MZC-303e

Witam

Mam pytanie czy można zmierzyć impedancję pętli zwarcia miernikiem MZC-3030e w obwodzie z wyłącznikiem różnicowoprądowym?
I na ile ta metoda jest dokładna?
Słyszałem że rozdzielczość pomiaru jest 1ohm?

Przykład:
1.
Obwód zabezpieczony P312 B16, 30mA
Wymagany prąd zwarcia 5x16=80A czyli Z=230/80=2,875ohm
Ile pokaże miernik 2 lub 3ohmy?

Obwód zabezpieczony S301 C40 i wył. róż. 30mA
Wymagany prąd zwarcia 10x40=400A czyli Z=230/400=0,575ohm
Ile pokaże miernik 0 lub 1ohm?
Jeżeli pokaże 1ohm to czy można tak wpisać do protokołu Z=1ohm>0,575ohm, Iz=230A<400A

Pytam bo zamierzam kupić taki miernik i nie wiem czy przypadkiem nie wydam pieniędzy nie potrzebnie.

Witam Kolegę i wszystkich Kolegów na FORUM.

Dane techniczne MZC-303E:
pomiar impedancji pętli zwarcia 0-200
0..19.99 rozdzielczość 0,01
20..199,9 rozdzielczość 0,1
pomiar pętli zwarcia z wyłącznikami różnicowoprądowymi bez ich wyzwalania
0..1999 rozdzielczość 1

Pomiary pętli wykonujemy pomiędzy L1 a PE (lub PEN}
W przypadku braku RCD obliczenia dotyczą prądu nadmiarowego zabezpieczenie. Tak jak Kolega to podał.
W przypadku pomiaru z RCD pomiary pętli wykonujemy pomiędzy L1 a PE. Wówczas PE jest zabezpieczony wył. RCD o prądzie np.: 30mA i nie interesuje nas wielkość zabezp. nadmiar.
Tak więc do obliczeń stosujemy bezpieczne napięcie dotyku i prąd wyzwolenia RCD:
Np.: 50V / 30mA = 1667 Ohm lub 25V / 30mA = 833 Ohm
Gdy miernik pokaże wynik > “0” to do protokołu wpisujemy dany wynik, gdy miernik pokaże “0” to do protokołu wpisujemy wartość “<1”.

Pozdrawiam Krystyn

OK Dzięki

Ale mam jeszcze jedno pytanie do kogoś kto już korzysał z funkcji przesyłu danych z miernika do programu Krystyn 2000.

Czy przy dużej ilości pomiarów rzeczywiście(jak podaje producent) ułatwia to “życie”?
Prosił bym o odpowiedź kolegów nie “związanych finansowo” z miernikiem i programem bo nie ukrywam że do miernika dokupię pewnie program.

Za pomoc dziękuję
Marcin R

posiadam miernik MIC 1000 i MIE 500 oraz nowy program KSKRAK - Pomiary Elektryczne, jak równiez kabel do przesylania danych i program do konfiguracji miernikow SONELA

1 - program Sonela przydatny tylko do przestawiania napiecia w mierniku z 230 na 220 i do programowaia pomiaru roznicowki - prosty, szybki, latwy w obsludze, darmowy

2- program KSKRAKR przyspiesza oczywiscie obliczenia, ale jest nieintuicyjny w obsludze, widac, ze tworzyli go ludzie “techniczni” nie majacy pojecia o ergonomii, cale ustwianie programu jest FATALNE,

3 - przesylanie danych jest fatalne, wogole z tego nie korzystam, nie mozna przyporzadkowac z pamieci miernika numeru pomiaru do oblicznen,
program nie ulatwia przesylania danych do obliczen ani przy niewieliej ilisci pomiarow, a tym bardziej przy duzych ilosciach

Nie zaluej, ze kupilem ten program bo nie musialem sam pisac skryptow w Excellu lub w Accsessie lub w innym programie, choc to dla mnie zaden problem - po prosty szkoda czasu.

program powienien jednak kosztowac mniej, lub powinna zostac poprawiona jego obsluga, helpy itp.

a wdodatkuna kazdej stronie bedzie sie drukowala nawa firmy KSAKRAK z pelnym adresem i ta opcja nie jest do usuniecia, szkoda - darmowa reklama

Witam Kolegę Marcina i wszystkich Kolegów na FORUM.

Nie powinienem zabierać głosu ale musze sprostować wypowiedzi innych.
=== Kol. Marcin ===
Jeśli chodzi o program to proponuję ściągnąć DEMO i zapoznać się z możliwościami programu, jak również DEMO posiada prezentację multimedialną gdzie widać co może.

=== odnośnie wypow. Kol. Radka ==
Odpowiem:
Ad.2. " …tworzyli go ludzie techniczni…" – zgadza się. Dwóch w wieku ok. 48. Ale oprócz tego jest jeszcze dwóch programistów (i wspólnik) w wieku 25-30, którzy ubawili się cytatem “nie majacy pojecia o ERGONOMII”.

Ad.3. " nie mozna przyporzadkowac z pamieci miernika numeru pomiaru" – tu ręce mi opadają jak to wytłumaczyć.
MZC posiada zakres 999 komórek pamięci i dla ułatwiani ma możliwość podziału na 10 banków po 99 komórek. Czy jeszcze coś można wymyślić nowszego ???

=== podsumowanie ====
Kolego Marcinie ja bym się dobrze zastanowił nad zakupem.

===== dygresja ====
Najbardziej zastanowiło nas wypowiedź Kol. Radka:
“na kazdej stronie bedzie sie drukowala nawa firmy KSAKRAK z pelnym adresem…”.
Tak jest taki wpis. Lecz zawiera tylko wpis kto ma prawa autorskie, nr tel. i www. a drukowany jest czcionką nr 4, tak wiec jest prawie niewidoczny.

Nasz program jest sprzedawany od 1997r. i z pośród ponad 2500 użytkowników taki temat pojawił się pierwszy raz.

Jeden z naszych pracowników stwierdził:
a może ten co to napisał, chciałby swojemu szefowi powiedzieć że to jest jego robota i dostać podwyżkę?

Na cytat “…program powienien jednak kosztowac mniej…” odpowiem: najlepiej aby był darmowy!
Na cytat “…powinna zostac poprawiona jego obsluga, helpy itp.” odpowiem: a jak sobie PAN życzy.

===== end ====
Jak moje dzieci mówiły że to się nie da, to nigdy im nie pomagałem. Zawsze mówiłem uczcie się. A jak nie umiecie, to jesteście nieukami. I dzisiaj już te tematy mają rozwiązane.

Ale do wszystkiego jest potrzebna inteligencja i chęci.

Pozdrawiam Krystyn

Chyba jednak kupię ten program(tzn. firma w której pracuję :slight_smile:

Dziękuję Wszystkim za uwagi.

Witam Panow

Sam sie zastanawialem nad zakupem miernika z pamiecia. Wlasnie do wspolpracy z jakims programem. I powiem szczerze na razie zrezygnowalem. I to nie dlatego, ze jakis (a konkretnie KSKRAKA) program kiepsko cos tam z tego miernika zgrywa, tylko z tego powodu, ze w tych miernikach brakuje mi sztucznej inteligencji. No bo jak ten program ma wiedziec czy sciagane dane dotycza: gniazda, oprawy, silnika, wylacznika itd. A naprawde nie wyobrazam sobie robienie pomiarow mierzac najpierw gniazdka, potem siliniki, dalej lampy itd. Brakuje mi w tych miernikach dodatkowej komorki okreslajacej badane urzadzenie. I wystarczyloby moze ze 5 znacznikow. Tak wiec poczekamy zobaczymy.
Co do samego programu to:

-------> Radku
W kazdym polskim programie na wydrukach jest zawarta taka informacja. Osobiscie musialem sie przed chwila podniesc z fotela, zeby znalezc ja na wydrukach KSKRAK. To jest taki wypierdek, ze …ech… gdybys sie przyczepil do czegos powaznego, to bym moze Cie poparl, a tak… .

------> Marcinie
kup, kup…KSKRAK bedzie mial wiecej kasy i bedzie mogl go rozwijac :slight_smile:. A powaznie, program jest OK. A co najwazniejsze, jest ciagle rozwijany, masz komu zglosic swoje zastrzezenia i zawsze istnieje szansa, ze Twoje sugestie zostana uznane przez “guru” i uwzglednione w nastepnej wersji.
A jak juz kupisz, to dobrze przeczytaj instrukcje instalacji, bo inaczej czeka Cie telefon do “krakowskiego Pentagonu” :slight_smile:.

pozdrawiam
Piotr
6023/1001

Witam Kolegów.

Moje osobiste zdanie na temat programu Pana krystyna jest raczej dla wielu z Kolegów znane ,ale powiem raz jeszcze co o tym myślę.
Według mnie program jest prosty w obsłudze i cały czas prowadzi nas za rękę .Ułatwienie naprawde duże dla osób wykonujących pomiary (oszczędność czasu) .Napewno nie wszystko będzie się wszystkim podobać,bo każdy ma inny gust ale narazie chyba nie mamy lepszego oprogramowania do
pomiarów na naszym rynku

Ja osobiście polecam ,pozdrawiam Cezar

Drogi kolego KSKRAK_Krystyn wiemy że jesteś autorem ksiązek , ale nie bądz alfą i omegą każdy może sie pomylic nawet ty.
pozdrowienia

Witam Kolegę INŻ TOMEK i wszystkich Kolegów na FORUM.
Szanowny Kolego!

=== po pierwsze ===
nie jestem autorem książek,
tylko współautorem pracy zbiorowej.

=== po drugie ===
nie jestem alfą i omegą i bardzo często się mogę mylić.
Dlatego poszerzam moją wiedzę na tym FORUM gdyż wiem
że jest tu wiele osób którzy wiedzą dużo więcej niż ja.

=== po trzecie ===
Kto uczestniczy na FORUM?

1. Młodzież czyli uczniowie i początkujący elektrycy zadający pytania.
  2. Młodzież czyli uczniowie i początkujący elektrycy tylko czytający.
  3. Fachowcy nic nie piszący z powodu braku czasu.
  4. Fachowcy którzy zrezygnowali w odpowiedzi bo ktoś ich ośmiesza.
  5. Fachowcy starający się pomagać pytającym w miarę swojej wiedzy.
  6. Krytycy, którzy szukają tylko błędów w innych wypowiedziach ale je prostują.
  7. Krytycy, którzy mówią że Kowalski pisze głupoty,
    ale sami niż nie sprostują (bo pewnie nie wie o co chodzi).

=== end ===
Może raz będę nie skromny i zaliczę się do ww. grupy nr 5.
Może INŻ TOMEK sam się zakwalifikuje do jednej z ww. grupy.

Ps.
I tu również nie jestem alfą i omegą, gdyż ani ja ani moi znajomi nie mają pojęcia o co INŻ TOMEK chodziło w tym tekście??? :slight_smile: :slight_smile:

Pozdrawiam Krystyn

Witam,
Nie potrzeba ALFY I OMEGI aby INŻ. TOMEK wiedział że używając słowo ‘ty’, z kim się wódy nie piło,
piszę się jako ‘Ty’. A może coś z tej szkoły brakło?:slight_smile: