Czy ktoś orientuje się może jak wygląda montaż stalowego przegubowego słupa oświetleniowego pod czynna linią wysokiego napięcia 110 kV lub w odległości mniejszej niż 15m od linii ? Przy użyciu jakich maszyn budowlanych i jakie są zachowane środki bezpieczeństwa? Może ktoś z was brał kiedyś udział w takich robotach albo takie widział.
A kto pyta? Tzn, który z uczestników procesu inwestycyjnego wg Prawa Budowlanego? Od tego zależy odpowiedź.
Projektant
Tytułem wstępu. Warunki określone przez właściciela linii. Projekt wykonawczy uzgodniony z właścicielem linii. Pozwolenie na budowę. Informacja BIOZ. Uzgodnienie bezpiecznych warunków pracy z właścicielem linii.
Na początek, należy: zapewnić stałą kontrolę fachowca - osoby obcej na budowie (nie związanej z wykonawcą), ustawianie zapór zapewniających zachowanie minimalnej odległości, montaż na maszynach sygnalizatorów napięcia, montaż lamp ostrzegawczych, umieszczenie oznakowań limitu wysokości wykonywanych prac obok przewodów, ograniczenie zasięgu oraz obrotu dźwigu, ustawienie wokół przewodów rusztowania ochronnego - tylko przy wyłączonym napięciu i pod nadzorem przedstawiciela energetyki.
A najlepiej roboty wykonywać po wyłączeniu linii. Wiem, wiem …
Tak na szybko.
Więcej w:
- norma dla linii napowietrznych,
- rozporządzenie ws BHP podczas wykonywania robót.
Energetyka wydając warunki powołuje się jeszcze na wytyczne UDT DT-DE-90/WO.