Moc zwarcia Sz - jak policzyć ?

Witam
Mam pytanie jak policzyć moc zwarcia na szynach rozdzielni Sz ?
Potrzebuję obliczyć moc zwarcia z danych jakie otrzymałem:
Un= 15 kV
I"k= 35,6kA
ip=89,7 kA
Ib=31,8 kA
Ith=33,5 kA

Mi wychodzi tak:
Zkq=1,115/1,7335,6 = 0,27

Jeśli są takie dane jest dobrze, ewentualnie pytanie o prąd zwarcia w którym miejscu sieci on występuję dla podanej wartości. Bo jest duży.

Ja bym miał pomoc w postacie tematu na naszym forum:
10723
Ale najlepsze to ma Schneider .
http://www.schneider-electric.pl/documents/Polish_Catalogue/Technical/Poradnik_SN.pdf

poza małym błędem rachunkowym - wyliczone prawidłowo (wynik poprawny to 916,7 MVA, ale różnica pewnie wynika z zaokrągleń ).
Inny wzorek, chyba prostszy:
S= 1,73 x U xIk = 1,73 x 15000 x 35600= 923,82 MVA

To teoretyczne zadanie, czy fizyczny obiekt ?

Różnica to zaokrąglenia (to już nie apteka)
To jest fizyczny obiekt i chodzi o dobór kabli zasilających.

Z ciekawości … co to za “potwór”? Mam wrażenie, że ktoś wcześniej źle wyliczył Ik

Też mam takie odczucia, ale nie o nie chodzi, kable muszę dać min 300, a nawet 400 mm2 AL, za żyły powrotne jeszcze się nie zabrałem - też może wyjść że 50 mm2 będzie mało - Obliczenia robiła firma w jakimś programie. Transformator zasilający to 63 MVA 110/15, ale mają też swoją elektrownię - mocy nie znam ale nie sądzę że więcej niż 100 MVA.

edycja wg. danych jakie znalazłem w google to mają 250 MWt i 36MWe

Rozumiem że układ sieci jest taki że jest stacja 110/15, do szyn przyłączony jest trafo 110/15 plus elektrownia? I podany prąd zwarciowy to prąd na szynach 15kV?

jest stacja

elektrownia wchodzi na 15kV - przynajmniej wg. mnie, bo nie wiem jak jest włączona

Tak na szynach 15kV - tak mi podali

A jakie są nastawy czasowe zabezpieczeń zwarciowych?

Polecam dobry podręcznik traktujący o tych zagadnieniach: Zwarcia w systemach elektroenergetycznych, Kacejko, Machowski.

Polecam: Zwarcia w systemach elektroenergetycznych, Kacejko, Machowski

Witam

Ok, to rozwiązanie techniczne jak to zrobili, ale czy ktoś stosowny się pod tym podpisał?

Tutaj kłania się poprzednia uwaga bo IMHO liczono dla Uk% na poziomie 6%.
Bez wiarygodnych materiałów wyjściowych to raczej bym się za to nie brał. Wróżenie z fusów to nie jest najlepsza metoda dla takich tematów.

P.S. Wesołych Świat Wielkanocnych dla Wszystkich