Moc przyłączeniowa i przewody.

Witam
Pytanie mam co do mocy przyłączeniowe, zabezpieczeń przedlicznikowych i przewodów.
Więc tak ; Do lokalu doprowadzoną mam siłe, przewód od licznika do lokalu 4mm2
zabezpieczenie przedlicznikowe 20A.

1.Moje pytanie; potrzebuje zwiększyć moc przyłączeniową na 15KW ;
1.Piekarnik 2.78KW moc przyłączeniowa, 0.98KWH/cykl
2.Piekarnik 2.78KW moc przyłączeniowa, 0.98KWH/cykl
3.Urządzenia ok 8KW moc na tabliczce znamionowej
4.Urządzenia ok 2KW moc na tabliczce znamionowej
Urządzenia wszystkie będą pracować ciągle włączone przez ok 12h, więc jest prawie 1:1. lodówka włącza się i wyłącza.. więc to jest zagadka..

2.Czy jest różnica pomiędzy mocą napisaną na urządzeniu, a w dokumentach przyłączeniową?

3.Jeżeli mam przewód 4mm2 to mogę dać zabezpieczenie przedlicznikowe 32A? Większe zabezpieczenie = większy przekrój? => wzór z którego korzystałem 8A\mm2

jest różnica. Moc na urządzeniu to moc pobierana przez dane urządzenie. Moc przyłączeniowa to moc z jakiej można korzystać bez naliczania dodatkowych opłat. Aby zwiększyć przydział mocy należy wystąpić do ZE.

Większego zabezpieczenia ot tak dawać nie można jego wielkość jest określona w umowie z ZE. Kolega musi wystąpić do ZE o zwiększenie przydziału mocy i oni określą warunki przyłączenia.

Co do przekroju przewodów jest to uzależnione od wielu czynników. Nie tylko obciążenia. Musi być spełniony warunek SWZ, spadek napięcia pod obciążeniem nie może przekraczać wartości dopuszczalnej itp. tu trzeba wezwać elektryka który wykona stosowne pomiary i na ich podstawie określi co można zrobić.

Można poprosić o więcej informacji jak to rozróżnić itp? Muszę napisać o zwiększenie mocy i zabezpieczeń do ZE. Ale część urządzeń ma podaną moc przyłączeniową, a inne tylko moc. ( o ile mocy przyłączeniowej powinienem wystąpić do ZE według mojego opisu? :slight_smile:

Pomiarów jako takich wykonać nie można, ponieważ nie ma przewodów fizycznie. Od licznika idzie 4mm2 do zabezpieczeń głównych, a za nimi chcę siłę s=4mm2 l=ok.6m, następnie zabezpieczenia urządzeń i max l=1m do podłączenia urządzeń do zabezpieczeń. Jedynie wzory muszą tutaj zadziałać?
Będą potrzebne w takim razie pomiary przy użyciu sprzętu za parę tys :slight_smile: ?

Moc urządzenia jest mocą pobieraną przez dane urządzenie. Zaś przydział mocy określa jaka moc maksymalna może być pobierana z sieci. W Twoim przypadku jest to minimum sumaryczna moc wszystkich urządzeń bo wszystkie beda pracowac jednocześnie. Do tego musisz doliczyć moc oświetlenia i pomyśleć o zapasie mocy a nuż coś mocniejszego w przyszłości zakupisz i kicha.
Musisz iść do ZE o zwiększenie przydziału mocy. Linia od zabezpieczenia przedlicznikowego bedzie do wymiany. Na przekrój 10mm2 Cu wzwyż.
Jak to nie ma przewodów? Przecież prąd nie płynie powietrzem. Jak urzadzenia są podłączone? Co to za lokal? Jaki układ sieci? Jak jest wykonane uziemienie? Wykonanie ekektryki aby była bezpieczna nie jest takie proste. Pomiary sprzętem za kilka tysięcy są potrzebne teraz (impedancja pętli zwarcia) do zaprojektowania nowej instalacji i po jej wykonaniu dla sprawdzenia. Bez elektryka się nie obejdzie.

Brak przewodów to nie problem - pomiar impedancji pętli zwarcia można wykonać na zaciskach zabezpieczeń głównych, resztę można obliczyć. Projektant dla danego prądu obliczeniowego zakłada sobie jakiś typ i przekrój przewodu i na podstawie katalogowych danych (rezystancja jednostkowa, obciążalność), znanej reaktancji jednostkowej dla linii kablowych oraz charakteru obciążenia obliczeniowo sprawdza, czy przyjęty kabel/przewód i zabezpieczający go aparat spełniają założone warunki. Obliczenia nie są jakoś szczególnie skomplikowane, ale trzeba mieć trochę wiedzy na temat teorii obwodów elektrycznych, żeby wiedzieć jakich wartości można się spodziewać.

Aleś pytającemu namieszał pętlami i pomiarami. Ja tam wielkim elektrykiem nie jestem ale wykorzystuję tabelki. Jedno jest pewne jeżeli chcesz zwiększyć moc trzeba wystąpić z wnioskiem do ZE o większy przydział mocy. W “Warunkach” które dostaniesz od ZE będzie napisany układ sieci i inne takie tam.

Jeżeli potrzebujesz 14 kW to piszesz o 14 kW. W Warunkach będziesz miał zabezpieczenia przedlicznikowe 25 A które pozwalają na pobieranie mocy maxymalnej 16,1 kW (wg tabelki) wiec będziesz miał zapas. W tabelce jest błąd. Niema przewodów 5 mm².

Fajnie, z tym że przewodów nie dobiera się tylko do mocy.