Witam, miał ktoś styczność z miernikami parametrów instalacji UNI-T UT 593/595? Jak z dokładnością pomiarów?
Nie korzystałem, ale coś podejrzanie tani, jak na taką ilość funkcji.
[quote=“luka2nd, post:2, topic:13963, full:true, full:true”]
ale coś podejrzanie tani
[/quote] też nie miałem z nim nic do czynienia , ale czy on taki tani ? …biorąc pod uwagę brak świadectwa wzorcowania i trochę niepewne pochodzenia , powoli dochodzimy do ceny KEWTECH (KT63):
<LINK_TEXT text=“https://ise.pl/s/wielofunkcyjne/1434-kt … cyjny.html”>https://ise.pl/s/wielofunkcyjne/1434-kt63-miernik-wielofunkcyjny.html</LINK_TEXT>
[quote=“nesco9407, post:1, topic:13963, full:true, full:true”]
Witam, miał ktoś styczność z miernikami parametrów instalacji UNI-T UT 593/595? Jak z dokładnością pomiarów?
[/quote]
Biorąc pod uwagę jakość fazówek które produkują to nie kupiłbym na pewno (kiedyś na 5 sztuk kupionych - bo tanie , 3 po miesiącu już były do niczego).
Ok, dzięki Panowie. Biorę MPI 505
Ja korzystam z MPI505 i sobie chwalę - moim zdaniem w codziennym użytkowaniu jest wygodniejszy od np. MPI530, bo sam pomiar wykonywany jest szybciej. Robiłem sobie porównanie w pomiarze impedancji pętli zwarcia w zwykłym trybie (bez RCD). Wyniki różniły się bardzo nieznacznie, a mój 505 dawał wynik niemal od razu, 530 musiał chwilę pomyśleć.
[quote=“nesco9407, post:5, topic:13963, full:true, full:true”]
Biorę MPI 505
[/quote] Nie bedę zniechęcał , ale mam MIC-a w tej obudowie - do wygodnych nie należy , nie bardzo wyobrażam sobie cały dzień pomiarów z takim przyrządem - jest ciężki i nie poręczny. Kompaktowe obudowy meggera, metrela, fluke są o niebo wygodniejsze. Ale to moje zdanie ![]()
No to akurat fakt, obudowa niezbyt im wyszła.
Właśnie moim zdaniem obudowa jest fajna i wygodna w MPI 505, między innymi dlatego go wybrałem.
Ja posiadam UT595 - obecnie jest to mój “zapas” ale przez parę lat go używałem jako główny.
Przechodzi wzorcowanie i nadal działa. Posiadam również UT522 i też obecnie pełni rolę rezerwy, wzorcowanie przechodzi bez problemu.
Napiszę tak - cena jest adekwatna do jakości, zależy więc co będziemy robić - ja robiłem mało pomiarów, więc miernik u mnie się sprawdził. Mój dzień wyglądał tak : montuję fotowoltaikę, wykonuję pomiary. Jeśli mamy sprawdzić całą instalację budynku i robimy to często - to UT595 nie jest dobrym wyborem, brak pamięci, automatyzacji zadań itp. Na dodatek UT595 nie bada różnicówek B - dla większości to nic, ale ja pracuję w fotowoltaice i trafiają mi się instalacje w których inwestor żąda RCD B oraz jego testów, tu UT595 odpada.
Ogólnie nie są to złe mierniki, niestety wielu oczekuje od miernika za 2000 zł jakości jak za 6000 zł - a tok dobrze to nie ma.
Napiszę tak - jeśli planujesz robić więcej pomiarów to nie kupuj, lepiej dołożyć i kupić droższy ale wszechstronniejszy i lepszy jakościowo sprzęt.
Obecnie używam HT MacroTest G3 v2 oraz HT PQA824 oraz HT PVChecks - wcześniej pracowałem też z MPI520 oraz Metrelem, Fluke.
HT MTG3 v2 - jest to świetny miernik, który mogę z czystym sumieniem polecić, w ver 2 poprawiono znacznie soft i obecnie jest to świetny sprzęt. Dla mnie istotne jest to, że jest dużo mniejszy i lżejszy od Soneli oraz mogę użyć jednego programu do zaczytywania danych z z trzech mierników do jednego programu, a że Sonel nie ma miernika do instalacji PV, musiał bym używać dwóch różnych programów.
Chciałbym zapytać, jaki program w pełni współpracuje z urządzeniem Macrotest G3 w zakresie generowania protokołów. Zależy mi na uzyskaniu informacji dotyczącej oprogramowania, które pozwoli na efektywne wykorzystanie tego urządzenia oraz na wygodne zarządzanie danymi.
Pragnę również wspomnieć, że program TopView, rekomendowany przez HT Italia, jest dla mnie zbyt prymitywny i nie spełnia moich oczekiwań. Niestety, oprogramowanie Proton Plus również nie działa z plikami generowanymi przez Macrotest G3, co znacząco ogranicza jego użyteczność.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje oraz rekomendacje dotyczące kompatybilnych programów.