Monitoring oświetlenia awaryjnego musi być czy nie?

Proszę kolegów o pomoc w rozstrzygnięciu kwestii czy monitoring systemów oświetlenia awaryjnego jest wymagany a jesli tak to dokładnie od kiedy? Producenci systemów pisza na swoich stronach to co dla nich wygodne i tak naprawde nie wiem czy konieczność stosowania monitoringu wprowadzone zostało dopiero Rozp. MSWiA z 12.03.2009 czy obowiązywało już wczesniej?
Jesli tak to jakie rozporządzenie je wprowadzało? :confused:

Witam.
Rozwiń proszę pojęcie “monitoring oświetlenia awaryjnego”.
Ciekawi mnie to, ponieważ wiele pomieszczeń musi posiadać oświetlenie awaryjne i nie wiem co masz na myśli monitoring.

W istocie rzeczy chodzi o odwieczny dylemat czy normy sa obowiazujace czy nie?
Prześledziłem wszystkie wątki w dziale “Normy , Przepisy , Prawo” oraz wypowiedzi i cytaty uczonych kolegów . Jak zwykle dyskusja nie doprowadziła do żadnych konkluzji. PKN ustami swojego przedstawiciela stwierdza , że normy są dobrowolne . W ustawie Prawo Budowlane w miejsce powołania na normy pojawiają się coraz bardziej enigmatyczne stwierdzenia " o przepisach zasadach , rozwiazaniach technicznych itp" . Chciałbym się wkońcu dowiedzieć czy :

• jeżeli minister w rozporządzeniu powołuje sie na Normę to czy staje się ona odtąd obowiazujaca?
    Dotychczas wydoawało mi się , że tak ale teraz nie jestem tego pewien .
    Chodzi mi o normy dotyczace oświetlenia ewakuacyjnego i awaryjnego przywoływane przez rozporzadzenia Ministra Infrastruktury i Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji. W rozporzadzeniach tych ministrowie powołują się na Normy PN-EN 50172:2005 ,PN-EN 60598 ,PN-EN 1838:2005.Tam jest mowa o tym ,że oprawy awaryjne powinny posiadać system testowania i rejestrowania (powszechnie używa się nazwy system monitoringu).

Witam!

Był taki temat http://ise.pl/index.php?option=com_jfusion&Itemid=39&jfile=viewtopic.php&f=16&t=12960&p=102666#p102666

Nie wiem od jak dawna obowiązuje ten przepis,ale systemy oświetlenia awaryjnego,powinny być rejestrowane. W domyśle chodzi tutaj głównie o ich monitorowanie. Niestety nie wszyscy stosują się do tego przepisu.

Trochę czasu upłynęło i nikt nie prostuje błędnych tez. Nie Kolego Michale nie chodzi w domyśle o monitorowanie.
W normie PN-EN 50172 jasno jest sprecyzowane o co chodzi.
Już tytuł rozdziełu 6 “Zapisy i raportowanie systemu awaryjnego oświetlenia ewakuacyjnego” mówi o co chodzi. Radzę poczytać bo jest tam mowa o przede wszystkim o rysunkach i dzienniku.