
Dlaczego 16mm2 AL nie “uciągnie” 4 lamp nawet na odcinku 200 m?
Też nie wiem dlaczego AL 16mm2 nie uciągnie 4 lamp. Spokojnie uciągnie i to dużo więcej. Pytanie dot. istn. linii oświetleniowej AsXSn 2x16mm2 o przesłach 35-50m. Także przypadek występujący w przyrodzie ![]()
To była ironia
czytajcie całość ze zrozumieniem słowa pisanego → myślenie
A spoko:) Nie doczytałem