Mostek PE i N w sieci TNS

Witam

Zauważyłem w rozdzielni pewną ciekawostkę. Panowie w obiekcie posiadamy sieć TN S natomiast szyny PE i N zostały zmostkowane czy tak ma być ? Czy to błąd w sztuce ? Poniżej zdjęcia:

Widoczny jest kabel zasilający 5x a więc czy dany mostek (przewodem żółto-zielonym) ma sens ? Szyny oznaczone dokaładnie jak w sieci TN S

Dodatkowo poniżej dla przykładu inna rozdzielnia w tym samym budynku, zasilanie oczywiście TN S:

Kolejna rodzielnia w tym samym budynku kabel 4x w tym niebieski jako roboczy fazowy a żółto-zielony na ochrone i zero tylko to jest TN C a w obiekcie mamy TN S. Jeżeli się nie mylę to z sieci TN S nie można robić TN C, chyba że rozdzielnie potraktowali jako złącze kablowe.

Zainteresowanych zapraszam do dyskusji.

Szanowny kolego,

• masz powiększenie tych zdjęć ?
    interesuje mnie ta miedziana plecionka co “wychodzi” z kabla

• swoją droga ciekawe, ciekawe :wink:

Witam
Jeśli mówimy o sieci TN-S to szyny PE i N nie powinny być zmostkowane

Zdjęcie z tą miedzianą plecionką pokazuje sieć TN S i jest ona wykonana prawidłowo zmieściłem to zdjęcie tak dla porównania innych połączeń w rozdzielniach.

Raz rozdzielone szyny N i PE nie powinny być potem połączone. To jest generalna zasada sieci TN-C-S i TN-S. Przewód ochronny nie może być przewodem roboczym. Jest kilka ku temu powodów:

1. bałagan przy szukaniu usterki, błędy przy pomiarach prądu w przewodzie N
  2. błędna praca zabezpieczeń różnicowo-prądowych
  3. często mniejszy przekrój żył ochronnych od roboczych
  4. “sianie” zakłuceń wysokich częśtotliwości

Rozdział szyn PE i N został zrealizowany w rozdzielni transformatorów 15/0,4 kV

Jeżeli jest tak, jak napisałeś:

no to klops: mamy TNS-C :laughing:

Myślę Kolego johanes że wyjaśnienia tego kretyństwa możesz poszukać w nie tak znowu dawnych zaleceniach autorstwa Ważnych Elektryków z Warszawy.
Zalecenie to mówiło właśnie o spinaniu PE i N w nowych fragmentach instalacji, z których czasowo mają być zasilane instalacje wykonane z “zerowaniem”.
Całe lata Dr Musiał walczył z tym idiotyzmem.

wyjaśnienia tego kretyństwa możesz poszukać w nie tak znowu dawnych zaleceniach autorstwa Ważnych Elektryków z Warszawy.

Mądry, kretyna nie posłucha. Kto słucha kretyna to sam do mądrych nie należy.
Ważni elektrycy to doradcy ministra ( teraz Infrastruktury ). Pewnie nie stać Rządu na kilku doradców, trafi się jeden mało rozgarnięty tak około pod 70-kę i doradza po swojemu Ministrowi. Bo gdzie tu w sędziwym wieku mówić o reformowalności i dostosowaniu do nowego.

A jeżeli na obiekcie wykonano mostki w rozdzielnicy to widocznie przed modernizacją przychodził kabel 4-ro żyłowy. Widocznie po modernizacji mało kumaty elektryk nie zdjął mostka. I tu żaden “Ważny Elektryk” nie pomoże ani też nie zaszkodzi.

Zadnej modernizacji nie było, obiekta ma już ok 11lat, jeżeli mamy sieć TN S to sprawa jest prosta przewody PE i N mają być odseparowane od siebie jak sama nazwa wskazuje prawda czy fałsz ? Więc dlaczego instalacja została tak wykonana może chcieli zaoszczędzić na kablu ? Tylko kto odbierał tą instalacje ?

Życie kolego, życie…

Przykład: budynek użyteczności publicznej - zatem wszystkie odbiory, pomiary i bla, bla bla - były wykonywane.
Po 5 latach użytkowania obiektu przy pomiarach coś pętla mi nie wychodzi, szukamy, kopiemy

• jest :slight_smile: w TL za ZK stwierdzam, wchodzą do niej 4 żyły, następnie ładnie wychodzą jako WLZ do budynku 5 x, ale … NIE MA tak naprawdę rozdziału PEN-a - stwierdzam brak mostka, a PE razem spięty z bednarką, która wychodzi z budynku.

Też zadawałem pytanie: kto to odbierał ?

To jest dopiero … szał :wink:

Witam :slight_smile:

Moim zdaniem aby prowadzić rzeczową dyskusję niezbędnym uzupełnieniem zdjęć powinien być schemat lub najlepiej dokumentacja obiektu.

A tak to sobie podyskutować możecie o jakości zdjęć i fachowości fotografa, a nie elektryka.

uwagi moderatora;
Wykasowałem tekst z osobistymi uwagami, patrz regulamin p.2.3
STANCA

Wracając do tematu sprawdziłem dzisiaj rozdzielnie główne i okazało się, że chodziło o oszczędności na kablach ponieważ w bliższych rozdzielniach zastosowano kable 5x (TN-S zdjęcie 3) a w rozdzielniach bardziej oddalonych 4x (TN-C). W rozdzielniach zasilonych kablem 4x (TN-C) rozdziału na 5x (TN-S) dokonano na miejscu (zdjęcie 4).

Błąd popełniono tylko w rozdzielni przedstawionej na zdjeciu 1 i 2 poniważ jest zasilana kablem 5x z rozdzielni głównej gdzie jest wykonany podział na PE i N (TN-S) a więc nie powinien zostać wykonany mostek na szynach.

Witam :slight_smile:

Nadal podtrzymuję swoje zdanie, że nie ma wystarczających podstaw do rzeczowej dyskusji.

P.S.
Chłopaki nie bądźmy tacy skrupulatni co do tych osobistych wycieczek. Ustrój totalitarny wcale nie jest taki dobry :slight_smile: Wg mnie Kolega Johanes zmieścił się w swojej wypowiedzi w granicach umiarkowanego rozsądku. I jeśli chodzi o mnie nie widzę w tym momencie problemu.
Gorzej by było gdyby dyskusja przeistoczyła się w kłótnie i wyłącznie osobiste wycieczki.
Rozumiem, że dmuchacie na zimne, ale czasami warto poluzować lejce. :slight_smile:

Błąd popełniono tylko w rozdzielni przedstawionej na zdjeciu 1 i 2

Błąd popełniono w całym obiekcie, mieszając zasilanie 4 przewodowe z zasilaniem 5 przewodowym. A wszytko przez oszczędność.
Albo wykonujemy TN-C albo TN-S na całym obiekcie. Mieszanki zazwyczaj wcześniej czy później zaowocują i dadzą o sobie znać w jak najbardziej nieoczekiwany i nieprzyjemny sposób dla użytkownika. Będzie zdziwienie i kombinowanie - A co mogło być przyczyną ? A przyczyną jest mało rozgarnięty główny energetyk zakładu.

W obiekcie tak jak widać na obrazkach wykorzystano kable ekranowane. Powstaje pytanie gdzie stosujemy takie kable i czy ekran kabla możemy wykorzystać jako przewód PE jeżeli tak to jaki powinien mieć przekrój ?