Migotanie światła w nowej instalcji - jaka przyczyna?

Witam.
Chciałbym kolegów zapytać jakie mogą być przyczyny lekko zauważalnego migotania światła w nowej instalacji.

Słówko o instalacji: w domu jest w tej chwili tylko oświetlenie (oprawy z pojedyńczymi żarówkami i jeden żyrandol z 3 żarówkami), zasila to 6 obwodów (2 obwody z każdej fazy) - osobny obwód na każde pomieszczenie zabezpieczonych wyłącznikami S301B6A i prowadzonych przewodami YDyżo3x1.5mm2.

Na wejściu WLZ YDy5x6mm2 jest rozłącznik FR40 4 biegunowy z jego wyjścia na wejście aparatów zab oświetlenie połączenie wykonano przewodami Ly4mm z zalutowywanymi końcówkami. Jest też komplet SPD klasy B+C dobezpieczonych S304C20A. Obwody zasilające gniazda w poszczególnych pomieszczeniach są zab P312B16A i są obecnie NIEZAŁĄCZONE.

Domek jest zasilany z linii napowietrznej, przyłącze drogą napowietrzną linią izolowaną, złącze na statywie na dachu, stamtąd zejście do TL gdzie jest rozdział PEN na PE i N oraz jego uziemienie (stan złącza narazie bez oględzin). Z TL prowadzony jest wspomniany YDY5x6mm2 wewnątrz budynku w murze z rurze osłonowej do rozdzielnicy.

W RG było sporo pyłu i malutkie kawałki gruzu czego konseksencją było nieprawidłowe działanie niektórych RCD (przycisk TEST nie powodował wyłaczenia oraz “nie odskakiwał”.

Gorąca prośba: co może być przyczyną takiego nieregularnego migotania światła? Czy to wina zakłóceń w sieci ze strony ZE? Czy może zły stan styku w którymś miejscu? Migotanie jest we wszystkich pomieszczeniach

prawdopodobnie ktoś z sąsiadów korzysta ze spawarki (spadki napięcia) i to wszystko

Witam,
kolega opisał szczegółowo wykonana instalację ale nic o astosowanych źródłach światła.
Jedną z przyczyn mogą być zamontowane w instalacji źródła światła i współpracujące z nimi łączniki oświetleniowe.
Jeżeli są to np: świetlówki kompaktowe energooszczędne to nie mogą one współpracować z wyłącznikami posiadającymi podświetlenie.

Pozdrawiam

Jako oświetlenie są zastosowa najzwyklejsze żarówki zamocowane tymczasowo w oprawach.

Migotanie jest widoczne rzecz jasna wieczorem, oględziny wykonałem ok 22:00, raczej nie podejrzewam sąsiadów o sprawarkę. Zjawisko jest obserwowane od początku instalacji. Trudno powiedzieć czy jest regularne bo właściciel jeszcze tam nie mieszka.

włókno żarówki posiada dość dużą bezwaładność "świetlną"więc jej migotanie musi być spowodowne silnymi spadkami napięcia

również tak myślę i uważam na razie że wina leży po stronie ZE, wykonastwo instalacji raczej bez zastrzeżeń i chyba należy wykluczyć jakieś błędy montażowe i luzowanie się przewodów. Gdyby nadpalał się PEN to pewnie żarówki by rozświecały sie i upalały, a tutaj migoczą lekko wszystkie niezależnie od fazy

Być może przyczyną jest zabrudzenie styków (mareqm pisze, że w RG było sporo pyłu i gruz?). Kiedyś miałem dwie takie sytuacje: raz we własnym domu, drugi raz u teściów. Wieczorem w domu światło migało, że cholera brała. Na początku podejrzewaliśmy sąsiada, bo ma zakład i dość ,silne’’ odbiorniki, ale pewnego wieczora światło całkiem zgasło (tylko u nas) i po jakimś czasie powróciło i znowu zgasło. Okazało się, że styki w złączu były po prostu pośniedziałe i brudne. podobnie było u teściów, tylko, że tam już nie czekali na to aż światło całkiem zgaśnie, wezwali pogotowie energetyczne i zaczęły się za przeproszeniem ,jaja’‘. W tzw. ,energetyce’’ pracują różni dziwni panowie, opis i całą historię pomijam, bo to nie jest tematem postu. Skończyło się na tym, że sam musiałem zrobić robotę, za co dziękuję panom z RE (może któryś to przeczyta, jak potrafi czytać).
Najlepiej sprawdzić jakoś stan połączeń, może tu tkwi problem. Pozdrawiam :slight_smile:

Spadek napięcia w sieci zasilającej.Może pomogłoby pytanie jak daleko znajduje się budynek od stacji transformatorowej,z jaką linią nn mamy doczynienia “goła” “izolowana” i o jakich przekrojach.Proponuje wykonać prosty pomiar napięcia zasilającego np.w RG lub złączu podczas tego migotania

Wykonaj pomiary L-PE i L-N. Może wyjdzie złe połączenie.
Włącz źródło światła najbliżej licznika.

migotanie jest obserwowane od okolic października kiedy instalacja została wykonana, czy to możliwe że styki tak długo by wytrzymały?
do stacji trafo jest okolo 300m, linia uliczna jest goła, przekrój na oko 25mm2, od strony oświetlenia tzn przewody podłaczone do aparatów zab oświetlenie są ok sprawdziłem solidność podłaczenia, kolor żył bez zmian. sądze ze jesli to wszystkie zarówki migają to wina może tez leżeć w okolicach FR40..

Witam kolegów na forum

Mam pytanie czy kolega mógł by się dowiedziec czy w sieci pracują urządzenia półprzewodnikowe mam na myśli falowniki,przetwornice.
Mam kolegę ,który mieszka w pobliżu fermy w której są zainstalowane falowniki i tam występuje podobne zjawisko.Piszę o tym dlatego że takie zmiany parametrów w sieci uszkodziły mu lodówkę dobrej niemieckiej firmy.Zgłosił to zdarzenie do RE gdzie po wykonanych pomiarach RE stwierdził że poziom wyższych harmonicznych przekracza dopuszczalne 4%,tym samym stwierdził,że nie może zwrócic kosztów naprawy za owe urzadzenie,które wcześniej było sprawdzane w serwisie i nie uznano gwarancji z tej właśnie przyczyny.Pytnie retoryczne:kto odpowiada za parametry i jakośc energii el.
Pozdrawiam

Witam kolegów na forum

Mam pytanie czy kolega mógł by się dowiedziec czy w sieci pracują urządzenia półprzewodnikowe mam na myśli falowniki,przetwornice.
Mam kolegę ,który mieszka w pobliżu fermy w której są zainstalowane falowniki i tam występuje podobne zjawisko.Piszę o tym dlatego że takie zmiany parametrów w sieci uszkodziły mu lodówkę dobrej niemieckiej firmy.Zgłosił to zdarzenie do RE gdzie po wykonanych pomiarach RE stwierdził że poziom wyższych harmonicznych przekracza dopuszczalne 4%,tym samym stwierdził,że nie może zwrócic kosztów naprawy za owe urzadzenie,które wcześniej było sprawdzane w serwisie i nie uznano gwarancji z tej właśnie przyczyny.Pytnie retoryczne:kto odpowiada za parametry i jakośc energii el.
Pozdrawiam

Witam
Temat ten powinien znaleźć się w dziale jakość energii elektrycznej.

Jest tam podobny temat omawiany Migotanie światła, zniekształcenie napięcia
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7961&postdays=0&postorder=asc&start=0

Zapraszam

STANCA

pomiędzy stykami FR40 masz pyłki gruzu, a także w innych urządzeniach stykowych jak pisałeś
rada-wymienić wszystkie aparaty stykowe bo będą w przyszłości duże problemy bo przedmuchanie i wystukiwanie pyłu daje marne rezultaty
aparaturę powinno zakładać się po tych pyłowych robotach a jeśli nie to szczelnie przykrywać

Może to zabrzmi głupio, ale dałbym instalacji “wycisk”, czyli bym włączył jakies odbiorniki o większej mocy, może wtedy by wyszły kwiatki. Tam gdzie kurz i gruz często niedomagają różnicówki.

Ja robię takie obiekty. Jeden kurnik to zazwyczaj 2-3 falowniki. Pieczarkarnia ok. 10. A ściemniacze oświetlenia?