Monitoring zużycia en. el. w zakładzie przemysłowym

Witam

Mam do rozeznania temat opomiarowania zużycia energii elektrycznej w zakładzie przemysłowym - opomiarowanie wewnętrzne.
Zakład zasilany z sieci SN, posiada własne trafo stacje, pomiar rozliczeniowy z ZE odbywa się po stronie SN i tego nie ruszamy.
Opomiarowanie ma dotyczyć tylko sieci nn a dokładniej odpływów z rozdzielni za trafo i poszczególnych maszyn w halach produkcyjnych.

Proszę o informacje nt liczników en. el. (na szynę 35 mm) które dysponować będą interfejsem umożliwiającym zdalny odczyt tychże liczników. Całosć ma być „spięta” w jeden system ze zdalnym odczytem u głównego energetyka zakładu + archiwizacja danych. Jakieś gotowe systemy?

Macie może koledzy jakieś ciekawe doświadczenia (projektowe, eksploatacyjne) z takim monitoringiem?

Liczniki z modułami komunikacyjnymi ma ABB

http://www05.abb.com/global/scot/scot209.nsf/veritydisplay/207eb11965f3faebc12575740027c3f1/$file/2cmc480022c0002pl_b.pdf

Jest możliwość odczytu poprzez:
ETHERNET
ModBus
PTSN (Sieć telefoniczna publiczna)
GSM
LonPLC (komunikacja po sieci energetycznej)

Patrz strona 31 katalogu (link powyżej)

Witam.Coś takiego akurat budowałem w Warszawie we firmie produkującej klimatyzatory,tam chcieli mieć na każdym odpływie z rozdzielni licznik monitorujący pracę urządzeń na hali produkcyjnej i te liczniki były spięte razem do urządzenia współpracującego z siecią telefonii GSM- od razu odczyt wszystkich danych z liczników.Liczniki były jedno- i trójfazowe w zależności od urządzenia na hali.
pozdrawiam broki62

Witam

Dziękuję za informację.

Liczniki z ABB wyglądają nieźle, możecie zaproponować do nich system zdalnego odczytu + archiwizację + podgląd on-line np. poprzez przeglądarkę - jakiś sterownik PLC? Serwer? Soft? Coś prostego do konfiguracji i rozbudowy systemu.

Kolego broki62 mógłbyś coś więcej napisać o tym systemie? np. jakie urządzenia zastosowałeś.

Witam. w mojej instalacji zamontowałem liczniki elektroniczne Pozyton oraz interfejs RS 485 do transmisji danych wraz z zabudowaną antenką.Standart RS 485 dopuszcza dołączenie do linii do 32 odbiorników(określone przez normę).Postaram się dołączyć schemat, tylko nie mam go akurat teraz w domu.
Pozdrawiam broki62.

Kilka lat temu użyłem mierników Lovato (DMP chyba 51).
Mierzy kilkadziesiąt parametrów sieci i był atrakcyjnie cenowo.
Komunikacja Modbus RS485.
Utworzyłem grupy po piętnaście liczników do konwertera RS485 na ethernet potem zakładową siecią komputerową do komputera ze oprogramowaniem. Użyłem Citect Scada, ale można zrobić zadedykowane oprogramowanie.

Witam

Jeśli mogę podzielić się swoim doświadczeniem w sieciowaniu liczników. Przez ostatnie kilka lat udało mi się opomiarować kilka zakładów. W porównaniu do niektórych firm jest to skromny dorobek, ale dający jakieś doświadczenie.

Co do liczników - to polecam Elstera 1350. Jest to licznik tablicowy, a więc niespełniający warunku podanego przez kol. marcin-ryba, aby był na DIN35. Wybór tego licznika został przeprowadzony na podstawie współpracy z kolegami z dwóch ZE i muszę powiedzieć, że się u mnie sprawdził. Nie mam z nim żadnych problemów jeśli chodzi o użytkowanie, łączenie i kwestie programowe.

Jeśli chodzi o sieć to nigdy nie stosowałem modułów GSM (z wyjątkiem jednego przypadku, ale moduł był instalowany przez kogoś innego). Nigdy też nie łączyłem wszystkiego po RS-485. Zazwyczaj kilka liczników spiętych jest RS-485 (w tej samej rozdzielni), do tego Moxa i dalej pchamy to po sieci komputerowej - najlepiej światłowodami. W kilku przypadkach zastosowałem link WiFi.

Co do oprogramowania:
W Polsce jest kilkunastu producentów takiego oprogramowania. Ceny zależą w większości od tego ile jest układów pomiarowych i ilości modułów programu. Zakres cen od 1500zł do kilkunastu, a może kilkudziesięciu tysięcy zł. Ja trochę zainwestowałem swojego czasu i napisałem prostą aplikację, którą dodaje gratisowo do wykonanej przeze mnie sieci. Ona nic nie potrafi zrobić tylko sczytuje poszczególne rejestry każdego licznika i zapisuje je do Excela. Dalej to już wyobraźnia użytkownika co zrobi z tymi danymi. Jak na razie tylko jeden z użytkowników zdecydował się na taką ekonomiczną wersję.

Jeśli się uda, to może niebawem będę miał inny ciekawy temat. Kilka rozdzielni 6kV/0,4 rozsypanych po zakładzie, gdzie stosunkowo daleko do sieci komputerowej. Pomysł jest taki, że nie sieciujemy ich tylko w każdej byłby access point (punkt dostępowy Wifi) połączony z licznikiem. Osoba sczytująca (nie koniecznie elektryk) przechodząc obok rozdzielni skorzystałby z aplikacji na telefonie (z androidem) aby przenieść na niego dane z liczników danej rozdzielni.

pzdr
-DAREK-

My mamy liczniki Pozytonu, do głównych pomiarów EQABP do drobnych odbiorów na szynę SEa lub analizatory AS-3mini Twelva. Dane z tych urządzeń można podglądać np. w programie Energia firmy Numeron z Częstochowy. Polecam kontakt z nimi, napewo doradzą i pomogą w budowie takiego systemu.

Witam. Ostatnio w zakładzie produkcyjnym pod Warszawą zakładałem liczniki zdalnego odczytu, a oprogramowanie jakie je obsługiwało nazywało się Meternet. Z tego co pamiętam, to obsługuje liczniki ze wspomnianymi tu portami komunikacyjnymi ( RS-485). Archiwizacja danych i możliwość przeglądania w przeglądarce internetoqej.

U mnie całe opomiarowanie odbywa się na licznikach SAIA Burgess. Wszystkie liczniki są połączone w sieć i podpięte do sterownika, który gromadzi dane (robi statystyki w excelu), a także wizualizuje. Możliwości ma bardzo bardzo wiele. Sterownik może zbierać dane z przepływomierzy, czujników temp. itp. Fajna sprawa.