Witam. Mam kłopot z miejscem montażu licznika poboru energii el. na klatce schodowej starego budynku (wąska klatka).
Aby nie kolidowało z przepisami p/pożarowymi o drodze ewakuacji oraz aby nie zmniejszać szerokości ciągów komunikacyjnych poniżej dopuszczalnych norm, jedynym odpowiednim miejscem byłoby 2 metry licząc od poziomu posadzki/podłogi (nad drzwiami wejściowymi do mieszkania), ale monter z TAURON odmawia instalacji licznika twierdząc, że inkasent ZE miałby problem z odczytem.
Nie znalazłem żadnego przepisu ograniczającego wysokość na jakiej może nastąpić montaż szafki pomiarowej (dla samego licznika, bo zabezpieczenia przedlicznikowe i rozdzielnica bezpiecznikowa są w całkiem innym miejscu).
Nie ma też takich ograniczeń w § 185 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, jak również w otrzymanych od Tauron Warunków przyłączenia.
Czy jest więc jakiś przepis lub norma dotycząca maksymalnej wysokości ?
Z góry dziękuję za pomoc w tej sprawie.
Tego typu elementy powinny być montowane w miejscach dostępnych, tak samo jak rozdzielnice itp. Czyli nie w szafie albo wciśnięte pod schody, tylko by można było bez problemu przy elektryce pracować.
Mała dygresja ale często to powtarzam - miejscu dostępnym nie jest równoznaczne ze na widoku. Ja rozdzielnice lubię montować w korytarzu, na ścianie na wysokości oczu/rak, ale robię dla nich małe wnęki by można było zasłonić rozdzielnice jakimś obrazem. Wtedy na codzienna kompletnie jej nie widać, a w razie potrzeby zdejmujemy obraz i wokół mamy dużo miejsca do pracy.
I z licznikiem będzie podobnie. Inkasent inkasentem, bo teraz montuje się w zasadzie tylko liczniki z pomiarem zdalnym, a stare liczniki wymienia właśnie na takie. Gorzej jak będzie trzeba wykonać jakieś prace przy liczniku, wtedy robi się problem.
Wiem, że powinny być montowane w jak najlepszym dla montera miejscu, ale w tym przypadku warunki starego budownictwa na to nie pozwalają (taki montaż koliduje z przepisami o nie zawężaniu ciągów komunikacyjnych oraz p/poż o drogach ewakuacyjnych). Wykucie wnęki też jest problemem bo klatka schodowa wyremontowana 2 lata temu i Wspólnota nie wyrazi zgody na rycie ścian.
Ale skoro nie ma przepisu zabraniającego umiejscowienie licznika na wys. 2 m to TAURON nie powinien utrudniać sprawy ?
[quote=OmniModo post_id=165602 time=1748600720 user_id=41267]
Wiem, że powinny być montowane w jak najlepszym dla montera miejscu, ale w tym przypadku warunki starego budownictwa na to nie pozwalają (taki montaż koliduje z przepisami o nie zawężaniu ciągów komunikacyjnych oraz p/poż o drogach ewakuacyjnych). Wykucie wnęki też jest problemem bo klatka schodowa wyremontowana 2 lata temu i Wspólnota nie wyrazi zgody na rycie ścian.
[/quote]
Wystarczy że zobowiążesz się do przywrócenia stanu pierwotnego po wykonaniu prac. Poza tym i tak musisz tam doprowadzić kable, więc kucie Cię nie ominie.
Myślisz że taka skrzynia na wysokości głowy będzie ładnie wyglądała, i fajnie będzie musieć co rano ją omijać żeby głowy nie rozbić?
[quote=OmniModo post_id=165602 time=1748600720 user_id=41267]
Ale skoro nie ma przepisu zabraniającego umiejscowienie licznika na wys. 2 m to TAURON nie powinien utrudniać sprawy ?
[/quote]
Ja bym utrudniał.
Wrzuć zdjęcie, jak to wygląda. Może da się obronić.
[quote=OmniModo post_id=165602 time=1748600720 user_id=41267]…
[/quote]Jest Załącznik do Zarządzenia nr 35/2025 TAURON’u w Standardach technicznych - pkt 7.2.e - mówiący o wysokości instalacji licznika - 110 - 185 cm.
Tak, racja, jest nie tyle przepis (z rozporządzenia, ustawy czy Polskiej Normy), co wytyczne dystrybutora.
W tym załączniku dopisali też, że w przypadku ograniczeń
architektonicznych i budowlanych, odstępstwa od w/w wysokości każdorazowo należy uzgodnić w TD na etapie projektowania układu pomiarowego.
Czyli może uda się wyprosić w Tauronie inną wysokość z uwagi na ograniczenia budynku, szczególnie jak montują teraz liczniki odczytywane zdalnie.
Bardzo dziękuję za udzieloną pomoc i wskazówki.