Witam
Coś chyba dzieje się niedobrego z moim miernikiem. Kiedy próbuję zmierzyć rezystancję uziomu wychodzi mi wartość 0 Ohm. Podobny efekt był jak próbowałem wykonać pomiar po odłączeniu sądy napięciowej. Świadczyłoby to o uszkodzonym przewodzie do tej sądy, ale pomiar ciągłości tej żyły pokazuje, że jest ok. Czy może gniazdo od niej w mierniku nie kontaktuje, czy może znacie inny powód takiego wskazania. Procedura pomiaru jest na pewno dobra, bo robiłem to już nie raz (co prawda rutyna wrogiem jakości ![]()
Dzięki za pomoc.
Michał K.
Witam.
Miernik MPI wykorzystuje przy pomiarze uziemienia obce źródło zasilania, w tym przypadku przewód fazowy. Jeśli badane uziemienie w którymkolwiek miejscu jest podłączone do PEN instalacji elektrycznej to zostaje zmierzone metaliczne połączenie poprzez uziemienie – PEN-trafo – przewód fazowy. Wynik zero. Miernik jest ok. Niestety, jeżeli nie istnieje możliwość odłączenie uziemienia od sieci, pomiar miernikiem MPI jest niemożliwy do przeprowadzenia. Chyba, że zasilimy go przez transformator separacyjny.