Modernizacja zabezpieczeń przedlicznikowych

Witam Wszystkich!

Mam dylemat.
Klienka kupiła mieszkanie w starym budownictwie. Aby przepisać na siebie licznik ZE w swoich warunkach napisało: “wymienić zabezpieczenia przedlicznikowe z topikowych 16A na S 13A”.
I tutaj rodzi się pytanie. Czy po wymianie tych bezpieczników nie wkopie klienki w remont całej instalacji?
Czy jest pewna możliwość, że ZE później zażąda stosowania nowych przepisów?

Witam!
-To dobry punkt wyjścia do dalszej modernizacji zasilania mieszkania.
-Nie wiem skąd biorą się takie decyzje ze strony ZE, ale jest to spotykane chyba w całym kraju.
-Osobiście miałem taki przypadek kilka lat temu, ale musiałem sobie odpuścić.
P.S.
-Jeśli Kolega (bziko) nie ma zatwierdzonego projektu czy uzgodnionego schematu jednokreskowego, to może to być początek trudnej drogi do realizacji celu, jakim jest zasilanie mieszkania energią elektryczną.

Witam Wszystkich!

On właśnie!
Na razie odradziłem tą modernizację i swoimi znajomościami zaczynam batalię z ZE.
Mam tylko nadzieję, że ją wygrm i nie trzeba będzie wymieniać całej instalacji bo klientki po zakupie mieszkania na razie na nią nie stać(przynajmniej przy moich cenach).
Jak ją wygram to będzie mieć gniazdka z bolcem a całość wymieni się przy remoncie(za 2 lata). Pierw musi ochłonąć po moich wywodach.

Jeżeli ZE nie pisze o dostosowaniu instalacji do obowiązujących przepisów i norm, a mieszkanie nie było pozbawione energi dłużej niż trzy miesiące nie zwiększa sie zapotrzebowania na energię co wymagałoby zmiany przewodów na wiekszy przekrój, to niema obaw.

Kolego energetyka nie ma prawa ingerowac w to co do niej nie nalezy. Nie moze NARZUCAC typu bezpiecznikow jedynie moze podac ( i podaje) wartośc zabezpieczenia. Z nimi trzeba isc ostro bo sie czasami panosza jaka TP.SA w łącznosci Pozdrawiam

Na umowie z energetyką jest podana granica stron między ZE a klientem i tam ingerencja energetyki się kończy - oczywiście oprócz licznika - a istalacja zalicznikowa nalezy do właściciela lub administratora i to on decyduje o ingerencji a nie energetyka.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Ci Koledzy, którzy czytali moje posty wiedzą że nie jestem zwolennikiem reguł (lub bezprawia monopolistycznego) stosowanych przez ZE lub innych dostawców energii elektrycznej.
Jednak pragnę dodać, że przedsiębiorstwa energetyczne (dostawca energii) mają prawo ale i obowiązek odłączenia dopływu energii w przypadku źle wykonanej instalacji w obiekcie.
Owszem Ustawa “Prawo Budowlane” obciąża odpowiedzialnością właściciela obiektu,
a Ustawa “Prawo Energetyczne” nie wyjaśnia tego zagadnienia dokładnie,
więc przedsiębiorstwa energetyczne (dostawca energii) się tym mało interesują.
Ale ten temat nadałby się na forum prawników. Ja w tym się nie mogę połapać.

Witam Wszystkich!

Już prawie dwa miesiące działa moja instalacja(stara) w tym mieszkaniu. Udało się oszukać ZE i licznik pozostał w domu, instalacja jest nowa (2-u przew.) a “S”-ki nowe przed licznikiem.
Umowa na nowego właściciela jest podpisana więc tylko się cieszyć (jak na razie).

Witam
a może kolega bziko podać typ i rodzaj tej “eski”?
a co mamy za licznikiem?

Witam Wszystkich!

Proszę bardzo: Wyłącznik nadprądowy S 310 25A to przed licznikiem, wysoka trwałość mechaniczna i łączeniowa.
Za licznikiem zostały topikowe

hehe
a czy dobrane pod wzgledem wybiorczosci ze wzgledu na zwarcie i przecieazenie?

Witam Wszystkich!

Wszystko jest dobrane tak jak trzeba i działa do dziś.

cytat “Proszę bardzo: Wyłącznik nadprądowy S 310 25A to przed licznikiem, wysoka trwałość mechaniczna i łączeniowa.
Za licznikiem zostały topikowe”

No to selektywność zwarciowa nie do uzyskania. a przeciążeniowa też nie do pozazdroszczenia.

Mam pytanko w związku z tym postem. Czy któryś z kolegów widział kiedyś “skę” 13A. W typo szeregu jest, ale fizycznie nigdy takowej nie widziałem. Osobiście widziałem Warunki Przyłączeniowe z “zastosowaniem” takiego zabezpieczenia i interesuje mnie czy są one na rynku osiągalne.

W związku z warunkami też taką musialem założyć, w hurtowni mogłem wybrać B,C,D są dostępne.( wybrałem Hagera)

Witam

to brakuje nam do szczęścia tylko wartości bezpieczników za licznikiem

czy Kolega bziko jest tak łaskaw podać? :smiley:

Witam Wszystkich!

Na oświetlenie 10A
Gniazdka 16A
Instalacja oświetleniowa jest stara-aluminiowa.

jezeli zabezpieczenie przedlicznikowe to wyłacznik nadpradowy to musi byc on jakos zaplombowany (tak powinno przynajmniej byc)
jezeli chodzi o wybiorczosc zwarciowa i przeciazeniowa to zamiast bezpiecznikow trzeba by bylo zastosowac wyl. nadpradowe (ale ta wybiorczosc bylaby okreslona tylko do konkretnego pradu zwarciowego- a tutaj mozna zmierzyc impedancje petli zwarcia i bedzie znana jego wartosc)