Zauważyłem w rozdzielni pewną ciekawostkę. Panowie w obiekcie posiadamy sieć TN S natomiast szyny PE i N zostały zmostkowane czy tak ma być ? Czy to błąd w sztuce ? Poniżej zdjęcia:
Widoczny jest kabel zasilający 5x a więc czy dany mostek (przewodem żółto-zielonym) ma sens ? Szyny oznaczone dokaładnie jak w sieci TN S
Dodatkowo poniżej dla przykładu inna rozdzielnia w tym samym budynku, zasilanie oczywiście TN S:
Kolejna rodzielnia w tym samym budynku kabel 4x w tym niebieski jako roboczy fazowy a żółto-zielony na ochrone i zero tylko to jest TN C a w obiekcie mamy TN S. Jeżeli się nie mylę to z sieci TN S nie można robić TN C, chyba że rozdzielnie potraktowali jako złącze kablowe.
Zdjęcie z tą miedzianą plecionką pokazuje sieć TN S i jest ona wykonana prawidłowo zmieściłem to zdjęcie tak dla porównania innych połączeń w rozdzielniach.
Raz rozdzielone szyny N i PE nie powinny być potem połączone. To jest generalna zasada sieci TN-C-S i TN-S. Przewód ochronny nie może być przewodem roboczym. Jest kilka ku temu powodów:
bałagan przy szukaniu usterki, błędy przy pomiarach prądu w przewodzie N
błędna praca zabezpieczeń różnicowo-prądowych
często mniejszy przekrój żył ochronnych od roboczych
Myślę Kolego johanes że wyjaśnienia tego kretyństwa możesz poszukać w nie tak znowu dawnych zaleceniach autorstwa Ważnych Elektryków z Warszawy.
Zalecenie to mówiło właśnie o spinaniu PE i N w nowych fragmentach instalacji, z których czasowo mają być zasilane instalacje wykonane z “zerowaniem”.
Całe lata Dr Musiał walczył z tym idiotyzmem.
wyjaśnienia tego kretyństwa możesz poszukać w nie tak znowu dawnych zaleceniach autorstwa Ważnych Elektryków z Warszawy.
Mądry, kretyna nie posłucha. Kto słucha kretyna to sam do mądrych nie należy.
Ważni elektrycy to doradcy ministra ( teraz Infrastruktury ). Pewnie nie stać Rządu na kilku doradców, trafi się jeden mało rozgarnięty tak około pod 70-kę i doradza po swojemu Ministrowi. Bo gdzie tu w sędziwym wieku mówić o reformowalności i dostosowaniu do nowego.
A jeżeli na obiekcie wykonano mostki w rozdzielnicy to widocznie przed modernizacją przychodził kabel 4-ro żyłowy. Widocznie po modernizacji mało kumaty elektryk nie zdjął mostka. I tu żaden “Ważny Elektryk” nie pomoże ani też nie zaszkodzi.
Zadnej modernizacji nie było, obiekta ma już ok 11lat, jeżeli mamy sieć TN S to sprawa jest prosta przewody PE i N mają być odseparowane od siebie jak sama nazwa wskazuje prawda czy fałsz ? Więc dlaczego instalacja została tak wykonana może chcieli zaoszczędzić na kablu ? Tylko kto odbierał tą instalacje ?
Przykład: budynek użyteczności publicznej - zatem wszystkie odbiory, pomiary i bla, bla bla - były wykonywane.
Po 5 latach użytkowania obiektu przy pomiarach coś pętla mi nie wychodzi, szukamy, kopiemy
jest w TL za ZK stwierdzam, wchodzą do niej 4 żyły, następnie ładnie wychodzą jako WLZ do budynku 5 x, ale … NIE MA tak naprawdę rozdziału PEN-a - stwierdzam brak mostka, a PE razem spięty z bednarką, która wychodzi z budynku.
uwagi moderatora;
Wykasowałem tekst z osobistymi uwagami, patrz regulamin p.2.3
STANCA
Wracając do tematu sprawdziłem dzisiaj rozdzielnie główne i okazało się, że chodziło o oszczędności na kablach ponieważ w bliższych rozdzielniach zastosowano kable 5x (TN-S zdjęcie 3) a w rozdzielniach bardziej oddalonych 4x (TN-C). W rozdzielniach zasilonych kablem 4x (TN-C) rozdziału na 5x (TN-S) dokonano na miejscu (zdjęcie 4).
Błąd popełniono tylko w rozdzielni przedstawionej na zdjeciu 1 i 2 poniważ jest zasilana kablem 5x z rozdzielni głównej gdzie jest wykonany podział na PE i N (TN-S) a więc nie powinien zostać wykonany mostek na szynach.
Nadal podtrzymuję swoje zdanie, że nie ma wystarczających podstaw do rzeczowej dyskusji.
P.S.
Chłopaki nie bądźmy tacy skrupulatni co do tych osobistych wycieczek. Ustrój totalitarny wcale nie jest taki dobry Wg mnie Kolega Johanes zmieścił się w swojej wypowiedzi w granicach umiarkowanego rozsądku. I jeśli chodzi o mnie nie widzę w tym momencie problemu.
Gorzej by było gdyby dyskusja przeistoczyła się w kłótnie i wyłącznie osobiste wycieczki.
Rozumiem, że dmuchacie na zimne, ale czasami warto poluzować lejce.
Błąd popełniono tylko w rozdzielni przedstawionej na zdjeciu 1 i 2
Błąd popełniono w całym obiekcie, mieszając zasilanie 4 przewodowe z zasilaniem 5 przewodowym. A wszytko przez oszczędność.
Albo wykonujemy TN-C albo TN-S na całym obiekcie. Mieszanki zazwyczaj wcześniej czy później zaowocują i dadzą o sobie znać w jak najbardziej nieoczekiwany i nieprzyjemny sposób dla użytkownika. Będzie zdziwienie i kombinowanie - A co mogło być przyczyną ? A przyczyną jest mało rozgarnięty główny energetyk zakładu.
W obiekcie tak jak widać na obrazkach wykorzystano kable ekranowane. Powstaje pytanie gdzie stosujemy takie kable i czy ekran kabla możemy wykorzystać jako przewód PE jeżeli tak to jaki powinien mieć przekrój ?