Chciałbym prosić o wyjaśnienie kwestii związanych z mocą w urządzeniach wytwórczych, a mianowicie:
1)Kocioł grzewczy Vitoplex 300 (Viessmann) o mocy 1750kW. Co oznacza ta moc? Zapewne jest to moc wyłącznie cieplna, ale jak można ją interpretować? Czy elektryk projektujący instalacje dla takiego kotła (sterowanie, zasilanie pomp pomocniczych) musi zważać na moc takiego kotła?
A sytuacja z palnikiem w takim kotle? Czy wygląda podobnie jak zapłon silnika w samochodzie czy taki palnik pracuje cały czas (pobiera energie elektryczną) podczas pracy kotła?
Silnik gazowy (Co-Gen) JMS 620 GS-N.L
Electrical output: 3.048 kW el
Recoverable therma output (120 st C): 3.034 kW
Energy input 7.076 kW
Z punktu widzenia elektryka interesuje mnie moc tylko elektryczna, prawda? Moc elektryczna która jest podana - jest ona podana dla cos fi=1, czy tak?
Turbina gazowa SGT-100 o mocy 5.05 MWe
Sprawność elektryczna 30,2%.
Moje pytanie - zakładam, że do takiego zestawu należy dobrać kocioł grzewczy. Do takiej turbiny - o jakiej mocy należy dobrać kocioł grzewczy?
Nie wiem, kim jest kol. w opisywanej inwestycji, ale sprawa jest prosta.
Doboru powyższych urządzeń ktoś dokonuje, sporządza projekt technologiczny, w którym powinny być podane wszystkie urządzenia elektryczne, sposób ich powiązania z całością, itp. Takie zestawienie służy elektrykowi do oceny, jakie moce elektryczne są potrzebne. Bo elektryk tylko podłącza. Jeśli natomiast ma skompletować powyższą technologię, to ma wiedzę o mocach.
Z powyższego wynika, że forum nie jest adresatem kol. pytania. Ktoś już wziął za to pieniądze, niech więc się trochę wysili i poda te dane, bo sprawa jest za poważna, by szukać informacji na forum.
Jeśli jest podana moc w kW to jest to moc czynna, a jeśli jest podany cos fi to z tego można wyliczyć moc pozorną:) kolega pyta teoretycznie czy ma konkretny problem?
ad.1) PO prostu nie rozumiem co oznacza moc kotła/pieca. Jak moc mogę elektryczną mogę sobie wyobrazić. Np. Pel=100kW. To wiem ile będę “mieć” prądu z przyłożonego napięcia dla takiego odbiornika. Jednak nie potrafię powiedzieć nic o mocy cieplnej tj. np. Pth=100kW. Co to znaczy? Przecież nie chodzi o prąd i napięcie ale o paliwa. Ale nie wiem jak interpretować inne parametry (np. ilośc, wydajnośc paliwa) mając moc cieplną. A pytam wyłącznie z ciekawości. W nowej pracy (jako asystent elektryka) widzę schematy hydrauliczne i się zacząłem zastanawiać.
ad.2)
Rozumiem różnice miedzy P i S. Moje pytanie było czy jak moc elektryczna podana jest na silniku gazowym to jest te moc dla cos fi=1, czy cos fi=0,8. Czy może nie ma reguły i za każdym razem informacji należy szukać w karcie katalogowej?
@profus
dziękuję za odp. Ale tak jak napisałem wyżej - nie chodzi mi o konkretne informacje, zapytałem tylko tak z wiedzy ogólnej energetycznej, czy ktoś mogłby w paru słowach wyjasnić - zwłaszcza ad.1)
Moce urządzeń określa się w różnych jednostkach, między innymi w kW.
Jeśli urządzenie grzewcze jak kocioł na gaz ma moc 100kW, znaczy to, że po podaniu paliwa (gazu), kocioł daje z siebie moc grzewczą (ilość ciepła) taką jak 100kW grzejnik elektryczny.
Aby taki kocioł na gaz działał, przeważnie muszą być włączone pomocnicze urządzenia jak sterowanie, pompy, wentylatory, itp. Urządzenie te pracują na prąd, ale zużywają go niewiele. W sumie, aby kocioł na gaz czy olej dał z siebie 100kW, zasilić go trzeba (a w zasadzie te pomocnicze urządzenia) mocą niewielką, np. 2 kW.