Moc zapotrzebowana

Witam

Jestem w małym dylemacie Norma SEP-E-002 podaje zalecenia przy planowaniu instalacji elektrycznych w mieszkaniu, a dokładnie chodzi sposób doboru mocy zapotrzebowanej - 30kW dla mieszkań niezgazyfikowanych. Nie widziałem projektu który zakładałby az takiej mocy. Jak koledzy radzicie sobie w takiej sytuacji , np: przy projektowaniu instalacji domku jednorodzinnego, który będzie wyposażony w elektryczne podgrzewanie wody?

Pozdrawaim

Witaj,
Musisz wziąć pod uwagę dane jakie dostaniesz od projektanta instalacji wod.-kan., c.o. . Przeważnie są oni również w stanie podać współczynnik jednoczesności.

Pozdrawiam,
Michał

W domku jednorodzinnym jest najczęściej tak, że właściciel wystepując o warunki zasilania “zderza” sie z “kwotą abonamentu” za energię elektryczną i wybiera zabezpieczenie przedlicznikowe ( są tacy co 3x16A). W efekcie mimo jakiejś tam mocy zainstalowanej, projektant wykonując projekt, niejako informuje użytkownika o możliwościach zużycia energii i stąd powstaje “program” załączeń odbiorników w domu itd. Osobiście staram się by wlz miał możliwie duży przekrój, miał zapas na przypadek gdy zamiast zabezp p/licznik 20A zechcą np 40A (rzadkość).
SEP w jakiejś swojej publikacji dokonał oceny i opublikował współczynniki jednoczesności.
Osobiście stosuję współczynniki z PBUE x 1,3 i dotychczas nie było problemu.
W związku z wyższymi harmonicznymi i wzrostem zapotrzebowania na klimatyzację w okresie letnim, trzeba zwiększać wlz, bo przebudowy, modernizacje to błąd projektancki , no i koszty, więc lepiej zawczasu- tak myślę.

Witam

Sytuacja diametralnie się zmienia, gdy właściciel domu zechce ogrzewac sie grzejnikami elektrycznymi. Czy wówczas stosujecie współczynniki jednoczesności ?
Mieszkanie (domek jednorodzinny) utrzymuje temperaturę t1 np 16oC, wówczas grzejniki nie będą pobierały swojej mocy znamionowej do podgrzania powietrza w pomieszczeniu do temp t2 np 20oC.

Doliczyc do tego moc podgrzewacza wody i pozostałych odbiorników, moc zainstalowana wyjdzie dośc duża. Zapewne sś pewne ustalone współczynniki , które określają pracę takich urządzeń, tyle gdzie ?

pozdrawiam

Tak jak pisałem, musisz pytać odpowiednich branżystów - czasami jest to 100%, czasami 70%. Taką decyzję warto podjąć również w porozumieniu z inwestorem, który może świadomie zgodzić się na zmniejszenie mocy i zainstalowanie np. przekaźników priorytetowych.
Niestety przy ogrzewaniu elektrycznym moce wychodzą duże.

Pozdrawiam,
Michał

Panowie. Na etapie projektu zakładac już przekaźniki priorytetowe? W imię czego?
Projektant robi bilans mocy tak jak mu wychodzi i już. Nie ma co się bać ,że wyszło za dużo bo tyle wyszło. Potem inwestor składa zapotrzebowanie na taką moc, robi sie przyłącze na taką moc i po problemie.

Wszystko zależy od tego jaki to projekt. Jeśli tylko wystąpienie o warunki i przyłącze to nie ma potrzeby zagłębiać się w szczegóły ale jeśli w zakres wchodzi projekt budowlany lub wykonawczy to już wypada zrobić chociaż schemat dokładnie.

Pozdrawiam,
Michał

Witam.

U mnie ZE nie poda napięcia, jeśli wlz nie ma minimum 10mm2 na przewodzie

A to nie tylko u Kolegi bo u mnie też-myślę,że w w wielu ZE jest to wymagane

Witam.

Bo to ten sam ZE :smiley:

Niestety przy ogrzewaniu elektrycznym moce wychodzą duże.

nie ma znaczenia czy ogrzewanie będzie elektryczne, wodne, lub jakiekolwiek inne, moc zawsze będzie taka jaka wyszła z obliczeń projektowych ( o ile takie dane są w projekcie).
Sprawa się komplikuje jeżeli inwestor będzie eksploatował budynek, odmiennie niż to wynika z projektu ( inne temperatury w pomieszczeniach, materiały ociepleniowe użyte inne niż w projekcie, czy zamontowane dodatkowe źródła grzejne np kominki, kolektory słoneczne, itd), w takim przypadku bez projektu z obliczeniami mocy grzejnej się nie obejdzie.
Przy ogrzewaniu z automatyką pogodową należy zapomnieć o współczynnikach jednoczesności.

Tak tylko dodam bo może ktoś nie zrozumiał - chodziło mi o to, że wychodzą duże moce elektryczne a co za tym idzie wartość jaką należy podać do ZE też do małych nie należy.
Poza tym temat znowu robi się wielki a problem jest malutki.

No to co ,że wychodzą duże moce skoro ktoś chce z tej dużej mocy korzystać. Zaniżajac tę moć aby inwestor nie zbankrutował na początku powoduje,że nie da sie zrealizować czyichś założeń i trzeba bedzie szukać innych źródeł energii. A chyba nie oto chodzi.

Mi dla pewnego inwestora wychodzi 9MVA i o taki przydział mocy wystąpiłem. I co mnie obchodzi ,ze gość ma zapłacić ponad milion złotych opłaty przyłączeniowej.