Witam
Kilka słów wstępu.
Zakupiłem przez biuro projektowe projekt drewnianego domku jednorodzinnego, bo miało być kompleksowo i bez stresu. Domek drewniany, to jest tylko z nazwy, kilka patyków obitych płytą OSB, wypełnionych wełną mineralną i przykrytych płytami kartonowo-gipsowymi. ![]()
Biuro projektowe zajęło się koniecznymi uzgodnieniami i adaptacjami, także w końcu dostałem komplet dokumentacji z gotowym pozwoleniem na budowę.
Gdzieś tak po roku (musieli wymienić na 9 słupach przewody z 4x35 na 4x70) Zakład energetyczny postawił mi skrzynkę na granicy działki.
To znaczy od ostatniego słupa do mnie do działki kabel idzie w ziemi i nie mam na szczęście słupa na działce. Hurra.
Projekt instalacji elektrycznej podlegał adaptacji, wykonał ją (z pieczątki) mgr inż. upr. projektowe, nadzoru i kierowania budową – który zmienił WLZ z oryginalnego w projekcie 5x25 na 4x10.
Biuro projektowe przysłało ekipę, która wkopała kabel na działce i wyprowadziła jego koniec w budynku, później przyszedł pan elektryk, który zamontował coś co się chyba nazywa ERbetka, czy jakoś tak.
Nastąpiła wymiana papierów, tzn. ja dałem papierowe środki płatnicze, a pan za kilka dni mi przywiózł dokumenty z Zakładu energetycznego i wreszcie mam prąd ! Agregat który kupiłem, stoi zapomniany w garażu.
Zapytałem dlaczego w projekcie jest kabel 5x25 a położono 4x10 ?
Odpowiedź: bo tak jest w adaptacji.
No to się pytam: no ale miała być sieć TN-S ?
Odpowiedź: No przecież jest, ma Pan uziom fundamentowy. Będzie gotowa rozdzielnica to się wszystko połączy.
No coż. Jestem tylko głupim inwestorem. Nie znam się.
Wtedy spojrzałem do Projektu instalacji elektrycznej i sprawdziłem co jest w adaptacji tego projektu.
• Zmieniona została rozdzielnica z Legrand XL3 160 (pojemność 120 modułów) na Hager 48 (pojemność 48 modułów).
• Zabezpieczenie płyty indukcyjnej z: wył. nadmiarowy z członem różnicowo prądowym 4 bieg. I=20/0,03A, char. C i przewód przyłączeniowy 5x4 zmieniono na S303 B16A oraz przewód 5x2,5. Nie wyszczególniono zabezpieczenia różnicowo-prądowego a tylko samego „S”, co wg. mnie jest dziwne ?
• w Projekcie zapisano lakonicznie, że należy zastosować ochronnik przepięciowy DEHNguard o Uo<1,5kV. Przyjrzałem się ofercie tego producenta i o takich parametrach dla sieci TN-S jest urządzenie DEHN Guard M TNS 275 (952400).
• ponadto w Projekcie wyłącznik różnicowo prądowe nie mają podanego typu AC czy A, pytałem pana co robił adaptację i powiedział, że oczywiście że „AC”, gdyby miało być „A”, to by było napisane, że ma być „A”. Pytałem w lokalnej hurtowni elektrycznej i dowiedziałem się że „A” nie sprowadzają, bo nikt nie pyta.
OK. Tyle tytułem wstępu.
Teraz pytania.
Zamiast tego odgromnika DEHN Guard M TNS 275, który w mojej ocenie nie jest odpowiedni, bo budynek i owszem nie ma instalacji odgromowej, przyłączony jest w kablem w ziemi, no ale tyko jakieś 200 metrów ten kabel biegnie w ziemi, a później wdrapuje się na słup i leci sobie do transformatora w powietrzu. A ten Guard jak rozumiem z rysunku to jest warystorowy. Więc chciałbym zakupić DEHN Shield DSH TNS 255 (941400) co jest niby kombinowany (warystorowo iskiernikowy). A może nie musi to być akurat firmy DEHN, a na przykład firmy Phoenix Contact?
Ta nieszczęsna rozdzielnica jest zbyt mała, nie da się upchnąć do niej wszystkich modułów, choćby dla tego co jest tylko w projekcie, niby za duży Legrand miał być zły, a mały Hager dobry (już kupiłem), a okazało się że brakuje miejsca na blok rozdzielczy i trzy aparaty po 2 moduły (różnicowo-nadprądowe).
A gdzie podłączyć zabezpieczenia dla: czajnik bezprzewodowy (coś koło 2,2 kW), sterowanie rolet, kominek, podłogówkę, podgrzewacz wody pod zlewem (trójfazowy), piekarnik, pompę ciepła CWU, pompy od gruntowego wymiennika ciepła, pompę do kolektorów słonecznych, pompę od studni do podlewania ogrodu… a i jeszcze rekuperator przecież. Przy okazji okazało się, że w Projekcie nie ma słowa o garażu. Mam sobie tam świeczkami świecić ?
Mogę sobie zignorować to co mam w adaptacji projektu ?
I kupić większą rozdzielnicę ? np. metalową 6 x 24 moduły (bo tania)? A przewody np. do indukcji dać jak miały być wcześniej ?
Jeszcze nie wiem, co Pani Żona wybierze, jaką płytę indukcyjną (rozumiem że kolor będzie miał decydujący wpływ), więc czytam instrukcje podłączeniowe różnych producentów, np. BOSCH zaleca do swoich urządzeń (płyty ind., pralki) wyłączniki różnicowo-prądowe typu „A”.
Mogę sobie tak sam z siebie te wyłącznik zmienić z „AC” w projekcie na „A” zalecane przez producenta ?
Aha, instalację w moim drewnianym domku początkowo robił polecony przez biuro projektowe elektryk, ale rozstaliśmy się, gdy okazało się, że mamy bardzo rozbieżne zdania na temat kto będzie kupował materiały (np. do wyposażenia rozdzielnicy).
Cóż niby się nie znam, jestem głupim inwestorem ale liczyć trochę umiem. I jeśli w lokalnej hurtowni, gdzie pan elektryk się zaopatruje, po znajomości (i z polecenia) dostaję super rabat i mam zapłacić za coś 150 zł, (i tak taniej o 20 zł niż w Castoramie) a jednocześnie gdzieś w internetowej hurtowni , bez żadnych znajomości i super rabatów, tą samą rzecz dostaję za 73 zł, to ja dziękuję za taki rabat i takie znajomości.
Instalację robi mi teraz „nie elektryk”, który u pana elektryka robi budowy, a przy okazji kładzie kafelki, regipsy, a w moim drewnianym domku dwa razy zapyta, czy tą czy inną belkę może przeciąć lub przewiercić…
Rozmawiałem z kierownikiem budowy (z biura projektowego) i okazuje się, że pan który robił adaptację mojej instalacji elektrycznej już nie jest dostępny. Mam zrobić żeby było dobrze, a oni później zrobią zmianę w projekcie jak będę się upierał. Dodatkowo przyjdzie „właściwy” człowiek i zrobi „dobre” pomiary i odbiór będzie jak ma być, zresztą to jest człowiek z ZE, więc będzie dobrze.
…tylko że to ja w tym domku mam mieszkać, przypomnę że drewnianym. ![]()