niektóre instalacje montuję za pomocą kleju na gorąco, zauważyłem, że czasem choć mocno przewód przyklejony po kilku dniach odkleja się
czy ma ktoś może z kolegów większe doświadczenie z klejeniem?
co zrobić-odtłuścić czy może w miejscu klejenia oskrobać
pozdro
Witam Kolegę „elekt” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Problem polega na stosowaniu klejów „na gorąco” na ścianach betonowych lub o zaprawie tynkowej betonowej powlekanej (malowanej) zwykłą farbą nad tynkową lub bardzo cienką warstwą farby emulsyjnej.
Każdy elektromonter, który w/w technologię „przyklejania” przewodów chce sosować, to powinien wykonać próby przed położeniem takiej instalacji.
dodam więcej szczegułów-po przyklejeniu i ostygnięciu przewód trzyma się mocno, oderwać można z farbą a po jakimś czasie klej zostaje na ścianie a przewód odstaje (chyba to wina zmiennych temperatur)
pozdro
Witam!
Ja również uważam, że owe odklejanie się przewodów spowodowane jest zmiennymi temperaturami, chociaż nie wszystkie kleje tak reagują. Klej również nie “złapie” podłoża wilgotnego ani zapylonego. W instalacji wykonywanej jako podtynkowa dobrze jest po zakończeniu układania przewodów dopomóc sobie gipsem. Natomiast w instalacjach wykonanych n/t (domofon itp.) należy jednak użyć uchwytów mimo wcześniejszego zastosowania kleju, który i tak znacznie przyspiesza montaż.
Witam Kolegę ELekta i Kolegów na forum.
Z przyklejaniem przewodów miałem takie
same problemy .Bardzo często psuły się
profesjonalne pistolety przy okazji można
było się dotkliwie poparzyć.
Od chwili gdy ktoś mądry zaczął produkować uchwyty zapomniałem o kleju a z uchwytów jestem bardzo zadowolony i myślę, że już nic lepszego nie wymyślą. Szkoda tylko ze w sprzedaży nie ma piłek do gipsu. Moje dzieci zawsze maja pretensje, że zepsuje im piłkę.
Pozdrawiam
Rysiu 71
Witam
Kupiłem w TMT kilka rodzajów kleju między innymi do betonu, metalu, jakiś “super”, i przewody wiszą do dziś. Później dokupiłem uniwersalny i na nim przewody wisiały góra dwa dni. Ściany te same i przewody też, więc na 100% mogę powiedzieć że w moim przypadku winny jest klej.
zibs
Po wielu doświadczeniach z klejem, stosuję obecnie uchwyty plastykowe dostosowane do róznych przewodów. Wiercić potrzeba otworki, ale to nie problem. Na klej mocuję alarmowe i domofonowe przewody, które potem w kilku miejscach łapię gipsem. Jest to pewny sposób bo często nie wiemy kiedy tynkować będą
STANCA
W sklepach typu Nomi, Castorama itp. są do nabycia różnego typu miski do gipsu - spisują się lepiej niż piłki.
Witam Kolegów na forum.
Kolego Waldku ja gipcuje już od 25 lat i wiem że piłka jest do gipsowania najlepsza a jeżeli osadzam puszki 2xpo 5 sztuk na gips budowlany- taka wielka piłka jast najlepsza. Nic nie zastapi piłki żadna podróbka.
Pozdrawiam
Rysiu 71
witam zamiast gipsu budowlanego polecam tynk gipsowy maszynowy np knauf albo inny nie twardnie tak szybko kleje na gorąco są ok tyko trzeba kabelki gipsem połapać bo po czasie spadną
uchwyty usmp też są ok tyko dziury trzeba wiercic na kleju trzeba gipsem łapać wybór należy do wykonawcy jak mu wygodniej