Witam
Mam takie pytanie jak w temacie. Czy są jakieś normy , bądź przepisy określające minimalna odległość rozdzielnicy elektrycznej od hydrantu p.poż.?
Nie mam podstawy prawnej , ani nie jestem tego do końca pewien, ale słyszałem jak insp. nadz. na budowie nakazał odsunąć się elektrykowi 60 cm od istniejącego hydrantu.
Witam
Na wstępie chciałbym się przywitać z użytkownikami forum, ponieważ dopiero co zarejestrowałem konto.
Mam podobną wątpliwość jak kolega który założył ten wątek z tą różnicą, że nigdzie nie znalazłem informacji nt minimalnej odległości rozdzielnicy wewnętrznej w budynku od przyłącza wody (zawory, licznik wody, etc zamknięte w szafce podtynkowej). Normy mówią o odległościach osprzętu od ujeć (np gniazda od kranów etc) ale nie mówią o rozdzielnicy. Z jednej strony przyłącze wody jest suche i się go nie obsługuje na co dzień ale z drugiej , np w przypadku jego awarii, może spowodować zagrożenie. Zdrowy rozsądek nakazuje odsuniecie jej o jak największą odległość od instalacji wodnej, jednak co zrobić w przypadku kiedy nie można? Czy jest przepis, który to reguluje?
Pozdrawiam
Tomek
Są przepisy co regulują te sprawy i tak ;
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI1)
z dnia 7 czerwca 2010 r.
w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów
Rozdział 2
&4 .1
W obiektach oraz na terenach przyległych
do nich jest zabronione wykonywanie następujących
czynności, które mogą spowodować pożar, jego roz-
przestrzenianie się, utrudnienie prowadzenia działania
ratowniczego lub ewakuacji;
pkt 18 d.
uniemożliwianie lub ograniczanie dostępu do:
a) gaśnic i urządzeń przeciwpożarowych,
b) przeciwwybuchowych urządzeń odciążających,
c) źródeł wody do celów przeciwpożarowych,
pkt 18 f.
wyłączników i tablic rozdzielczych prądu elektrycznego oraz kurków głównych instalacji gazowej,
Rozdział 5
& 21.1,2,3,4
Witam
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mamy zatem wyjaśnioną sprawę odległości od hydrantu. Co natomiast z ujęciem (przyłączem) wody?
Pozdrawiam
Tomek
Identycznie bo mówimy o przyłączu w bloku zapewne, czytając całe rozporządzenie należy do tego tak podejść jak by miała odbywać się akcja gaśnicza i wtedy to przyłącze nie jest suche.
Czy rozdzielnica podtynkowa lub odpowiednio usytuowana rozdzielnia natynkowa utrudnia akcje gaśniczą ? Skąd powyższy wniosek?
Hydrant, czy rozdzielka elektryczna to nie meble i nie ustawia się ich przypadkowo, zawsze konieczny jest projekt wskazujący ich rozmieszczenie. Wyżej przytoczone przez kol. Simcode rozporządzenie jasno klasyfikuje hydrant jako “urządzenie przeciwpożarowe” (rozdz 1, par.2.1, pkt 9), potem już pozostaje tylko paragraf 3.1 w rozdz. 1 i mamy gotowe przepisy regulujące odległość rozdzielni od hydrantu : projekt uzgodniony przez rzeczoznawcę do spraw zabezpieczeń przeciwpożarowych
A co powie ów rzeczoznawca odsunąć ze względu na zagrożenie podczas gaszenia pożaru . A to że powinien zawierać to projekt nie będę ani wspominał, ale kolega ma problem więc się wypowiadamy. A myślę ze to nie ten etap budynek stoi dawno i trzeba dołożyć nową rozdzielnię .