Mierniki Kyoritsu - Wasze opinie

Witam serdecznie

Chciałbym poznac opinię użytkowników Forum na temat mierników Kyoritsu, do użytku w małej firmie instalacyjnej, głównie do własnych pomiarów, ale też usługowo.

Głównie chodzi mi o mierniki 1) rezystancji izolacji KEW 3125, 2) impedancji pętli KEW 4120A oraz 3) RCD KEW 5406A, ewentualnie zamiast dwóch ostatnich KEW 6050.

a) Czy te mierniki sprawdzą się w takim zakresie?
b) Jakie są wrażenia z ich użytkowania?
c) czy w tych cenach (za 1+2+3 około 3500PLN brutto) mam jakąś alternatywę?

Zalety i wady mierników Sonel znam, i przypominam że nie to jest istotą mojego pytania.

pozdrawiam

posiadam KEW 6050… wada jaką stwierdziłem to niemożność wykonania pomiaru RCD bez wyzwalania… pokazuje OL (przekroczenie czasu wyzawalania)

Ja mam 6050 i czegos nie rozumię, jest tylko jeden pomiar RCD w którym nie następuje wyzwolenie RCD (dla 1/2 dI nie powinno nastąpic zadziałanie) w pozostałych pomiarach musi nastąpić wyzwolenia RCD. Jakos nikt nie patrzy na elementarne sprawy, wypada poczytać instrukcję i cos wiedzieć.

1. Prąd pomiarowy to chyba ok 3 A dla pętli zwarcia ( czasami dobry, czasami trochę mały)
  2. Przy pomiarach “bez wyzwalanie RCD” jest :
    a) mała dokładność
    b) dobre dla prądów zwarcia poniżej 200A (i analogicznych impedancji zwarcia), dla większych prądów nie mierzy
    Ja ten miernik stosuję jako uzupełnienie dla mierników innych.

Witam

Rozważam zakup miernika do pomiarów instalacji elektrycznych i znalazłem dwa uniwersalne mierniki:

- KEW 6010B

- KEW 6011A

Na pierwszy rzut oka 6011A nie wyzwala RCD przy pomiarze pętli zwarcia, ale nie ma RS 232.

Proszę o inne opinie szanownych Kolegów na temat tych mierników.

Polecam KEW6010B. Posiam go 2 lata. Jestem zadowolony.