Modernizacja instalacji za licznikiem a stary WLZ - czy będą problemy przy plombowaniu?

W sumie przyszło mi do głowy co innego i nawet ktoś poruszył podobny temat na forum.

Dokładnie tutaj.

Przecież nie muszę rozplombowywać licznika a jedynie o wpiąć się nowym WLZ 4x10mm2 za bezpiecznikami topikowymi po liczniku aby było bezpiecznie. Później tylko wkręcić topiki o wartości identycznej jak zabezpieczenie przedlicznikowe aby robiły za “mostki” a o selektywność już będą dbać zabezpieczenia w nowej rozdzielnicy. Przejdzie taki sposób?

Twoja sytuacja jest mocno skomplikowana. Elektrycznie będzie działać, ale będziesz miał albo brak limitu mocy (co przy bliżej nieznanej mocy umownej będzie wiązać się z karami), wyłączanie zabezpieczeń przedlicznikowych przy pierwszym lepszym zwarciu, lub ograniczenie mocy umownej poniżej to co masz (a nie wiadomo co masz). Na Twoim miejscu zacząłbym od zgłoszenia błędu na stronie internetowej, że masz 25A zabezpieczenie czyli 16kW, a na stronie wyświetla się 6. Jak nie przejdzie to po prostu wnioskujez o więcej, efekt będzie ten sam czyli samo zwiększenie darmowe, ale będziesz miesięcznie płacił kilka złotych więcej opłaty mocowej.
Jak to będzie ustalone to dopiero będzie można myśleć o modernizacji tablicy pomiarowej.

No tak ale ponoć nie ma kar za przekraczanie mocy w taryfie G, więc na razie nie mają jak moich naliczać. Co do mojego rozwiązania jest zgodne ze sztuką i w razie czego jakbym robił pomiary to mogę to zaakceptować? Co do selektywności to jest sposób na uniknięcie wywalania przedlicznikowego? Co do mocy to rozmawialiśmy, że występując o zwiększenie mocy może być ryzyko, że każą drzeć kable.

Właśnie dlatego nie wnioskujesz o zwiększenie mocy tylko udajesz głupiego że jest błąd na stronie Tauronu…

No dobra. A co do samej mojej modyfikacji? Będzie to zgodne ze sztuką i prawem itd?

Druciarstwo, czego innego spodziewałeś się usłyszeć.
W drugiej odpowiedzi napisałem Ci jakma wyglądać złącze pomiarowe. Masz link do dokumentów Tauronu, opisy, rysunki, schematy. Ma wyglądać dokłądnie tak, nie inaczej.
Poza tym napisałem Ci że jak zrobisz poprawnie i zgodnie ze standardem, to nawet bez zgłoszenia modyfikacji nikt się nie przyczepi. A tego co chcesz zrobić na zgłoszeniu nie przejdzie, więc nie dość że zrobisz bez zgłoszenia to jeszcze po swojemu, a potem będzie problem jak ktoś Ci zarzuci dłubanie przy liczniku NPE.

No tak tylko jak mam robić złącze pomiarowe to musiałbym już ruszać licznik i go wynosić a tego nie chcę ruszać, bo i WLZ do wymiany itd. teraz jak mam położoną elewację nic takiego nie wchodzi w grę.Poza tym jak NPE jak robię już po swojej stronie tj po liczniku w dodatku na bezpiecznikach topikowych, które już są po mojej stronie i tam już ich guzik obchodzi.

Jeżeli zgłosisz modernizację to mogą, ale nie muszą zażądać wyniesienia licznika.
Poza tym kto mówił o elewacji? Kabel idący od wieszaka napowietrznego do punktu który nazwałeś skrzynką przedlicznikową, masz 4x10mm2 czyli dobry. Możesz w miejscu obecnej skrzynki wstawić normalne złącze pomiarowe, bez ruszania elewacji chociaż trzeba będzie dobrze wymierzyć otwór na złącze pomiarowe. A WLZ z licznika do rozdzielnicy domowej możesz już puścić wewnątrz domu. Przez parter, piętro, ewentualnie piwnicę do rozdzielnicy. 5x6, 5x10, co wolisz. I wtedy robisz na gotowo i w pełni poprawnie i zgodnie ze standardem i normami.

Powiem tak. Trzeba było o tym pomyśleć zanim zrobiłeś elewację.

Nie chodzi o to gdzie robisz, tylko do czego masz dostęp. I czy to widać. A kompletnie bez sensu jest robić pseudoremont po swojemu i byle jak, bo po takim remoncie instalacja nadal będzie się nadawała do remontu.

Cóż nadal jest to rycie w elewacji dlatego szukam sposobów. No tylko po co kombinować skoro rozmawialiśmy, że 4x6mm2, który idzie do licznika jest stanem zastanym zatem mogę go użyć do rozdziału PEN. Zatem tu wszystko okej. Po bezpiecznikach nad licznikem mam już swoją instalację a listwa z bezpiecznikami jest jak rozdzielnica czyli moja strona tym bardziej, że wpinam się już po owych bezpiecznikach. Pytanie czy mogę w takiej instalacji zrobić pomiary i wystawić protokół.

Znaczy jak jest pod osłoną to tego widać nie będzie. Poza tym widać dokładnie co przychodzi a co odchodzi. Poza tym owy nowy WLZ będzie w w ścianie a nie natynkowo, więc nic nie będzie widać. Jedynie nowa rozdzielnica obok licznika może kogoś zainteresować ale nie musi.