Moc zwarciowa , zasilanie zakładu

Witam i proszę o pomoc w wyliczeniu mocy zwarciowej. Potrzeba szkoleniowa.

Zasilanie:
20 KV

Transformatory:
2500 kVA
1600 kVA
630 kVA
50 kVA

Za mało danych. Radzę podeprzeć się literaturą, obliczenia mocy zwarciowej wymagają pewnej wiedzy.

Robiąc kolego pewne uproszczenia i przekształcenia wzorów matematycznych dochodzimy do takiego fajnego wzoru na prąd zwarciowy 3 fazowy na transformatorze, który równa się ilorazowi prądu znamionowego transformatora przez napiecie zwarcia i to wszystko pomnożone przez 100. Z tego do mocy już bardzo nie daleko bo potrzeba jeszcze napiecia znamionowego i pierwiastka z 3. Myślę, że skoro ktoś zadajac ci takie pytanie nie podawał innych danych to takie uproszczone wyliczenia powinny go usatysfakcjonować. Przy ścisłych obliczeniach ta moc będzie mniejsza i mniejsza.

Witam
Oczywiście ma Kolega rację, dla oszacowania takiego bardzo zgrubnego pewnie to wystarczy. Jednak do celów szkoleniowych to coś takiego mi nie bardzo pasuje. Kogo można wyszkolić podając empiryczny wzór? Działają później na rynku tzw. ,fachowcy’', którzy posługują się takimi uproszczeniami jak biblią i nie dociera do nich, że mogą popełniać czasami znaczny i znaczący błąd.
Ale to tylko takie moje skromne zdanie, nie będę spierał się, być może nie mam racji.
Pozdrawiam

Oj mylisz się kolego. W terenie to bardzo przydatna umiejętność takiego szacowania i kazdy inżynier powinien w prosty sposób bez kalkulatora pewnw wielkości oszacować. A doktory za biurkiem to i 2 miesiące mogą się rozwodzić jaka ta moc zwarciowa będzie a i tak o kant można to bedzie wytłuc bo system jest dynamiczny i dokładnie nikt nic nie policzy na stałe. Ewentualnie na teraz. Kilkukrotnie byłem swiadkiem jak w terenie inzynier nie był w stanie okreslić maksymalnej mocy zwarciowej na szynach nn trafa bo mówił, że nie zna mocy zwarciowej na szynach GPZ na 110 i nie wiedział jaki tam jest transformator.

Teraz łatwy jest dostęp do wiedzy i wystarczy zazwyczaj komp z netem i wszystko wiemy, wszystko policzymy z dokładnością aptekarską. Gorzej jest już jak jestesmy odcięci od tego neta. Wtedy może się okazać że leżymy i robimy pod siebie jak to ferdek kiepski mawia.

A jak kiedyś było pięknie gdzie w większości szukane wielkości odnajdywało się na wszelakich diagramach, wykresach i w tabelkach.

wszystko dobrze jak dobrze, jak na skutek błędnego obliczenia zniszczeniu ulegną urządzenia i instalacje to. …
Poza danymi trafo potrzebne dane linii zasilających, rysunek schematu połączeń itp. Obliczenia zwarciowe to jeden semestr nauki.