Jestem w małym dylemacie Norma SEP-E-002 podaje zalecenia przy planowaniu instalacji elektrycznych w mieszkaniu, a dokładnie chodzi sposób doboru mocy zapotrzebowanej - 30kW dla mieszkań niezgazyfikowanych. Nie widziałem projektu który zakładałby az takiej mocy. Jak koledzy radzicie sobie w takiej sytuacji , np: przy projektowaniu instalacji domku jednorodzinnego, który będzie wyposażony w elektryczne podgrzewanie wody?
Witaj,
Musisz wziąć pod uwagę dane jakie dostaniesz od projektanta instalacji wod.-kan., c.o. . Przeważnie są oni również w stanie podać współczynnik jednoczesności.
W domku jednorodzinnym jest najczęściej tak, że właściciel wystepując o warunki zasilania “zderza” sie z “kwotą abonamentu” za energię elektryczną i wybiera zabezpieczenie przedlicznikowe ( są tacy co 3x16A). W efekcie mimo jakiejś tam mocy zainstalowanej, projektant wykonując projekt, niejako informuje użytkownika o możliwościach zużycia energii i stąd powstaje “program” załączeń odbiorników w domu itd. Osobiście staram się by wlz miał możliwie duży przekrój, miał zapas na przypadek gdy zamiast zabezp p/licznik 20A zechcą np 40A (rzadkość).
SEP w jakiejś swojej publikacji dokonał oceny i opublikował współczynniki jednoczesności.
Osobiście stosuję współczynniki z PBUE x 1,3 i dotychczas nie było problemu.
W związku z wyższymi harmonicznymi i wzrostem zapotrzebowania na klimatyzację w okresie letnim, trzeba zwiększać wlz, bo przebudowy, modernizacje to błąd projektancki , no i koszty, więc lepiej zawczasu- tak myślę.
Sytuacja diametralnie się zmienia, gdy właściciel domu zechce ogrzewac sie grzejnikami elektrycznymi. Czy wówczas stosujecie współczynniki jednoczesności ?
Mieszkanie (domek jednorodzinny) utrzymuje temperaturę t1 np 16oC, wówczas grzejniki nie będą pobierały swojej mocy znamionowej do podgrzania powietrza w pomieszczeniu do temp t2 np 20oC.
Doliczyc do tego moc podgrzewacza wody i pozostałych odbiorników, moc zainstalowana wyjdzie dośc duża. Zapewne sś pewne ustalone współczynniki , które określają pracę takich urządzeń, tyle gdzie ?
Tak jak pisałem, musisz pytać odpowiednich branżystów - czasami jest to 100%, czasami 70%. Taką decyzję warto podjąć również w porozumieniu z inwestorem, który może świadomie zgodzić się na zmniejszenie mocy i zainstalowanie np. przekaźników priorytetowych.
Niestety przy ogrzewaniu elektrycznym moce wychodzą duże.
Panowie. Na etapie projektu zakładac już przekaźniki priorytetowe? W imię czego?
Projektant robi bilans mocy tak jak mu wychodzi i już. Nie ma co się bać ,że wyszło za dużo bo tyle wyszło. Potem inwestor składa zapotrzebowanie na taką moc, robi sie przyłącze na taką moc i po problemie.
Wszystko zależy od tego jaki to projekt. Jeśli tylko wystąpienie o warunki i przyłącze to nie ma potrzeby zagłębiać się w szczegóły ale jeśli w zakres wchodzi projekt budowlany lub wykonawczy to już wypada zrobić chociaż schemat dokładnie.
Niestety przy ogrzewaniu elektrycznym moce wychodzą duże.
nie ma znaczenia czy ogrzewanie będzie elektryczne, wodne, lub jakiekolwiek inne, moc zawsze będzie taka jaka wyszła z obliczeń projektowych ( o ile takie dane są w projekcie).
Sprawa się komplikuje jeżeli inwestor będzie eksploatował budynek, odmiennie niż to wynika z projektu ( inne temperatury w pomieszczeniach, materiały ociepleniowe użyte inne niż w projekcie, czy zamontowane dodatkowe źródła grzejne np kominki, kolektory słoneczne, itd), w takim przypadku bez projektu z obliczeniami mocy grzejnej się nie obejdzie.
Przy ogrzewaniu z automatyką pogodową należy zapomnieć o współczynnikach jednoczesności.
Tak tylko dodam bo może ktoś nie zrozumiał - chodziło mi o to, że wychodzą duże moce elektryczne a co za tym idzie wartość jaką należy podać do ZE też do małych nie należy.
Poza tym temat znowu robi się wielki a problem jest malutki.
No to co ,że wychodzą duże moce skoro ktoś chce z tej dużej mocy korzystać. Zaniżajac tę moć aby inwestor nie zbankrutował na początku powoduje,że nie da sie zrealizować czyichś założeń i trzeba bedzie szukać innych źródeł energii. A chyba nie oto chodzi.
Mi dla pewnego inwestora wychodzi 9MVA i o taki przydział mocy wystąpiłem. I co mnie obchodzi ,ze gość ma zapłacić ponad milion złotych opłaty przyłączeniowej.