Witam,
czy koledzy oreintuja sie co to jest znamionowa moc podtrzymania stycznika? Czy to jest moc pobierana przez cewke w stanie zamkniecia torow głownych.
Mam bardzodlugi obwod sterowniczy, zasilany napieciem przemiennym 24 V i nie odpadaja mi styki w stycznikach.
Wyczytalem ze mozna w takim przypadku wymienic stycznik i dac wieksza moc podtrzymania
Co koledzy o tym sądzą
Witam
Nie wiem czy dobrze Kolego napisałeś bo jeżeli styki nie odpadają to oznacza że albo są sklejone styki lub stycznik zasilany jest napięciem nie przystosowanym do niego. Radził bym sprawdzić dane znamionowe stycznika z uwzględnieniem czy nie jest to stycznik dla napięcia stałego/zmiennego.
Stycznik przy długim obwodzie raczej by się nie załączył przy zbyt niskim napięciu zasilania, co jest powiązane z mocą pobieraną przez niego.
Piotr P.
Myślę, że nie w długości obwodu problem.
Czasami są w układzie elementy sygnalizacyjne lub
gasiki RC na stykach powodujące przepływ prądu
o wartości większej od prądu odpadania.
To tak gdyby stycznik był OK.
Witam Kolegów
To zjawisko nazywa się przechwytem pojemnościowym. Wystepuje przy długich obwodach sterowniczych. Moc cewki i napięcie sterownicze mają tu kapitalne znaczenie. W książce prof. Chmielarza jest to świetnie opisane, podany jest również wzór (którego nie spomnę) na obliczenie max długości obwodu sterowniczego przy danym napięciu cewki i jej mocy.
Pozdrawiam
henry
Wspomnianej książki nie czytałem.
Ze zjawiskiem spotkałem się przy długich obwodach (kilkaset metrów)
prowadzonych równolegle. Były to obwody 220 V AC z przekaźnikami.
Często pomaga dołączenie lampki sygnalizacyjnej równolegle do
cewki stycznika lub rezystora o odpowiednio dobranej wartości i mocy.
Dla pojedynczego obwodu to zjawisko nie występuje.
Obwód sterowania nie może być dowolnie długi. Wzory na krytyczne długości lk:
- dwuprzewodowy układ sterowania:
lk = 1,710do6Sn/U*U - trójprzewodowy:
lk = 0,8510do6Sn/U*U
U - napięcie, V; Sn - moc trzymania cewek.
Gdy długość przekracza długość krytyczną, należy zastosować stycznik o większej mocy cewek napędu. Więcej w książce Markiewicza: Instalacje elektryczne.
wlasnie o to mi chodzilo, dzieki za wzory, bo w artykule ktory czytalem nie bylo ich