Minimalny prąd zadziałania RCD - jaki???

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
W nawiązaniu do wątku “wyłącznik ochronny różnicowoprądowy” mam następujące zapytanie.

W wielu normach pisze że RCD typ AC powinien wyzwolić w zakresie [0,5÷1] I∆n.
Z tego wynika, że gdy RCD wyzwoli przy 0,5 I∆n to oznacza że RCD jest dobry.

I tu moja niewiedza i pytanie:

Wiele dobrych mierników, różnych firm, posiada opcję pomiaru [x0,5], [x1], [x2], [x5] I∆n.
Lecz przy opcji pomiaru [x0,5] I∆n - RCD nie powinien wyzwolić.

Więc jak to jest???
Zapraszam kolegów do dyskusji.

Witam

Uważam, że zakres od [0,5÷1] I∆n określa błąd wewnętrzny różnicówki, tzn. I∆n z maksymalnym błędem -50%, ważne przecież jest, aby nie płynęło więcej niż I∆n.

Problemu w zasadzie nie ma, co wynika z konstrukcji przyrządów do pomiaru RCD:

1. Jest bardzo mało prawdopodobne, by prąd zadziałania RCD wynosił dokładnie 0,5xIdN, ale gdyby nawet, to…

2. Zgodnie z normą 61557 dokładność zadawania prądu dla pomiarów 0,5IdN definiuje się “w minusie”, a 1 i 5xIdN w “plusie” tak, że generowane prądy nie pokrywają się.

Przykład: w instrukcji obsługi Sonel MIE-500 dokładność zadawania prądu jest określona dla
1, 2 i 5xIdN = 0…5%
0,5xIdN = -5%…0

I znowu pojawia się teoretyczna mozliwość, że obie tolerancje będą ustawione dokładnie na 0%. W praktyce jednak w to nie wierzę - jakbym miał takie szczęście to bym grał w totolotka.

Na marginesie ciekawostka - pomiar prądem 0,5xIdN można wykonać również przyrządem starszego typu, który nie posiada takiej krotności!
Warunek - musi umożliwiać pomiar prądu zadziałania i rozpoczynać generację od prądu mniejszego od 50% nominalnego (czyli nie może to być tester). Jeśli prąd rozłaczenia RCD wskazany przez miernik jest większy niż 50% znamionowego, to:

1. Pomiar prądem 0,5IdN został wykonany
  2. Warunek nierozłączenia przy I<0,5IdN jest spełniony…
    Przy okazji trochę oszczędzamy czas!

Konstruktor

Witam
Otóż Kolego Krystyn według mojego rozeznania i norm dotyczących wyłączników ochronnych (oraz wszelkich znaków na niebie) prąd ich zadziałania powinien spełniać warunek 0,5Iróznicowy znamionowy<Izadziałania≤I roznicowy znamionowy, a nie jak podał Kolega <0,5;1> tylko (0,5;1>x prad różnicowy.
Co potwierdza norma dotycząca mierników, że błąd zadawania pradu róznicowego powinien być dla zakresu 0,5 “in minus” czyli poniżej 0,5 prądu róznicowego znamionowego. Dla miernika MIE jak podał Konstruktor i dla znamionowego prądu różnicowego 30mA jest to wartość z przedziału 14,25 do 15 mA Czyli przy 15mA wyłącznik nie powinien wyłączyć. Myślę, że się nie mylę no chyba że Koledzy mają odmienne zdanie wtedy bardzo chetnie podyskutuję.
Pozdrawiam
Piotr

Witam wszystkich Panów.
Widze ze Pan Krysytun lubi dzielic włos na kilka czesci. Jednak jesli chodzi tu o normy i dane techniczne miernikow to uwazam ze jest w tym racja.

Mam pytanie do Pana Konstruktora. Mamy w zakładzie miernik mie 500 i nie doczytalem sie w instrukcji tekstu o którym pan pisze.
1, 2 i 5xIdN = 0…5%
0,5xIdN = -5%…0
Patrzylem teraz na stone Sonela i tez nie widze takiego zapisu.
Moze pojawi sie ktos s Sonela aby wyjasnic ten temat.
Daniel.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Zgadzam się z Kolegą, jeśli chodzi o normy to na pewno wszyscy z nas chcieliby aby były jasno napisane.

Kolego Piotrze, jako że nigdy się nie wypowiadam bezpośrednio do producentów, dystrybutorów mierników, czy autorów książek nie rozwijam ów tematu szczegółowo. W normach 61557 oraz 61009 jest jednoznacznie napisane od 0,5 – 1,0. Nie zauważyłem tam żadnego znaku mniejszości czy większości.

Wydaje mi się że mam bardzo dużo aktualnych publikacji i norm. Mam wielką prośbę do Kolegi. Proszę o podanie jakiegokolwiek odnośnika do tego, co Kolega powyżej napisał, czyli przy 15mA co odpowiada 0,5 Idn wyłącznik nie powinien zadziałać.
Czy gdziekolwiek pisze powyżej 0,5 Idn?

Witam szanownych Kolegów na Forum

Problem poruszony przez Kolegę Krystyna stanowi według mojej oceny problem stwierdzenia czy mamy do czynienia z wadą użytkową czy też nie.

Wyłącznik róznicowo-prądowy powinien umożliwiać użytkownikowi instalacji użytkowanie odbiorników których naturą jest występowanie określonych prądów upływu podczas normalnego użytkowania. Projektant powinien to uwzględnić przyjmując taką wartość znamionowego prądu różnicowego wyłącznika, ażeby te prądy nie przekraczały 0,5 Idn.

Ponieważ w praktyce powinien być pewien “zapas bezpieczeństwa” zapobiegający zbędnym wyłączeniom, to zadziałanie przy próbie testerem już przy 0,5 Idn może ten zapas wyczerpywać ale nie musi.

Stąd dla uniknięcia dyskusji między pomiarowcem, użytkownikiem, projektantem, producentem i nie wiem kim jeszcze skłaniałbym się do interpretacji że zadziałanie przy teście prądem 0.5 Idn - jeżeli takie przypadki w praktyce pomiarowej występują - jest przedwczesne - i stanowi wadę użytkową.

Pozdrawiam
Teodor

Witam
Kolega Krystyn zapytał “czy gdziekolwiek pisze powyżej 0,5?”, odpowiem owszem. Ja opieram się na książce wydanej przez KABE z Krosna a rozprowadzanej przez SEP autorstwa W.Orlika i J.Przybyłowicza pt:Badania i pomiary eksploatacyjne urządzeń el-en dla praktyków". Właśnie w tej publikacji str. 138 jest odpowiedni zapis, że przy prądzie 0,5Idn nie powinno nastąpić wyłączenie. Zgodzę się z Kolegą Teodorem, że ten prąd (według mnie do wartości 0,5Idn włącznie) stanowi jakby margines bezpieczeństwa odstrojenia się od naturalnych prądów upływu instalacji.
Oczywiście mogę nie mieć racji, bo przedstawiam tylko swój punkt widzenia.

Witam ponownie pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie (przepraszam ponieważ nie będzie to dotyczyć tego wątku bezpośrednio)
Kolego Krystyn, czy wszystko Kolega powinien mieć jasno napisane?? Czy w pracy zawodowej nie powinien Kolega (jak i Wszyscy z nas elektryków) kierować się wiedzą techniczną i swoim doświadczeniem (większym lub mniejszym)???
Ja tak jak napisałem jeśli wyłącznik wyzwoliłby przy prądzie 15mA a nie np. przy 15,1mA (co jest przypadkiem może 1 na milion, tak jak wygrana w totolotku albo jeszcze mniej prawdopodobne szczególnie, że prąd zadziałania najczęściej wynosi około 20mA)uznałbym go za niesprawny oczywiście po kilkakrotnym powtórzeniu pomiaru.

Ja w swojej praktyce nie spotkalem RCD z zakresu innego niż 17-28mA więc jeśli chodzi o powtarzalność różnicówek w procesie produkcyjnym to każdą inną odrzuciłbym ze wzgledu na duze prawdopodobienstwo uszkodzenia.
Doslownie 2 dni temu zdarzylo mi sie RCD ktore wahalo sie miedzy 29,3, a 30,3 - po 40-stu próbach RCD umarło :wink: :sunglasses:

Witam Szanownych Kolegów na Forum

W tym, a także w innych wątkach o wyłącznikach różnicowoprądowych proponuję (jeżeli ktoś jeszcze nie czytał) jedno z ostatnich opracowań dr Edwarda Musiała:

http://www.edwardmusial.info/pliki/bad_rcd.pdf

Pozdrawiam

Teodor

Witam
Kolego Krystyn ma Kolega odpowiedź na swoje pytanie-opracowanie dr. Musiała podane przez Kolege Teodora na stronie nr. 8 . Ja sie z tym zgadzam bo w praktyce właśnie ten prąd wyzwalający wynosi ok.07Idn czyli około 21mA.

Witam Kolegę Piotra i wszystkich Kolegów na FORUM.

Dziękuję za podanie nr-u strony. Ów opracowanie dra Edwarda Misiał nam bardzo dobrze od ok. półtora roku. Otrzymałem go w Kiekrzu w marcu 2002 r. Całkowicie zgadzam się z całością opracowania. Wszyscy praktycy wiedzą że RCD przeważnie zadziała w granicach 2/3 - 3/4 , czyli 0,67 - 0,75 Idn. Gdy Kolega dokładnie przeczyta artykuł to są tam również zdania “(0,50-1,0) Idn” lub “mniejszego od 0,50 Idn”.
Lecz wątek ten dotyczy przepisów w normach, danych w miernikach i teorii wykonywanych pomiarów miernikami.

Witam
Wiem, że są takie zapisy ,ale proszę o spojrzenie na komentarz:“przykłada się nagle prąd 0,5Idn na przeciąg co najmniej 0,2s sprawdzając czy wyłącznik NIE ZADZIAŁA” Wynika z tego, że wyłącznik nie powinien zadziałać przy 0,5Idn? Zgadza się Kolega?

Witam Kolegę Piotra i wszystkich Kolegów na FORUM.
Chyba Kolega nie czuje mojej intencji w tym wątku.
Jak wspomniałem z opracowaniem dra Edwarda Misiał całkowicie się zgadzam.
Lecz wątek ten dotyczy przepisów w normach, danych w miernikach i teorii wykonywanych pomiarów miernikami.
Reasumując:
Albo w normie powinna być zmiana zapisu (od 0,5 do 1,0 Idn)
na zapis (powyżej 0,5 do 1,0 Idn)
albo
mierniki pomiarowe powinny mierzyć nie (0,5 Idn) lecz (np.: 0,49 Idn).

Obecne zapisy w normach są sprzeczne z opisami na miernikach.
Czy Zgadza się Kolega ze mną?

Witam Kolegów
Oczywiście teraz sie zgadzam Kolego Krystynie.
Według mnie powinno zmienić się zapis w normie na zapis powyżej 0,5Idn.

Szanowni koledzy. normy są tłumaczone. problem polega na tym,że polska wersja dalece różni się od oryginału. prawdopodobnie tłumaczem nie jest elektryk fachowiec tylko znawca języka obcego i dla niego niektóre zwroty czy wyrażenia nie mają większego znaczenia.jak nie wie co to jest to dopasowuje według swojej logiki. dlaczego ? bo nie zna tematyki. E. Musiał wytknął "twórcom " norm wiele istotnych błędów ale jak na razie pozostaje to bez echa. “twórcy” są mądrzejsi i nikt im błędów wytykać nie będzie. oni biorą za to pieniądze i tak ma być. nawet jeśli jest źle. wystarczy porównać obciążalność kabli ułożonych w ziemi. dopuszczalne wartości dla tego samego przekroju różnią się o kilkadziesiąt procent od tych z nieaktualnego już PBUE. są mniejsze. aż dziwne, że te czynne kable jeszcze się nie stopiły. a według normy powinny. pewnie jeszcze nie czytały normy. przeczytają i spalą się. ze śmiechu.

Witam
Kolego Krystyn.
Niejednokrotnie stwierdzaliśmy że normy są do…to po co sie na nie powoływać, tym bardziej że nie sa obowiązujące… dzięki WSZYSTKIM za link do strony dr.MUSIAŁA
Podzielam pogląd kolegi Doktorant
RCD ma chronić ,więc warunek zadziałania wyłącznika przy 0,5 In nie jest podstawowym kryterium oceny ochrony p.porażeniowej. Jeżeli zadziała poniżej …będzie uciążliwy dla użytkownika , nie dla bezpieczeństwa.
To na razie.

Kolega Daniel napisał:

Mam pytanie do Pana Konstruktora. Mamy w zakładzie miernik mie 500 i nie doczytalem sie w instrukcji tekstu o którym pan pisze.

Korzystałem z wersji instrukcji obowiązującej od lutego 2002. W poprzedniej faktycznie była tylko informacja “dokładność zadawania prądu różnicowego 0..5%”

Patrzylem teraz na stone Sonela i tez nie widze takiego zapisu.

Dziękuję za zwrócenie uwagi - przekazałem informację odpowiedzialnym za stronę WWW. W najbliższym czasie można spodziewać się aktualizacji.

Konstruktor