Modernizacja sieci w bloku zmiana zTN-C na TN-C-S

Mieszkam w bloku z lat 80-tych na 2 piętrze. Układ sieci dotychczasowy w mieszkaniu to TN-C. W mieszkaniu usytuowana jest rozdzielnica z licznikiem i zabezpieczeniami odbiorczymi. W piwnicy w rozdzielnicy dla mojego pionu zainstalowane są zabezpieczenia przedlicznikowe dla poszczególnych mieszkań w danym pionie. Z tej rozdzielnicy danym pionem do każdego mieszkania doprowadzony jest z piwnicy osobny przewód zasilający i jest to YDYp 3x2,5mm2 z niewykorzystanym jednym przewodem. Część sieci zasilającej blok była już modernizowana i częściowo przygotowana do zmiany na TN-S w sieciach odbiorczych. W piwnicy, w rozdzielnicy dla mojego pionu po modernizacji występują następujące szyny: PEN, PE. Obecnie wszyscy odbiorcy zasilani są jeszcze w układzie TN-C czyli z L z bezpiecznika i z szyny PEN. Moje mieszkanie po modernizacji na NT-S ma zostać zasilone z wykorzystaniem 3 żył w kablu zasilającym i podłączone do szyn: PEN (ale jako już N - czyli rozdział N od PEN) i PE. Pytanie moje jest następujące: 1. Dlaczego taki układ wieloetapowej modernizacji z TN-C na TN-C-S jest nieprawidłowy biorąc pod uwagę opracowanie profesora Musiała [http://www.edwardmusial.info/pliki/nieporozumienia_bledy.pdf rozdział 6] czyli dlaczego w okresie przejściowym nie powinny występować dwie szyny(przewody) spełniające funkcję przewodu ochronnego PEN i PE a dopuszcza się N i PEN ?

Czy nikt mi nie jest w stanie pomóc?

[quote=“Czarekk, post:1, topic:14010, full:true, full:true”]
W mieszkaniu usytuowana jest rozdzielnica z licznikiem i zabezpieczeniami odbiorczymi
[/quote]
[quote=“Czarekk, post:1, topic:14010, full:true, full:true”]
W piwnicy w rozdzielnicy dla mojego pionu zainstalowane są zabezpieczenia przedlicznikowe dla poszczególnych mieszkań w danym pionie. Z tej rozdzielnicy danym pionem do każdego mieszkania doprowadzony jest z piwnicy osobny przewód zasilający i jest to YDYp 3x2,5mm2
[/quote]
Kolego, czy prawdą jest to co napisałeś? Czy YDYp 3x2,5mm2 to zastana staroć czy nowy przewód po modernizacji instalacji?

YDYp 3 x 2,5 to zastana staroć.

Czyżby nikt na tym forum nie jest wstanie nic doradzić?

Ale jakiej rady oczekujesz?. Z Twojego opisu wynika iż modernizacja została źle wykonana co już sam wiesz. Po modernizacji powinny być szyny L1-L3, N i PEN. Ci co mają instalacje TN-C podpinają się pod L i PEN a ci co mają TN-S pod L, N i PEN. W sytuacji jak opsiujesz iż jest PEN i PE mamy bałagan bo zarówno przewód PE jak i PEN to przewody ochronne. I teraz jedni podepną przewody ochronne pod PEN a drudzy pod PE. I aby przejść całkiem do TN-S trzeba by zamienić przewód ochronny PEN na przewód roboczy jakim jest N co wiąże się z dużym ryzykiem.

Chodzi mi o wytłumaczenie, dlaczego (czy ze względów technicznych, organizacyjnych czy skutków popełnienia błędu) pierwszy układ L1-L3, PEN, N jest prawidłowy, a drugi układ L1-L3, PEN, PE jest nieprawidłowy – niestety profesor Musiał w swoim opracowaniu tego nie wyjaśnił do końca. Tak jak Pan przedstawił po modernizacji dla pierwszego układu L1-L3, PEN, N ci, co mają instalację TN-C podpinają się pod L i PEN a ci, co mają TN-S podpinają się pod L, N i PEN, jako kolejne wydzielenie przewodu PE. Przy drugim układzie, gdzie mamy L1-L3, PEN, PE ci, co mają instalację TN-C podpinają się tak samo pod L i PEN a ci, co mają TN-S podpinają się pod L, PEN, jako kolejne wydzielenie przewodu N i pod PE będące wcześniejszym wydzieleniem z przewodu PEN. W obu układach może dojść do pomyłki. W pierwszym układzie dla TN-S pomyłka będzie polegać na podłączeniu przewodu N do szyny PEN zamiast do N, a w drugim układzie dla TN-S pomyłka będzie polegać na podłączeniu przewodu PE do PEN jednak dla obu przypadków efekt końcowy jest ten sam: oba przewody N i PE są podłączone do jednej szyny PEN. Różnica jest dopiero przy końcowym już docelowym przekształcania PEN w przewód PE dla pierwszego układu i w N dla drugiego układu. Praktyczna różnica takiego pomylonego układu będzie polegała na tym, że dla układu pierwszego zamieniany przewód PEN w PE może zostać dodatkowo uziemiony, w drugim układzie, jako przewód N już nie. Innym problemem może być błąd wynikający z nieprzełączenia wszelkich przewodów uziemiających, wyrównujących i ochronnych podłączonych do byłego przewodu PEN a które nie zostały naniesione na schemat modernizowanej instalacji lub zostały niezauważone w trakcie jej wykonywania. Problem taki występuje tylko dla drugiego układu, w którym przekształcamy przewód PEN w N i to właśnie jest powodem, aby tego układu modernizacji nie stosować. Czy dobrze Pana zrozumiałem, czy może popełniłem jakiś błąd i jest inny aspekt tego problemu?