Witam, mam pytanie jak dobrać poprawnie most szynowy dla 3 fazowego urządzenia o prądzie w jednej fazie I = 2100A. Z urządzenia wychodzą szyny miedziane 100x10.
generalnie kierowałem się rozpoczynając te rozważania tabelą dopuszczalnej obciążalności prądowej.
Generalnie nie bardzo wiem co w tej tabelce oznacza podział na kolumny I i II.
Czy jeszcze jakieś wymagania powinny być spełnione? (np. maksymalna gęstość prądu na mm2 szyny)
PS. zazwyczaj zajmowałem się doborem przewodów i nie bardzo znam się w temacie doboru szyn, a szukałem wstępnie w internecie i nie wiele znalazłem w tej tematyce
Kolumny I i II dotyczą ilości szyn, dla których jest podana obciążalność prądowa.
Dodatkowo szyny sprawdza się na zwarciowe oddziaływania dynamiczne, uwzględniając sposób ułożenia i montażu, oblicza się siły oddziaływania między szynami, izolatorami a szynami itd.
Obliczenia wykonuje się zgodnie z normą PN-EN 60865-1:2012 Prądy zwarciowe – Obliczanie skutków działania prądów zwarciowych – Część 1: Definicje i metody obliczania lub Tom III Poradnika inżyniera elektryka.
Dziękuję za odpowiedź na pewno skorzystam, ale po drodze urodziło się jeszcze jedno pytanie na które no nie bardzo mogę znaleźć odpowiedź.
Czy i gdzie można znaleźć parametry elektryczne takich szyn/płaskowników miedzianych? Chodzi mi przede wszystkim o impedancję oraz indukcyjność. Generalnie chodzi o to jak takie parametry mają się np. do YHKXS 1x240 mm2 (mniejsze większe wartości itp)