Na jakiej wysokości wyłączniki i gniazda?

Mam pytanie do kolegów na jakiej wysokości montujecie gniazda i wyłączniki w mieszkaniach i obiektach publicznych? Czy tak jak przepisy tak inwestor czy jak projektant?

Witam Kolegów na forum.

Ja osobiście wyłączniki w miejscach publicznych montuje jak pisze w projekcie Natomiast w domkach jednorodzinnych małych lokalach staram trzymać się projektu. Jak inwestor chce inaczej to montuje je niżej w porozumieniu z projektantem .Najniżej obywatelce ze Szwecji zamieszkałej w Polsce montowałem wyłączniki na wys. 1m a gniazda przeznaczone na ośw. ozdobne nad oknem w pokoju
Uważam, że zalecenia montowania gniazd na wys. 40 cm i wył 1,40 to za wysoko dlatego jestem za obniżaniem montażu puszek pod osprzęt, (zalecenie nie jest obowiązkiem)
Najwyżej wyłącznik montowałem na 1,70 w/g projektu na piec gazowy przed kotłownią jak było w projekcie. Później spotkałem się z wymówkami inwestora, że chyba coś mi się pop… bo nie widział wyłączników na takiej wysokości.
Jak malarze podłączyli swoją lampę pod zasilanie bramy garażowej i inwestor nie mógł zgasić żarówki żadnym wyłącznikiem miał pretensje, że montuje wyłączniki za wysoko albo wcale ich nie montuje .
Najlepiej o wszystkim informować inwestora nawet o tym, że projekt przewiduje takie wysokości , żeby nie miał później nieuzasadnionych pretensji i żebyś nie poprawiał jeszcze raz.
Nigdy inspektorzy nie doczepiali się do wysokości montowania osprzętu jedynie zwracał uwagę na odległości od wanny, prysznica .
Wpomiaszczeniach technicznych,łazienkach kotłowniach,warsztatach bardziej funkcjonalne są gniazda montowane powyżej1m.

Dzięki za odpowiedz. Ostatnio rozmowę ze znajomym sprowadziliśmy na temat motoania
wyłączników dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich nie wiem skąd ale że wyłączniki montuje się na wysokości 1,10 on twierdził 1,40 kto ma rację?

Witam.

Wyłączniki i gniazda montuję na wysokości takiej, jaką chce żona inwestora.
Dobrze jest w pomieszczeniach o konkretnym przeznaczeniu (kuchnia, łazienka, kotlownia itp.) wysokość osprzętu dopasować do konkretnego typu urządzeń montowanych i ustawianych, za zgodą wymienionej żony.
A wyłączniki to montowałem również na wysokości 90 cm, bo tak chcieli.
Więc jak chcą 140 cm, to im tak zamontuj, a jak chcą się czołgać, to daj im 30 cm.